Digitale transformatie helpt je om beter en sneller in te spelen op behoeften van klanten, efficiënter te opereren en medewerkers tevreden te houden. Snel applicaties kunnen ontwikkelen kan daarbij essentieel zijn. We leggen uit hoe no-code en low-code platformen, die Rapid Application Development (RAD) mogelijk maken, je helpen om je digitale transformatie te laten slagen.

De noodzaak tot digitale transformatie


Het bedrijfsleven digitaliseert in een razend tempo. Veel branches worden zelfs volledig op z’n kop gezet door digitale technologieën. Bij digitale transformatie zet je nieuwe en snel veranderende digitale technologieën in om problemen op te lossen. Niet-digitale of handmatige processen worden daarbij getransformeerd tot digitale – en waar mogelijk geautomatiseerde – processen.

Digitale transformatie vergt van organisaties dat ze continu op zoek zijn naar experiment en vernieuwing. Alleen zo kun je de juiste digitale oplossingen implementeren om efficiënter te werken, de klanttevredenheid te vergroten en innovatieve producten of diensten uit te rollen. Het ontwikkelen van nieuwe applicaties kan hierin een belangrijke rol spelen.

Applicaties als motor voor digitale transformatie


Internet of things, augmented reality, AI: het zijn blikvangers voor digitale transformatie. Voor veel bedrijven is het ontwikkelen van nieuwe software echter een voor de hand liggender instrument voor digitale transformatie. Nieuwe applicaties helpen je bijvoorbeeld om beter in te spelen op wensen van klanten en je bedrijfsprocessen te optimaliseren. Denk aan het digitaliseren en automatiseren van formulieren, een urenregistratiemodule of een serviceportaal.

Snel ontwikkelen met Rapid Application Development


No-code en low-code platformen maken Rapid Application Development mogelijk. Bij deze vorm van agile softwareontwikkeling denk je niet eerst alles compleet uit, maar ga je zo snel mogelijk prototypen en feedback verzamelen. Bij no-code en low-code staan er in het platform stukjes software klaar, die je zelf kunt modelleren tot een applicatie. Het grootste voordeel van deze werkwijze? Het is tot wel tien keer sneller dan traditionele softwareontwikkeling.

Digitale transformatie met RAD


Snel ontwikkelen is essentieel bij digitale transformatie. Anders ga je namelijk achterlopen op de actuele behoeften van klanten en medewerkers. Rapid prototyping – een belangrijk concept binnen RAD – stelt je in staat om nieuwe digitale oplossingen razendsnel uit te proberen en daardoor je strategie te perfectioneren. Door medewerkers te laten zien dat je werk maakt van nieuwe ideeën, stimuleer je ze bovendien met goede ideeën te komen.

Aan de hand van dit kortcyclische innovatieproces kun je uiteindelijk een groot deel van je bedrijfsprocessen digitaliseren en automatiseren. En dus je organisatie digitaal transformeren.

No-code heeft wat dat betreft een klein streepje voor op low-code. Omdat je bij low-code iets meer technische kennis nodig hebt en afhankelijker bent van externen, is het wat minder snel en biedt het niet zoveel ruimte voor experiment als no-code.

Legacy-software: sta-in-de-weg voor digitale transformatie


Zit een belangrijk deel van je pijn in legacy-systemen, oftewel verouderde software die nog steeds wordt gebruikt ondanks dat er nieuwere en betere opties beschikbaar zijn? Dan moet je die systemen eerst vernieuwen voordat je de digitale transformatie kunt gaan inzetten. In enterprise legacy-systemen zit vaak veel kennis vast, die je moet losweken en inbouwen in een nieuwe applicatie. Met low-code platformen zoals Thinkwise kun je dit soort systemen gemakkelijk en snel moderniseren met behoud van alle kennis en procedures die in de applicatie besloten liggen.

Heb je legacy-software vernieuwd met no-code of low-code? Dan kun je voortaan veel makkelijker zelf aan de slag om door te ontwikkelen en dus digitaal te transformeren. Het vereiste technische kennisniveau voor ontwikkeling op deze platformen ligt immers veel lager.

Voordelen en nadelen digitale transformatie via RAD


De voordelen van digitaal transformeren via Rapid Application Development:

  • Verbeterde klanttevredenheid
  • Gestroomlijnde interne processen, hogere productiviteit en betere samenwerking tussen afdelingen
  • Meer agility en innovatie
  • Tevredenere werknemers
  • Datagebaseerde beslissingen.

Zijn er ook nadelen? Eigenlijk niet. Wel mogelijke valkuilen, net zoals andere developmentmethoden die worden ingezet voor digitale transformatie. Zo is de kans op mislukking groot: volgens McKinsey slaagt minder dan 30 procent van de bedrijven in hun digitale transformatie. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat ze meteen te groot beginnen, geen bedrijfsbrede visie hebben, IT en business in silo’s opereren of medewerkers niet voldoende worden ondersteund in de transitie naar een nieuwe manier van werken

Hoe RAD je digitale transformatie laat slagen


De RAD-methode vergroot de kans dat je digitale transformatiestrategie slaagt. Wie te groot begint door bijvoorbeeld meteen een hele afdeling te digitaliseren, graaft zijn eigen graf. Mislukking heeft meestal niet zozeer met techniek maar met aanpak te maken: je kunt beter klein beginnen en het eerste succesje gebruiken om momentum te creëren binnen je organisatie.

Rapid Application Development is hiervoor geknipt. Uitgangspunt is namelijk een Minimum Viable Product (MVP), oftewel het kleinste dat je kunt bouwen om waarde toe te voegen aan je organisatie.

Interessant: Tesla haakt bij de bouw van zijn Gigafactory in Berlijn aan bij de principes van agile softwareontwikkeling. Veel vergunningen worden in kleine stapjes aangevraagd. Daardoor kunnen ze beginnen met een ruw eerste ontwerp en vanuit daar gaandeweg doorontwikkelen. Op die manier zijn ze in staat om snel te bouwen met voldoende bewegingsvrijheid om tussentijds bij te sturen.

Korenhof: schoolvoorbeeld van transformeren


Onze case Korenhof laat op fraaie wijze zien hoe no-code helpt bij digitaal transformeren. Dit beton- en sloopbedrijf wilde het systeem van papieren werkbonnen digitaliseren en automatiseren. Nadat we de papieren werkstroom hadden gedigitaliseerd, hebben we onderzocht hoe we dit konden koppelen met de financiële administratie. Met het no-code platform WEM hebben we daarna snel een applicatie gebouwd waarmee de werkbonnen zijn gedigitaliseerd én volledig geautomatiseerd in het boekhoudpakket worden gezet.

Bram Berkelaar


Supersnel software op maat met EsperantoXL

Wil jij je digitale transformatie in een stroomversnelling brengen door supersnel applicaties te (laten) ontwikkelen met no-code of low-code? De gedreven en ervaren developers van EsperantoXL hebben veel ervaring met de platformen Betty Blocks, WEM, Be Informed en Thinkwise. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw organisatie te ontdekken.

Wil je weten wat snelheid in app ontwikkeling kan betekenen voor jouw bedrijf?
Wij helpen je graag.

FAQs


Wat is low-code en no-code?

Low-code en no-code zijn vormen van Rapid Application Development. Low-code is softwareontwikkeling waarbij programmeurs op een visuele manier applicaties modelleren. Ze modelleren applicaties op een visuele manier, waarbij ze weinig tot geen code hoeven te schrijven.

Waarom is low-code van belang?

Low-code is van belang omdat de methode toelaat op een heel visuele en intuïtieve manier applicaties te ontwikkelen, waarbij je weinig tot geen code hoeft te schrijven. Zo kunnen bedrijven veel sneller applicaties inzetten die inspelen op de noden van klanten.

Onze visie op No-code

In deze whitepaper bespreken we hoe No-code in de praktijk kan worden toegepast.

Lees meer
Gerelateerde Blog


toon alles