Corona blijft de digitale transformatie stuwen


Bedrijven moesten in 2020 plotsklaps locatie- en tijdonafhankelijk gaan werken, met een grootschalige cloud-migratie en verdere digitale transformatie tot gevolg. Nog steeds ligt het digitale transformatietempo hoog: we signaleren dat een groeiend aantal bedrijven volop inzet op digitalisering en automatisering. Ook in 2022, zo verwachten we, zal het tempo van digitale transformatie hoog blijven liggen.

Duurzaamheid als prioriteit


Duurzaamheid wordt in 2022 een nóg belangrijker thema binnen de IT. Zowel vanuit technologiebedrijven zelf als vanuit opdrachtgevers: bij veel pitches is duurzaamheid een pre of zelfs vereiste. No-code- en low-code-platformen kunnen helpen om duurzame oplossingen te creëren, denk bijvoorbeeld aan het minimaliseren van reisafstanden en -bewegingen door data slimmer in te zetten.

Tekort aan IT’ers, opkomst citizen developers


Het personeelstekort in de IT blijft nijpend komend jaar. Het is één van de redenen waarom er zoveel aandacht is voor citizen developers, oftewel mensen vanuit de businesskant die handig zijn met technologie en/of Excel en die via een no-code-platform bijdragen aan het (door)ontwikkelen van applicaties.

AI verbindt mensen, systemen en bedrijven


De (r)evolutie van artificial intelligence is ongekend: naar verwachting heeft het de mens qua intelligentie in 2029 ingehaald. Mensen zullen echter altijd in the loop blijven: waarschijnlijk komen er supersnelle en razend slimme assistenten, die ervoor zorgen dat wij kunnen focussen op taken die lastig zijn voor AI zoals creatieve, emotionele en sociale activiteiten. De beschikbaarheid van AI-toepassingen en integraties in no-code- en low-code-platformen stijgt spectaculair. Daardoor kunnen mensen, systemen en bedrijven onderling makkelijker verbinden en communiceren.

Mkb blijft achter op digitale transformatievlak


60 tot 80 procent van de mkb-bedrijven loopt achter op het gebied van digitalisering. No-code en low-code development is het perfecte startpunt: je kunt stapsgewijs digitaliseren zonder dure softwarepakketten aan te schaffen.

2022 wordt (nog meer) het jaar van no-code en low-code


Door onder andere het snelle tempo van digitale transformatie van veel organisaties, het enorme tekort aan IT’ers en de AI-revolutie zit de markt voor no-code en low-code in 2022 enorm in de lift. Dankzij deze vorm van softwareontwikkeling kunnen bedrijven makkelijker, goedkoper en vooral ook sneller een nieuwe applicatie opleveren.

Wat zijn de beste no-code- en low-code-platformen in 2022?


Het aantal no-code- en low-code-platformen groeit razendsnel. Sommige platformen richten zich op nichemarkten, zoals de medische wereld of het mkb. Grotere spelers zoals OutSystems, Mendix en Microsoft Power Apps focussen juist op alle markten, waarbij ze partners aanhaken die standaardoplossingen in bepaalde verticals kunnen maken.

Wat voor jou als organisatie het beste platform is, hangt af van onder andere je bedrijfsgrootte, je budget, je mate van digitalisering en het probleem dat je wilt oplossen met nieuwe software. De no-code-platformen Betty Blocks en WEM zijn bijvoorbeeld uitermate geschikt om vliegensvlug formulieren te digitaliseren of applicaties te koppelen, terwijl het low-code-platform Thinkwise uitblinkt in omvangrijke en bedrijfskritische core-systemen zoals ERP’s.

Wat is low-code en wat is anno 2022 het verschil met no-code?


Bij no-code hoeft de ontwikkelaar niet te kunnen programmeren, in tegenstelling tot bij low-code: dat is vooral bedoeld om programmeurs sneller te laten ontwikkelen doordat ze werken met hapklare stukken code.

Zoals we uitleggen in dit artikel groeien low-code- en no-code-platformen naar elkaar toe. Deze trend zal zich verder voortzetten in 2022. Low-code-platformen bieden steeds meer no-code-functionaliteiten aan, terwijl een no-code-platform als Betty Blocks ‘escape hatches’ heeft waarmee developers handmatig kunnen sleutelen aan de frontend- en backend-code.

Interessant is ook dat binnen aanverwante gebieden als business intelligence (BI), AI, robotic process automation (RPA) en rapid application development (RAD) steeds meer no-code-achtige principes in platformen en software worden aangeboden.

Kies ik voor een alles-in-één-systeem of best of breed?


Wil je in 2022 werk maken van softwareontwikkeling, dan sta je voor een belangrijk vraagstuk. Ga je voor een alles-in-één-systeem in de vorm van een ERP? Of voor een best of breed-aanpak? Daarbij laat je de systemen in hun waarde en verbind je ze op de juiste wijze. Gevolg is dat je ze kunt laten aansluiten op de manier waarop je als organisatie wilt werken. Wij denken daarom dat meer en meer bedrijven voor de laatste richting gaan kiezen dit jaar.

No-code en low-code kunnen hierbij niet alleen helpen om snel applicaties op maat te maken. Ook kun je ze gebruiken als strategisch platform: je ontwikkelt er voortaan álle nieuwe applicaties op, waarbij onder meer het beheer en de beheersbaarheid (‘governance’) een stuk makkelijker worden.

Zijn er al kant-en-klare modules voor bijvoorbeeld een CRM of webshop?


Alle platformen hebben het opgenomen in hun roadmap, maar ook in 2022 blijft het toekomstmuziek: kant-en-klare modules voor bijvoorbeeld inloggen, betalen, een webshop en een CRM, die je gemakkelijk kunt samenvoegen en op maat kunt maken. De platformen werken hier hard aan, het eerste platform dat dit kan waarmaken kan op gouden bergen rekenen.

Kunnen medewerkers opgeleid worden tot citizen developers?


Er is een interessante trend gaande. Partijen zoals het Project Management Institute (PMI) bieden opleidingen voor citizen developers aan, waarbij de focus ligt op project- en change management (zoals ITIL). Belangrijk daarbij is de beheersbaarheid, oftewel het bouwen van een structuur binnen de organisatie die ervoor zorgt dat citizen development niet schadelijk kan zijn.

EsperantoXL leidt overigens ook citizen developers op, maar dan vanuit technisch perspectief. Nadat wij een applicatie hebben gebouwd, leren we medewerkers daarna hoe ze zelf op het platform aanpassingen kunnen verrichten om het systeem te updaten.

Dat partijen zoals PMI nu met dit soort opleidingen komen, geeft aan dat de markt van no-code en low-code in snel tempo volwassen wordt. We verwachten daarom dat meer organisaties in 2022 de sprong maken naar het ontwikkelen van nieuwe applicaties op basis van deze manier van softwareontwikkeling.

Cta coffee
Ben jij benieuwd naar de kracht van no-code en/of low-code binnen jouw organisatie?
Neem dan contact met ons op om een vrijblijvende demo met één van onze consultants in te plannen.

FAQs


Is no-code de toekomst?

No-code heeft de toekomst. Het is een methode die businessprofielen toelaat op een heel visuele en intuïtieve manier applicaties te ontwikkelen, zonder dat ze daarbij code moeten schrijven. Zo kunnen bedrijven veel sneller applicaties inzetten die inspelen op de noden van klanten.

Waarom is low-code de toekomst?

Low-code heeft de toekomst omdat de methode toelaat op een heel visuele en intuïtieve manier applicaties te ontwikkelen, waarbij je weinig tot geen code hoeft te schrijven. Zo kunnen bedrijven veel sneller applicaties inzetten die inspelen op de noden van klanten.

Welke bedrijven gebruiken low-code?

Low-code is geschikt voor elk type bedrijf. Zowel mkb als enterprise maken vandaag gebruik van low-code.

Bram Berkelaar

Bram Berkelaar

CEO

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.
Wij kunnen je er meer over vertellen.

Gerelateerde Blog


toon alles