Betty Blocks: een opfris spoedcursus
Het Nederlandse Betty Blocks is een van de bekendste en populairste no-code platformen. Zonder dat je programmeerkennis hoeft te hebben, kun je er applicaties mee modelleren op basis van visuele bouwstenen. Dit maakt Rapid Application Development (RAD) mogelijk, een agile softwareontwikkeling vorm waarmee je software vijf tot tien keer sneller kunt ontwikkelen dan met traditionele softwareontwikkeling. Andere voordelen van no-code zijn dat je als bedrijf applicaties op maat kunt (laten) ontwikkelen én zelf wijzigingen in de software kunt doorvoeren.
Met Betty Blocks kun je tal van verschillende applicaties bouwen. Denk bijvoorbeeld aan:
Automatiseren van zelfgemaakte Excel-oplossingen
Applicaties voor debiteurenbeheer, declaratiebeheer en facturering
Relatiebeheersystemen
Applicaties voor gegevensbeheer
Applicaties om analoge processen mee te digitaliseren en
handmatige taken te automatiseren
Applicaties integreren of functionaliteiten toevoegen aan een bestaand systeem.
Het no-code platform is met name sterk in applicaties die een interface naar de klant combineren met een systeem voor backoffice-processen. Met Betty Blocks kun je razendsnel ideeën of problemen omzetten in oplossingen. In enkele dagen staat er een (begin van een) oplossing, die je vervolgens kunt uitbouwen.
Digitale transformatie betekent dat je nieuwe, snel veranderende digitale technologieën inzet voor het oplossen van problemen en het innoveren van je bedrijfsvoering. Wil je digitaal transformeren? Dan moet je continu op zoek zijn naar experiment en vernieuwing. Dat kan door nieuwe applicaties te ontwikkelen, die je bijvoorbeeld helpen om bedrijfsprocessen te optimaliseren of beter in te spelen op behoeften van klanten.
Omdat je met Betty Blocks zo snel kunt ontwikkelen, wordt het RAD-concept van rapid prototyping mogelijk. Zo kun je nieuwe digitale oplossingen razendsnel uitproberen en je transformatiestrategie waar nodig bijstellen. Ook laat je medewerkers daarmee zien dat nieuwe ideeën welkom zijn, waardoor je ze aanmoedigt om te blijven meedenken over vernieuwingen. Uiteindelijk kun je zo een groot deel van je bedrijfsprocessen digitaliseren en automatiseren en dus je digitale transformatie realiseren.
Naast no-code bestaat er ook low-code, dat vooral bedoeld is voor programmeurs om sneller mee te kunnen ontwikkelen. De markt voor no-code- en low-code-platformen is de laatste jaren explosief gegroeid en zal naar verwachting ook komend jaar flink floreren. Kun je als organisatie het beste kiezen voor Betty Blocks? Of is een ander platform geschikter? Enkele populaire platforms op een rijtje:
Het tevens Nederlandse no-codeplatform WEM is een volwaardig alternatief voor Betty Blocks. Een belangrijke pre van WEM is het event based ontwikkelen, waarbij je – bij wijze van spreken – terwijl je met iemand over zijn business praat een applicatie kunt opzetten. Het platform is met name geknipt voor het ontwikkelen van applicaties voor datagedreven bedrijfsprocessen. | |
Ook Thinkwise is Nederlands, maar dan is het low-code: SQL-kennis is nodig voor het ontwikkelen van applicaties. Vroeger richtte Thinkwise zich uitsluitend op het bouwen van custom ERP-systemen, tegenwoordig is de focus breder. Het low-codeplatform is vooral geschikt voor het bouwen van enterprise ready, bedrijfskritische en omvangrijke applicaties in de core van je IT-landschap. Waar Betty Blocks en WEM in de cloud draaien, is Thinkwise in principe on-premise (al bewegen ze steeds meer richting Platform-as-a-Service). | |
Dit modelgedreven low-codeplatform is van origine Nederlands, maar tegenwoordig zit het hoofdkantoor in de VS. Mendix Studio Pro is een krachtige low-code omgeving voor professionele ontwikkelaars. Mendix bedient sinds kort ook citizen developers met Mendix Studio, een visuele no-code omgeving voor webgebaseerde applicatieontwikkeling. Vergeleken met Betty Blocks wordt Mendix over het algemeen door wat grotere bedrijven gebruikt (waarvan er zelfs verschillende in de Fortune 500 staan). De focus ligt met name op bedrijven met meer dan 1000 medewerkers. | |
OutSystems is een geïntegreerde low-codeoplossing voor .NET-ontwikkelaars. Centraal staat de volledige applicatielevenscyclus voor het ontwikkelen en beheren van zakelijke mobiele toepassingen en webapplicaties. OutSystems focust op custom ERP’s voor Fortune 500-bedrijven, maar leent zich ook bijvoorbeeld voor het bouwen van AI- en IoT-applicaties. |
Ben je benieuwd naar de precieze verschillen tussen de platforms? Lees dan ons artikel Betty Blocks vs. Mendix vs. OutSystems vs. WEM: welk platform kiezen?.
EsperantoXL bouwt applicaties op de platformen Betty Blocks, WEM en Thinkwise. Sinds 2016 zijn we partner van Betty Blocks. Dit heeft geleid tot een groot aantal spraakmakende applicaties. Een paar voorbeelden:
Ben je benieuwd geworden naar alle ins en outs over Betty Blocks? Download dan onze whitepaper Betty Blocks: 10 prangende vragen voor geïnteresseerden
Wil je weten wat de kansen en beperkingen van de verschillende no-code- en low-codeplatformen zijn voor jouw organisatie? Boek dan een vrijblijvende demo met een van onze consultants. In een klein uurtje neemt hij of zij je mee door de verschillende platformen.
Betty Blocks is een no-code platform dat toelaat op een heel visuele en intuïtieve manier applicaties te ontwikkelen, zonder zelf code te schrijven. Zo kunnen bedrijven veel sneller applicaties inzetten die inspelen op de noden van klanten.
Volgens onderzoeksbureau Gartner behoren Betty Blocks, Mendix en OutSystems tot de beste no-code en low-code platforms.
No-code platformen bestaan omdat businessprofielen sneller op de behoeften van klanten willen inspelen. No-code laat toe op een heel visuele en intuïtieve manier applicaties te ontwikkelen, waarbij je zelf geen code hoeft te schrijven.