We beginnen bij het begin: wat is ChatGPT eigenlijk?


ChatGPT is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door OpenAI, een toonaangevend onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf op het gebied van kunstmatige intelligentie. Het staat voor "Chat Generative Pre-trained Transformer". Het model is getraind op enorme hoeveelheden tekstgegevens en maakt gebruik van geavanceerde machine learning-algoritmen om natuurlijke taal te begrijpen en te genereren.

Praktisch gezien maakt ChatGPT het mogelijk dat gebruikers in staat zijn om natuurlijke, conversatie-achtige interacties te hebben met computersystemen. Het stelt hen in staat om vragen te stellen, instructies te geven, informatie te verkrijgen en taken uit te voeren via tekstuele communicatie. Een van de toepassingen waarop ChatGPT nu wordt ingezet is het genereren van code.

Daar zitten echter kanttekeningen aan.

Zo heeft ChatGPT geen volledig begrip van de betekenis en logica achter code. Blindelings de resultaten van de door jou ingevoerde prompts is dan ook zeker niet aan te raden. Maar met een kritische blik kom je met een ChatGPT al een heel eind, en bovendien kun je er een hoop tijd mee besparen


Maar hoe kan ChatGPT dan als add-on fungeren bij low-code en no-code?


Allereerst kan het bijdragen aan de kwaliteit van de gebruikersinteractie. In plaats van te werken met statische formulieren en interfaces, kunnen gebruikers communiceren met het systeem alsof ze met een echt persoon praten. Dit opent de deur naar een meer intuïtieve en natuurlijke manier van werken. Gebruikers kunnen vragen stellen, verzoeken indienen en instructies geven, en ChatGPT kan daar vervolgens op reageren en assisteren. Dit maakt de interactie veel gemakkelijker en toegankelijker voor mensen zonder technische achtergrond.

Bovendien democratiseert ChatGPT software development. Dat deed low-code natuurlijk ook al, want die platforms maakten het mogelijk voor non-developers zelf applicaties te bouwen.

Daar zitten echter grenzen aan. Want: het zijn nog steeds de developers die bepalen welke delen van een applicatie wel of niet geconfigureerd kunnen worden door gebruikers. Dat betekent dat gebruikers beperkt met de code kunnen werken, waardoor ze toch afhankelijk blijven van developers voor bepaalde aanpassingen. ChatGPT kan daarbij uitkomst bieden, waardoor de gebruikers specifieke aanpassingen wél kunnen maken. Het gebeurt geregeld dat er miscommunicatie ontstaat tussen IT en non-IT professionals. Dat beïnvloedt het resultaat van het project, want in die miscommunicatie gaat veel cruciale informatie verloren.

ChatGPT slaat op deze manier een brug tussen IT-beheerders en de dagelijkse gebruikers van het product. Zo kunnen gebruikers veranderingen aanbrengen zonder dat ze specifieke kennis nodig hebben van technische onderwerpen.

Daarnaast helpt ChatGPT bij het automatiseren van bedrijfsprocessen. Met de toevoeging van ChatGPT kunnen no-code en low-code platforms een stap verder gaan op gebied van automatisering. Het taalmodel kan worden getraind om complexe taken uit te voeren, gegevens te analyseren, contextuele beslissingen te nemen en zelfs met externe systemen te communiceren. Dit opent de deur naar geavanceerdere automatiseringsmogelijkheden, waardoor repetitieve en tijdrovende taken kunnen worden geëlimineerd of geoptimaliseerd. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld een virtuele assistent creëren die e-mails verwerkt, gegevens analyseert en rapporten genereert, allemaal met behulp van ChatGPT.

Een ander voordeel van ChatGPT als add-on bij no-code en low-code oplossingen is de versnelling van de ontwikkeling en iteratie van applicaties. Het traditionele ontwikkelproces kan tijdrovend zijn, door de hoeveelheid verschillende iteraties en testfases. Met ChatGPT kunnen gebruikers realtime communiceren met het systeem om wijzigingen aan te brengen, functionaliteiten toe te voegen of problemen op te lossen. Dit versnelt het ontwikkelproces aanzienlijk en maakt snellere iteraties mogelijk. Gebruikers kunnen direct feedback geven en de gewenste aanpassingen doorvoeren, zonder te hoeven wachten op programmeurs of ontwikkelaars.

Met de voortdurende ontwikkeling van ChatGPT en AI-technologieën zijn de toekomstige uitbreidingsmogelijkheden voor no-code en low-code platforms eindeloos. Naarmate het taalmodel beter wordt in het begrijpen en genereren van natuurlijke taal, kunnen de mogelijkheden voor conversatie en interactie nog verder worden uitgebreid. Onlangs heeft onze partner WEM een integratie met OpenAI gelanceerd, om maar een voorbeeld te noemen. Die trend zal zich alleen maar voortzetten, waardoor het onvermijdelijk is dat ChatGPT, low-code en no-code in de nabije toekomst nauw met elkaar verweven zijn.

FAQs


Welke voordelen biedt AI met No-code?

AI met No-code biedt verschillende voordelen, zoals het versnellen van het ontwikkelingsproces, het verhogen van de productiviteit, het verminderen van fouten, het verbeteren van de gebruikerservaring, het vergemakkelijken van complexe taken en het democratiseren van applicatieontwikkeling. Het stelt mensen zonder uitgebreide programmeerkennis in staat om gebruik te maken van AI-technologieën en krachtige applicaties te bouwen.

Welke AI-mogelijkheden zijn beschikbaar in No-code tools?

AI-mogelijkheden die beschikbaar zijn in No-code tools kunnen onder andere automatische codegeneratie, foutdetectie, debugging, optimalisatiesuggesties, machine learning-integratie en natuurlijke taalverwerking (NLP) omvatten. Deze mogelijkheden vereenvoudigen het ontwikkelingsproces, verminderen de noodzaak van handmatig coderen en stellen gebruikers in staat krachtige applicaties te bouwen zonder diepgaande programmeerkennis.

Hoe helpt AI bij No-code development?

AI helpt bij No-code development door taken te automatiseren, suggesties te geven voor optimalisatie, fouten op te sporen en complexe functionaliteiten toe te voegen. Het biedt mogelijkheden zoals automatische codegeneratie, intelligente foutdetectie, voorspellende analyse en het integreren van machine learning-modellen in applicaties, waardoor het ontwikkelingsproces efficiënter en toegankelijker wordt.

Wat is AI in combinatie met No-code?

AI in combinatie met No-code verwijst naar het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om het ontwikkelingsproces van softwaretoepassingen te verbeteren, zelfs zonder diepgaande programmeerkennis. Met No-code tools kunnen gebruikers visuele interfaces gebruiken om applicaties te bouwen, terwijl AI wordt ingezet om taken zoals automatische codegeneratie, foutdetectie en optimalisatie te ondersteunen.

Dagelijks komen zien we de potentie in app ontwikkeling met AI. Dagelijks komen er nieuwe vragen over het gebruik ervan.

Heb jij daar ook vragen over? Laat het ons weten, we helpen je graag verder.
Bas van Ginkel

Bas van Ginkel

Sr Business Consultant

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.
Wij kunnen je er meer over vertellen.

Gerelateerde Blog


toon alles