Een applicatie (laten) ontwikkelen op de traditionele manier kan een dure, pittige en tijdrovende klus zijn. Traditionele vormen van applicatie-ontwikkeling vereisen namelijk dat ontwikkelaars elke regel code handmatig invoeren. Bovendien is het niet altijd even gemakkelijk om op de huidige IT-markt tegen een betaalbare prijs de juiste specialisten te vinden.

No-code biedt alternatieven voor deze potentiële knelpunten. De ontwikkelwijze maakt namelijk gebruik van visuele bouwstenen in plaats van complexe code, waardoor ook citizen developers functionele en veelzijdige applicaties kunnen bouwen. Het is echter wel belangrijk om rekening te houden met een aantal belangrijke aandachtspunten als je no-code gaat toepassen binnen jouw organisatie. Welke dat zijn leggen we je in deze blog uit aan de hand van een aantal concrete tips.

Overweldigend keuzeaanbod


Steeds meer bedrijven her- en erkennen de kracht van no-code platforms. Ontwikkelen met no-code leidt tot een efficiënter ontwikkelproces, meer samenwerking op verschillende niveaus, een betere integratie van workflows en een superieure klantenservice. No-code werkt de democratisering van technologie dus in de hand. Het bouwen van een applicatie of nadenken over functionaliteiten is niet langer het exclusieve domein van klassieke IT’ers. Ook andere mensen binnen de organisatie kunnen een duit in het zakje doen, wat de praktische toepasbaarheid van een applicatie veelal ten goede komt.

Er is echter ook een valkuil. De grote diversiteit aan no-code platforms en -tools kan bedrijven overweldigen en het moeilijk maken om te bepalen waar je nu precies moet beginnen als je met no-code gaat werken. De onderstaande zeven tips helpen je op weg en tonen hoe je no-code op de juiste wijze implementeert binnen jouw organisatie.

icons8-map-pin-50.png

Zorg voor consensus omtrent prioriteiten


Ontwikkelen volgens de no-codemethode valt of staat met het herkennen en definiëren van prioriteiten. Wat zijn IT-knelpunten of belangrijke verbeterpunten binnen de organisatie? Is er vanuit de organisatie behoefte aan nieuwe technologie die zorgt voor een soepeler verloop van bedrijfsprocessen of een snellere afhandeling van routinetaken? Wie beheert het platform, is dat IT of juist de business? En wie mag ermee werken?

Het is handig om een multidisciplinair team samen te stellen dat user cases en innovaties vergaart. Stel aan de hand van de verzamelde informatie een roadmap op die je vervolgens door een select groepje devs laat uitvoeren. Houd geregeld kennissessies om draagkracht binnen de organisatie te vergroten. Op die manier kan het platform groeien en organisatiebreed worden ingezet.

Voordat je daadwerkelijk met no-code aan de slag gaat, is het belangrijk om duidelijk in kaart te brengen welke processen en taken het meest in aanmerking komen voor no-code-oplossingen. Voer die discussie ook bedrijfsbreed. Dit betekent dat zowel managers als de mensen op de werkvloer de ruimte en gelegenheid moeten krijgen om hun visie tentoon te spreiden.

icons8-map-search-50.png

Kies de juiste technologie


Hoewel het gebruiken van no-codeplatforms weinig programmeerkennis vereist, is het wel belangrijk dat het platform van je keuze goed en zonder al te veel disruptie te koppelen is aan je reeds bestaande IT-infrastructuur. Verdiep je dus goed in de functionaliteiten van en de techniek achter de verschillende platforms voordat je een definitieve keuze maakt. Zo achterhaal je welke optie uiteindelijk de beste match vormt met jouw organisatie en de bijbehorende IT-infrastructuur.

icons8-map-reacher-50.png

Kies goede IT-mentoren of externe implementatie partners


Ondanks dat het bouwen van een applicatie met no-code een stuk minder complex is dan ontwikkelen met traditionele programmeermethoden, is het toch belangrijk dat je als organisatie goede IT-mentoren aanwijst. Die mensen kunnen andere medewerkers nog sneller wegwijs maken in de visuele ontwikkelomgeving van het gebruikte no-codeplatform.

Bovendien helpen dergelijke IT-raadgevers verschillende mensen en groepen bij het signaleren van actie- en knelpunten op belangrijke vlakken als veiligheid, integratie en een soepele adaptatie en implementatie van nieuwe no-code-applicaties. IT-mentoren fungeren idealiter ook als een solide brug tussen business- en IT-teams. Een belangrijke taak, want zo weet je zeker dat een applicatie zowel op technisch (het inladen van de informatie en functionaliteiten, de weergave op diverse apparaten) als praktisch-functioneel gebied (is de oplossing gebruiksvriendelijk?) aan alle vereisten voldoet.

Daar waar extra specialistische kennis nodig is, kun je gebruikmaken van een externe implementatiepartner. Die levert de aanvullende kennis en expertise die binnen jouw organisatie (nog) niet aanwezig is. Zorg er wel voor dat de werkwijze en bedrijfscultuur van de externe implementatiepartner aansluiten bij jouw waarden. Dit maakt de samenwerking prettiger en duurzamer.

icons8-map-hearth-50.png

Bouw aan een goede relatie met de platform leverancier


Zorg ook voor een goede relatie met de platformleverancier. Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een customer succes manager, accountmanager of toegewijde tech lead. Een korte lijn met een dergelijke specialist zorgt ervoor dat je altijd altijd up-to-date blijft wat betreft de laatste ontwikkelingen omtrent security, updates en patches op het platform. Zo weet je precies hoe het zit met autorisatie en authenticatie en weet je zeker dat een applicatie onderworpen wordt aan de belangrijkste security checks voordat ze live gaat.

Kijk daarnaast ook goed of je van doen hebt met een stand-alone app of een applicatie die nauw verweven is met andere IT-onderdelen of -systemen. In het tweede geval liggen er namelijk meer potentiële gevaren op de loer en zijn er meer zaken die je nauwkeurig moet screenen.

icons8-map-tet-50.png

Test applicaties grondig


Agile ontwikkelen valt of staat, ongeacht of je nu gebruikmaakt van low- of no-code, met goed testwerk. De beste aanpak is klein beginnen, bijvoorbeeld met een pilotproject dat een beperkte scope heeft en dagelijkse bedrijfsprocessen niet verstoort of nodeloos vertraagt. Zo kun je experimenteren met techniek en processen of snel zaken bijstellen op basis van de vergaarde feedback.

Geen probleem met no-code, want met deze visuele ontwikkelmethode kun je gedurende elke fase van het bouwproces inzoomen op de actuele resultaten van je noeste arbeid. Het is verstandig om applicaties pas te verplaatsen naar een realtime-productieomgeving als je alle eigenschappen en functionaliteiten grondig hebt getest en geëvalueerd.

icons8-map-hand-50.png

Documenteer


Om tijdens het ontwikkelen van een applicatie tijdig bij te kunnen sturen, is een goede documentatie onontbeerlijk. Het is vooral belangrijk om de onderstaande informatie op een heldere en duidelijk gestructureerde manier vast te leggen.

  • De verwachtingen en eisen omtrent een applicatie die de diverse stakeholders hebben voordat het ontwikkeltraject wordt gestart.
  • De belangrijkste best practises. Die vormen een referentiepunt waar alle betrokken partijen gedurende het ontwikkeltraject op terug kunnen vallen.
  • Een goede roadmap die laat zien welke functionaliteiten in welk stadium zijn ontwikkeld. De roadmap toont ook de wijzigingen die (eventueel) ten opzichte van het originele ontwerp zijn aangebracht. No-code ontwikkelen is namelijk geen in steen gebeiteld proces. Er kunnen tussentijds nieuwe inzichten en wensen ontstaan, bijvoorbeeld op basis van veranderingen binnen de markt.
icons8-map-freedom-50.png

Vertrouw mensen en geef ze de vrijheid


Micromanagement is iets dat leidinggevenden absoluut moeten vermijden bij een werkwijze als no-code. Een micromanager neemt graag zelf alle besluiten, eigent zichzelf een belangrijke rol toe op vrijwel alle terreinen en geeft andere teamleden vaak te weinig vertrouwen en ruimte om hun vaardigheden te etaleren.

Het ontwikkelen van een applicatie met no-code vereist een andere aanpak. Er moet sprake zijn van een omgeving waarbinnen creativiteit en productiviteit alle ruimte krijgen en heldere communicatie een vanzelfsprekendheid is.

Aan de slag met no-code


In hoeverre je profiteert van de voordelen van no-code hangt vooral af van de manier waarop je de ontwikkelwijze toepast binnen je organisatie. Dat begint natuurlijk met het kiezen van de juiste techniek (platform), maar behelst verder ook een goede teststrategie, documentatie en veiligheidsanalyse. En last but not least: geef medewerkers de vrijheid om dingen uit te proberen en hun eigen ideeën te berde te brengen.

Wil je weten hoe je no-code binnen jouw organisatie slim inzet? En ontvang je graag advies over het in de praktijk brengen van de bovengenoemde tips? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Geen twee trajecten zijn namelijk hetzelfde.

EsperantoXL heeft ervaring met het in praktijk brengen van de organisatiebrede implementatie van diverse platforms. Ook na de implementatie adviseren we bij het stuk verandermanagement dat nodig is voor een succesvolle adaptatie.

FAQs


Hoe werken no-code platforms?

No-code platforms werken op basis van een grafische user interface. Bij de ontwikkeling van applicaties hoef je zelf geen code te schrijven.

Is no-code de toekomst?

No-code heeft de toekomst. Het is een methode die businessprofielen toelaat op een heel visuele en intuïtieve manier applicaties te ontwikkelen, zonder dat ze daarbij code moeten schrijven. Zo kunnen bedrijven veel sneller applicaties inzetten die inspelen op de noden van klanten.

Waarom bestaan er no-code platformen?

No-code platformen bestaan omdat businessprofielen sneller op de behoeften van klanten willen inspelen. No-code laat toe op een heel visuele en intuïtieve manier applicaties te ontwikkelen, waarbij je zelf geen code hoeft te schrijven.

De beste low en no-code platformen

In deze whitepaper leggen we het verschil tussen low-code en no-code uit.

Lees meer
Bram Berkelaar

Bram Berkelaar

CEO

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.
Wij kunnen je er meer over vertellen.

Gerelateerde Blog


toon alles