Betty Blocks

Betty Blocks

Betty Blocks is een RAD-platform dat volledig werkt in de cloud. Hierdoor is er sprake van een grote schaalbaarheid, zonder dat daarvoor een grote fysieke opslagcapaciteit nodig is.

Het jonge en snelgroeiende bedrijf uit het West-Friese Obdam (in 2018 verhuisd naar Alkmaar) biedt een uitstekend en flexibel no-codeplatform. Ook het partnernetwerk is de laatste jaren sterk gegroeid. Betty Blocks maakt gebruik van een appbuilder die op basis van visuele bouwstenen razendsnel geavanceerde applicaties in elkaar zet.

Ingewikkeld programmeerwerk maakt op die manier plaats voor extra flexibiliteit waarmee je elke applicatie op maat kunt ontwikkelen. Betty Blocks is ook een prima systeem voor zogenoemde ‘citizen developers’, niet-IT’ers die zich bezighouden met het ontwikkelen van applicaties. Dit zijn veelal office tools of SaaS toepassingen, welke niet onder het toezicht of beheer van de IT afdeling vallen en door de loop der jaren bedrijfskritisch zijn geworden.

Je kunt binnen Betty Blocks ook gebruikmaken van de reeds voorgeconfigureerde backend. Die is wat betreft de ‘look & feel’ beperkt aanpasbaar, maar daardoor wel sneller te ontwikkelen en gebruiken. Voor de frontend en applicaties zoals Mollie is wel nog een beetje codeer- en modelleerwerk nodig. Speciale en door de klant in te stellen filters zorgen er bovendien voor dat je binnen jouw bedrijfsapplicatie alleen de informatie ziet die je direct nodig hebt. Dit maakt autorisatie en authenticatie gemakkelijker en betrouwbaarder

Verbeteringen Betty Blocks in 2018


Betty Blocks is in 2018 ook voorzien van enkele updates en verbeteringen. Het bedrijf heeft bovendien hard gewerkt aan de performance. Zo is de drop-and-drag verbeterd. Visuele feedback, in de vorm van een blauwe lijn, toont je exact waar een component van de applicatie terechtkomt. Dit geldt ook voor een zogenaamde ‘parent component’. Een naamindicator geeft in dat geval aan waar een onderdeel binnen een rij of container wordt geplaatst. Sommige onderdelen krijgen ook een labeltje met ‘place content here’ om aan te geven dat ze op zichzelf niet compleet zijn, maar nog additionele componenten vereisen om gebruiksklaar te worden. Daarnaast is de HTML-weergave in de UI Builder verbeterd en werkt de autosave-modus met (kortere) intervallen van 5 seconden.

Dankzij de Blocks Store van Betty Blocks kun je, net als bij Mendix, eenvoudig integreren met verschillende applicaties. Denk aan Exact, SalesForce, Pipedrive, SAP, Google Suite, IBM Watson, Mollie, MailChimp, PostNL, RDW en nog veel meer.

Mendix

Mendix

Mendix is een modelgedreven, low-codesoftwareplatform (wat wil zeggen dat je programmeerkennis nodig hebt om met het systeem zelf een applicatie te kunnen bouwen) voor de Java-ontwikkelaar. Het is een Nederlands bedrijf, dat inmiddels is overgenomen door Siemens voor een bedrag van 600 miljoen euro. Je kunt met Mendix heel goed nieuwe applicaties ontwikkelen. Daarnaast wordt het platform gebruikt om verschillende systemen aan elkaar te koppelen. Veel bestaande legacy-systemen missen namelijk het vermogen om met andere toepassingen te communiceren.

Mendix lost dit op middels configuratie, maar ook door een grafische gebruikersinterface en softwarelaag over de systemen heen te leggen en zo een nieuwe functionaliteit toe te voegen. Hierdoor kunnen oudere, deels gedateerde systemen toch informatie met elkaar uitwisselen zonder dat een organisatie flink hoeft te investeren in nieuwe hard- en software. De informatie die met Mendix wordt ontsloten via internet, kan vervolgens op allerlei apparaten beschikbaar worden gesteld in een centraal internetportaal.

Zeker de lancering van Mendix 7 heeft geleid tot een snelle en eenvoudige manier om slimme apps te bouwen. Mendix 7 zorgt bijvoorbeeld voor directe integratie met de onderstaande systemen en tools.

  • AWS IoT. Dit is een cloudplatform dat connected devices makkelijk en veilig laat samenwerken met cloud-applicaties en andere devices.
  • AWS Machine Learning, een dienst die gebruikers door het ontwikkelingsproces van machine learning-modellen leidt.
  • AlchemyVision. Dit is een API die een afbeelding kan analyseren en de objecten, mensen en tekst die in de afbeelding worden gevonden kan traceren.
  • Concept Insights, een set diensten die je helpt om contentaanbevelingen en -verkenningen uit te voeren.
  • Text to Speech. Deze handige REST API stelt je in de gelegenheid om geschreven teksten om te zetten in gesproken woorden.
  • Visual Recognition. Dankzij deze dienst kunnen gebruikers de inhoud van een afbeelding of videoframe leren begrijpen.
  • Dialog, een dienst die ontwikkelaars in staat stelt om uitgebreide conversaties tussen een gebruiker en applicatie te automatiseren.
  • MQTT, een messaging-protocol voor kleine sensoren en mobiele apparaten, geoptimaliseerd voor high-latency of onbetrouwbare netwerken.

Voor- en nadelen van Mendix


Net als elk systeem heeft ook Mendix zijn sterke en zwakkere kanten. Tijd dus om de voor- en nadelen van Mendix op een rij te zetten.

  • Het is niet meer nodig om traditionele computerprogramma’s te schrijven voor het ontwikkelen van een applicatie.
  • Je kunt nieuwe functionaliteiten toevoegen aan oude systemen zonder grootschalige investeringen te hoeven doen in nieuwe hard- en software.
  • Mendix biedt oplossingen voor de hele levenscyclus van een applicatie. Dit betreft dus de ontwikkel-, test- en implementatiefase.
  • De nieuwste Mendix-edities hebben functionaliteiten die speciaal zijn toegespitst op projectmanagement door sociale collaboratie.
  • Je kunt alle functionaliteiten, configuraties en applicaties managen vanaf een centraal dashboard.
  • Er is kwaliteitsbewaking aanwezig.
  • Rapid Application Development gaat met Mendix sneller dan met de meeste andere ontwikkelplatforms.
  • Mendix is geoptimaliseerd om compatibel te zijn met populaire containersystemen als Docker en Kubernetes. Je kunt wat betreft opslag gebruikmaken van zowel on-premises als publieke en private cloudomgevingen.
  • Er bestaan verschillende versies en je moet migreren als er een nieuwe major release is.
  • Mendix heeft een andere licentiestructuur dan Betty Blocks, waarbij met name het opschalen duurder uitvalt.
  • Het ontwikkelen van applicaties gaat met Mendix minder snel dan met no-codeplatforms.
Outsystems

Outsystems

Het RAD-platform OutSystems is een geïntegreerde oplossing voor de .net-ontwikkelaar die zich richt op de volledige applicatie-levenscyclus voor het ontwikkelen en beheren van zakelijke mobiele toepassingen en webapplicaties. OutSystems is ook een low-codeplatform dat op visuele wijze applicaties definieert. Het platform genereert de benodigde code daarop automatisch.

OutSystems is vrij gemakkelijk in te bouwen binnen bestaande omgevingen. OutSystems kan bijvoorbeeld als frontend worden gebruikt om zo te communiceren met bestaande backend-systemen. Zo wordt het makkelijk om de IT-infrastructuur van je organisatie te vernieuwen zonder dat er onderliggende systemen omgevormd hoeven te worden.

Zeker sinds 2018 zet Outsystems ook sterk in op het werken met kunstmatige intelligentie (AI) en het Internet of Things. Zo zijn de eerste applicaties die gebruikmaken van de AI-modules van OutSystems inmiddels in gebruik. Daarnaast kun je met OutSystems inmiddels ook IoT-applicaties bouwen. Het bedrijf speelt daarmee goed in op de groeiende vraag naar AI- en IoT-toepassingen vanuit de markt.

Voor- en nadelen van OutSystems


  • De korte ontwikkel- en uitroltijd van applicaties is een van de speerpunten van OutSystems.
  • OutSystems biedt designs aan die volledig responsive zijn en geïntegreerd kunnen worden in een breed spectrum aan (mobiele) apparaten.
  • Met OutSystems ontwikkelde applicaties kunnen worden opgenomen in bestaande systemen.
  • Het bedrijf schenkt veel aandacht aan ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie en het Internet of Things.
  • Het platform beschikt over geïntegreerde beveiligingsprotocollen.
  • OutSystems heeft, in tegenstelling tot Betty Blocks, Mendix en WEM, geen web modeler die het mogelijk maakt om door ‘citizen developers’ ontwikkelde prototypes snel door te leiden naar professionele app-ontwikkelaars.
  • OutSystems biedt geen kwaliteitsbewaking aan die prototypes toetst aan branchestandaarden.
  • Zoek- en integratiefuncties zijn wat complexer en minder goed ontwikkeld dan in Betty Blocks en Mendix. Outsystems heeft inmiddels wel een ‘drag-en-dropsysteem’ dat het werken en ontwikkelen vergemakkelijkt.
  • Er bestaan verschillende versies en je moet, evenals bij Mendix, migreren bij een nieuwe major release.

WEM

Sinds 2017 is het no-codeplatform WEM ook een belangrijke speler op de RAD-markt. Het nog jonge WEM is behoorlijk laagdrempelig en stelt ook mensen met weinig of geen programmeerkennis in staat om maatwerkapplicaties te bouwen. Bedrijfsprocessen worden met WEM gemodelleerd in een flowchart, waardoor programmeren grotendeels overbodig wordt.

De kern van het systeem wordt gevormd door de onderstaande twee onderdelen.

  • De modeler wordt gebruikt om applicaties te creëren en testen. De modeler is een online-interface die gebruikmaakt van een overzichtelijk en gebruiksvriendelijk drop-en-dragmenu.
  • Tijdens de runtime wordt de in gereedheid gebrachte applicatie getest op functionaliteit en gepresenteerd aan de eindgebruiker.

Gebruikers van WEM kunnen met behulp van het platform een veelvoud aan toepassingen bouwen. Denk bijvoorbeeld aan applicaties die het automatiseren van formulieren vergemakkelijken, maar ook complexe enterprise-systemen en geavanceerde integraties. Door de eenvoud en snelheid kun je met WEM snel inspelen op veranderende marktomstandigheden. Bovendien kan bijna iedereen applicaties bouwen met WEM.

Voor- en nadelen van WEM


Ook WEM heeft zijn voor- en nadelen. Tijd dus om de sterke en zwakke punten van het platform even op een rijtje te zetten.

  • WEM is volledig no-code en cloud-based. Hierdoor is het platform overal en altijd beschikbaar, waardoor werknemers er ook buiten het kantoor (thuis of op locatie) in kunnen werken. Het platform is daarnaast ook on-premises beschikbaar.
  • WEM heeft een debug-mode. Die stelt je in staat om tijdens het testen stap voor stap tot op detailniveau in te zoomen op het proces.
  • WEM maakt gebruik van visuele workflows, een drag-en-dropdesign en datatabellen.
  • Het platform is responsive by design.
  • Training en certificering zijn mogelijk.
  • Aangezien WEM een Nederlandse partij is, is de noodzakelijke support ook snel beschikbaar.
  • WEM biedt een bijna volledige vrijheid met behulp van HTML, CSS en JS en kent een eenvoudige integratie. Het platform is vooral toegesneden op het ontwikkelen van zakelijke apps. WEM-applicaties worden namelijk geleverd met hosting, onderhoud, security, infrastructuur, backup, service levels, storage en disaster recovery. Dit zijn aspecten die voor veel bedrijven een hoge prioriteit hebben.

WEM heeft geen standaard backoffice-app. WEM focust zich vooral op het ontwikkelen van snelle gebruikersapplicaties. Doordat het zo snel gaat ben je ook in staat om snel een applicatie voor de backoffice te maken voor de beheerder. Een groot nadeel is het ontbreken van een kant-en-klare backoffice-app dus niet.

Welk platform kiezen?


Zowel Betty Blocks, Mendix, OutSystems als WEM zijn goede platforms voor Rapid Application Development. Wat voor jou de beste keus is hangt grotendeels af van persoonlijke voorkeuren, je budget en het type applicaties dat je wilt bouwen. Qua flexibiliteit en schaalbaarheid scoren zowel Betty Blocks, WEM als Mendix erg goed, terwijl OutSystems vertrouwt op technologieën als AI en IoT. Qua snelheid en eenvoud van ontwikkeling hebben Betty Blocks en WEM een streepje voor op de andere twee aanbieders.

Sowieso hebben we bij EsperantoXL een sterk geloof in no-code. Deze manier van ontwikkelen heeft namelijk grote voordelen op het gebied van flexibiliteit, schaalbaarheid en gebruiksgemak. Je hebt voor no-code niet perse developers nodig, maar kunt aan de slag met mensen die de business begrijpen. De instap is dus gemakkelijker, waardoor je sneller kunt beginnen.

Hierdoor kunnen WEM en Betty Blocks je razendsnel voorzien van softwareoplossingen op maat. Ideaal dus voor organisaties die snel moeten schakelen en hun hele digitale infrastructuur willen automatiseren, flexibiliseren en optimaliseren.

Ben je benieuwd welk platform het meest geschikt is voor jouw organisatie? Neem contact met ons op en we ontdekken samen met jou de mogelijkheden en bepalen, uiteraard in nauw overleg, een stapsgewijze aanpak om jouw nieuwe applicatie te realiseren volgens de RAD-methode.

Cta whitepaper

Meer weten over snellere softwareontwikkeling?

Download dan onze whitepaper!

De beste low en no-code platformen


Download whitepaper

FAQs


Waarom WEM?

WEM is een no-code platform dat toelaat op een heel visuele en intuïtieve manier applicaties te ontwikkelen, zonder zelf code te schrijven. Zo kunnen bedrijven veel sneller applicaties inzetten die inspelen op de noden van klanten.

Waarom Betty Blocks?

Betty Blocks is een no-code platform dat toelaat op een heel visuele en intuïtieve manier applicaties te ontwikkelen, zonder zelf code te schrijven. Zo kunnen bedrijven veel sneller applicaties inzetten die inspelen op de noden van klanten.

Waarom Mendix?

Mendix is een low-code platform dat toelaat op een heel visuele en intuïtieve manier applicaties te ontwikkelen, waarbij je weinig tot geen code hoeft te schrijven. Zo kunnen bedrijven veel sneller applicaties inzetten die inspelen op de noden van klanten.

De beste low en no-code platformen

In deze whitepaper leggen we het verschil tussen low-code en no-code uit.

Lees meer
Bram Berkelaar

Bram Berkelaar

CEO

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.
Wij kunnen je er meer over vertellen.

Gerelateerde Blog


toon alles