De toegenomen complexiteit van de IT-omgevingen waar bedrijven vandaag de dag gebruik van maken vraagt om een nieuwe manier van ontwikkelen. Als dienstverlener moet je in het huidige economische landschap immers bliksemsnel kunnen reageren op nieuwe marktontwikkelingen en trends.

Dit betekent dat je snel nieuwe applicaties moet kunnen ontwikkelen, klanten dient te kunnen bedienen met handige functionaliteiten en bepaalde handmatige processen zo snel mogelijk automatiseert.

Low-code- en no-codeplatformen vormen de ideale manier om deze uitdagingen te tackelen. Maar wat betekenen de termen low-code en no-code? En wat zijn de belangrijkste verschillen tussen deze twee ingenieuze vormen van Rapid Application Development (RAD)? In dit artikel leggen we het uit.

Wat is low-code?


Het principe van modelgebaseerde softwareontwikkeling stamt al uit 1986 en is in de loop der jaren geperfectioneerd in de vorm van Rapid Application Development (RAD), een beduidend snellere manier van systeemontwikkeling.

Veel moderne RAD-ontwikkeltools zijn zogenoemde low-codeplatformen. Low-code neemt de noodzaak weg om op een ouderwetse en tijdrovende manier complexe programmeercodes te schrijven. Functionaliteiten worden in plaats daarvan op een visuele manier ontworpen. Zo kun je dus applicaties uittekenen die precies voldoen aan jouw wensen.

Belangrijkste voordelen van low-code ontwikkelplatformen

Low-code ontwikkelplatformen hebben een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van traditionele programmeertools en ontwikkelingsplatforms.

  • Door het visuele ontwerpproces kunnen er meer applicaties worden gemaakt binnen een kortere tijdsspanne. Een ontwerpproces dat eerst maanden in beslag kon nemen, kan met low-code in enkele weken of dagen worden afgehandeld. Hierdoor kan jouw organisatie ook veel sneller inspelen op nieuwe ontwikkelingen en veranderingen.
  • Applicaties die met behulp van een low-code ontwikkelplatform zijn ontwikkeld zijn eenvoudig te onderhouden. Geld dat je normaal zou besteden aan extra ontwikkelaars kun je dankzij low-code-oplossingen vrijmaken voor innovaties die de operationele performance verbeteren.
  • Omdat je met low-code sneller kunt ontwikkelen tegen lagere kosten, wordt het ook gemakkelijker om adequaat in te spelen op wensen, eisen en noden van klanten.
  • De brede inzet van low-codeplatformen binnen een bedrijf betrekt alle medewerkers bij slimme automatiseringsoplossingen. Hierdoor voorkom je dat medewerkers op eigen houtje aan de slag gaan met programma’s als Excel en Access om nieuwe functionaliteiten te creëren.
  • Low-code maakt het mogelijk om applicaties snel en tussentijds aan te passen. Hierdoor ben je altijd voorbereid op nieuwe of gewijzigde regelgeving.
  • Low-code platformen bevatten veel standaardfunctionaliteiten en features. Zaken zoals security, data-protectie, autorisatie, zoekfuncties, lijsten en integratie met andere systemen zijn vaak direct beschikbaar voor gebruik. Bovendien zijn er in veel gevallen al ontwikkelde standaardfuncties beschikbaar voor specifieke branches of bedrijfsfuncties.

Wat is no-code?


No-code ontwikkelplatformen, zoals Betty Blocks, gaan nog een stapje verder dan low-codeplatformen. Het is feitelijk de volgende stap in de groeiende democratisering van slimme software-oplossingen. No-code modelleert bedrijfsprocessen in een flowchart. Aan de hand van dit model wordt een applicatie ontwikkeld.

Gebruikers kunnen allerlei toepassingen bouwen met het no-codeplatform en prototypes tussentijds wijzigen of bijstellen. Bij het gebruiken van no-codesoftware gaat de meeste tijd zitten in het beschrijven van bedrijfsprocessen. Het modelleren gaat daarentegen heel snel.

Het verschil tussen no-code en low-code


No-code sluit qua voordelen goed aan bij low-code. In feite is het verschil tussen beide ontwikkelvormen ook niet zo groot. No-code wordt vaak omschreven als een doorontwikkelde en meer gespecialiseerde vorm van low-code.

Een belangrijk voordeel is dat no-code vaak nog meer mogelijkheden tot maatwerk biedt. Dat komt doordat je met no-codeplatforms de visuele componenten voor een applicatie al in de ontwerpfase stuk voor stuk kunt bouwen. Zo kun je de applicatie dus geheel volgens een eigen template, en geheel in lijn met je persoonlijke wensen en bedrijfsprocessen, ontwerpen.

Extra voordelen van no-code

Hoewel no-code en low-code veel op elkaar lijken, hebben no-codeplatforms wel nog een aantal extra voordelen.

  • No-codeplatforms zijn nog een stuk sneller dan low-codeplatforms. Het ontwikkelen van applicaties gaat met no-code circa 8 keer sneller dan met traditionele codeermethodes. Bij low-code gaat het gemiddeld 2 keer sneller.
  • Bij no-code kun je beginnen met ontwikkelen zonder eerst veel software te hoeven installeren.
  • No-codeplatforms zijn minder gevoelig voor handmatige programmeerfouten dan low-codeplatforms.

Low-code of no-code development?


De snelle en continu veranderende wereld waarin we vandaag de dag leven vraagt om digitale transformaties die bedrijven en organisaties wendbaar maken. Rapid Application Development met low- en no-codeplatformen levert de oplossing.

Je haalt de tijdrovende complexiteit van traditionele vormen van softwareontwikkeling namelijk grotendeels weg. Hierdoor kunnen bedrijven op een snelle, makkelijke en intuïtieve manier samen met alle belanghebbenden steeds precies de juiste bedrijfsapplicaties bouwen. De manier dus om altijd een stap voor te blijven lopen op je concurrenten.

RAD en no-code bij EsperantoXL


Ben je ook benieuwd naar de voordelen van RAD met een low-code- of no-codeplatform? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. EsperantoXL werkt met Betty Blocks, WEM en Thinkwise. Kwalitatief hoogwaardige en innovatieve No-Code/Low-Code platformen. Onze werkwijze is met name geschikt voor organisaties die snel moeten schakelen en bedrijven die processen willen automatiseren of optimaliseren.

Zo hebben wij voor de afdeling van VTH van Gemeente Utrecht met Betty Blocks in een mum van tijd een Serviceportaal ontwikkeld. Lees de case hier.

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

FAQs


Wat is low-code en no-code?

Low-code en no-code zijn vormen van Rapid Application Development. Low-code is softwareontwikkeling waarbij programmeurs op een visuele manier applicaties modelleren. Ze modelleren applicaties op een visuele manier, waarbij ze weinig tot geen code hoeven te schrijven.

Waarom bestaan er no-code platformen?

No-code platformen bestaan omdat businessprofielen sneller op de behoeften van klanten willen inspelen. No-code laat toe op een heel visuele en intuïtieve manier applicaties te ontwikkelen, waarbij je zelf geen code hoeft te schrijven.

Hoe werkt low-code?

Low-code is softwareontwikkeling waarbij programmeurs op een visuele manier applicaties modelleren. Omdat ze 90 procent visueel ontwikkelen, kunnen ze beter focussen op de 10 procent die echt het verschil maakt.

De beste low en no-code platformen

In deze whitepaper leggen we het verschil tussen low-code en no-code uit.

Lees meer
Bram Berkelaar

Bram Berkelaar

CEO

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.
Wij kunnen je er meer over vertellen.

Alle Blog