Een stabiel gedegen applicatie (of app) vereist een inzicht in het grotere plaatje. En ondanks dat de services voor applicatie bouw steeds beter zijn geworden, het doorloop proces blijft hetzelfde.

De onderstaande 10 punten moeten jou als No-code bouwer minimaal gepasseerd zijn.



1. Begrijp de business

Begin een stapje hoger op de ladder. Als je weet waar de belangen van de organisatie liggen, weet je ook hoe je jouw app moet aanvliegen. Wanneer je de werkwijze en hoofddoelen van de organisatie kent, kun je daarop anticiperen. Het geeft je de mogelijkheid om uit te vinden waar het ‘zwaartepunt’ van een app ligt en waar ‘omheen’ je moet bouwen.



2. Wordt de eindgebruiker

Wanneer jouw app eindgebruikers bedient dan weet je dat een groot deel van het succes van gebruikersgemak afhangt. Daarom : denk niet voor de eindgebruiker… denk als de eindgebruiker. Wanneer je beweegt, doet en beleeft als de eindgebruiker kun je naast weten, ook veel beter voelen waar de behoeften en knelpunten zitten.



3. Weet wat je maakt

Bepaal van tevoren de kaders van wat je precies gaat maken en waar de ruimte ligt om op te schalen. Je kunt natuurlijk klein beginnen, maar met een volledig beeld weet je beter hoe je de basis moet leggen. Het is als bouwen van een blokkentoren: ga je van blokje naar blokje bouwen dan kun je behoorlijk scheef groeien. Een goede scope bepaling voorkomt dat.



4. Schat de risico’s in

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Het identificeren van kritische uitdagingen of risico’s in of buiten de app maakt dat je hier beter op kan anticiperen. Dit kan zijn: uitloop tijd, te krap budget, een data import, gebrekkige requirements of specifieke technologie. Het kan een keuze zijn om eerst een Proof Of Concept te bouwen om een technische haalbaarheid aan te tonen. Dat scheelt verrassingen achteraf.



5. Kies het juiste No-code platform

Het loont om je goed te verdiepen (of te laten informeren) in de diverse No-code platformen. Met het grote aantal No-code applicaties dat beschikbaar is, zijn er nog behoorlijk wat verschillen tussen deze applicaties waarmee je rekening kunt houden. Een platform kiezen omdat de concurrentie dat ook doet is dus niet voldoende. Maak je keuze daarom niet alleen vanuit kosten, maar ook vanuit gebruiksgemak, integratiemogelijkheden, de presentatielaag, versiebeheer, ondersteuning en documentatie.

Belangrijk is dat de functionaliteiten van de app passen bij het doel dat je voor ogen hebt. Afhankelijk van het type app dat je wilt bouwen, zijn er verschillende No-code platforms die geschikt zijn. Zo is bijvoorbeeld Any2Info geschikt voor mobiele/tablet-apps, WEM voor interne applicaties en Thinkwise voor grotere CRM-georiënteerde applicaties.



6. Ken jouw No-code platform

Het is wenselijk om het platform dat je gebruikt grondig te begrijpen en te weten waar het wel en (vooral ook) niet toe in staat is. Uiteraard kun je voor functies die een platform niet biedt een work-around bouwen. Hoewel dit verleidelijk is, kan dit later tot problemen leiden, bijvoorbeeld als jouw ‘pleister’ geen rekening houdt met updates van het platform. Daarom is het van belang om tijdig te weten wat het platform kan en om de beperkingen te begrijpen om te voorkomen dat je in een lastig pakket terecht komt.



7. Bouw veilig

Als je externe data koppelt of een webapplicatie bouwt, is het cruciaal om te begrijpen wat de risico's zijn van een onveilige app, vooral als het gaat om inlogsessies van gebruikers en het delen van gegevens. Voorkom het gevaar om te snel live te gaan zonder de risico's grondig te testen, omdat dit later voor onaangename verrassingen kan zorgen. Als je twijfelt over de veiligheid van je app, kan een officiële Pen-test een oplossing bieden om potentiële kwetsbaarheden te identificeren en te verhelpen.



8. Bouw schaalbaar

Het kan verleidelijk zijn om een app snel en eenvoudig in elkaar te zetten, maar het kan de moeite waard zijn om ook rekening te houden met toekomstige wensen en behoeften. Het is als het ware een investering in de toekomst. Enkele voorbeelden hiervan zijn het vergroten van de dataset, het uitbreiden van rekenfuncties, het toevoegen van meer gebruikers en het bruikbaar maken van componenten. Als je van tevoren al rekening houdt met deze factoren, kun je er later dankbaar gebruik van maken.



9. Overzie het totaal

Het is belangrijk om het grotere geheel in het oog te houden tijdens de bouw van een app. Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in details en functies te ontwikkelen die mogelijk (nog) niet nodig zijn. Het is daarom aan te raden om af en toe een stap terug te nemen en het project vanuit een vogelperspectief te bekijken om te zien of je nog steeds binnen de gestelde tijd en kosten blijft. Het opdelen van taken kan hierbij helpen om het project meetbaar en behapbaar te houden.



10. Bouw vanuit de eindgebruiker

Er is niets zo teleurstellend als een app die niet aan de verwachtingen voldoet en zo door niemand wordt gebruikt. Om een succesvolle No-code app te creëren, is het dus niet alleen belangrijk dat deze technisch goed gebouwd is, maar ook dat de eindgebruiker snel, gemakkelijk en effectief geholpen wordt. De interface moet intuïtief zijn en de afhandeling van opdrachten moet vlot verlopen, zodat de gebruiker zich op zijn gemak voelt en vertrouwen heeft in de app. Dit zal leiden tot meer gebruik van de app.

Hieronder een grappig voorbeeld van wanneer we denken voor de eindgebruiker, en niet als de eindgebruiker.
BRON : Clickbait - NPO 3

No-code is een handige manier om snel en gemakkelijk digitale oplossingen te bouwen. Maar het moet toch gezegd worden: No-code is geen No work. Er is geen magische oplossing die al het werk uit handen neemt. Applicaties bouwen (in welke vorm dan ook) vereist inzicht, afweging en vooronderzoek. Door zorgvuldig te plannen en het juiste platform te kiezen, kun je echter wel snel de gewenste resultaten behalen.

Bij EsperantoXL streven we er daarom naar om altijd via het juiste pad te ontwikkelen. Dit betekent van probleem naar verdieping, van verdieping naar oplossing, van oplossing naar invulling en tenslotte van invulling naar platform. Ondanks de vele prachtige oplossingen die No-code biedt, is het essentieel om te beginnen bij de vraag op het probleem dat moet worden opgelost.

Sander van den IJssel

Sander van den IJssel

Designer / UX consultant

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.
Wij kunnen je er meer over vertellen.

Gerelateerde Blog


toon alles