Bedrijven zien mede door de enorme vooruitgang in technologie zoveel mogelijkheden op zich afkomen dat het steeds moeilijker wordt om strategisch de juiste keuzes te maken. Het is zeker niet raadzaam om maar elke nieuwe trend te omarmen.
Durf af en toe nee te zeggen tegen de zoveelste hype. En probeer niet van alles op de hoogte te zijn. Richt je op zaken waar je goed in bent en waar je het verschil kunt blijven maken.
Dat was in een notendop de boodschap die breeduit tijdens de afgelopen Thinkwise Summit in Apeldoorn begin oktober werd uitgedragen. Belangrijk is dat je voor jezelf vaststelt waar je kracht zit en hoe je als ondernemer onderscheidend kunt zijn. Heb je dat eenmaal goed bepaald dan zal de software die differentiatie moeten ondersteunen, met standaard-ERP lukt dat maar tot op zekere hoogte.
Wil je écht een andere propositie in de markt neerzetten dan zal een stukje maatwerk-software onvermijdelijk zijn. Die software richt zich op ‘mission critical solutions’; dus niet het salarissysteem of de kantoorautomatisering die iedereen heeft, maar de systemen die je bedrijf bijzonder maken.
Omdat die software de kern van je bedrijf raakt, moeten de performance en de betrouwbaarheid ‘top’ zijn. Bij onderscheidende bedrijfskritische applicaties komen naast het nodige maatwerk vaak ook hoge transactievolumes en complexe data-structuren om de hoek kijken. Thinkwise-topman Pieter-Paul van Beek benadrukte dat tijdens de Summit in zijn keynote.
Een ‘slap’ pakketje zal dan niet toereikend zijn. Aan de deskundigheid en het abstractieniveau van de ontwikkelaars worden hoge eisen gesteld. Maar voor developers is het juist leuk om te werken aan projecten waarbij de technologie extra waarde brengt.
Thinkwise beweegt zich als low-code ontwikkelplatform steeds meer in de richting van systemen die voorzien in complexe core functionaliteit. Anders dan veel ‘grote namen’ uit de low-code wereld richt het bedrijf uit Apeldoorn zich niet zozeer op het vervangen van simpele apps maar veel meer op de bedrijfskritische applicaties.
Als partner of the year 2020 en 2022 van Thinkwise volgt EsperantoXL die verschuiving graag. We richten ons op het helemaal opnieuw bouwen van applicaties dan wel op maatwerk om ERP-systemen heen. De nadruk ligt daarbij op het leveren van functionaliteit waarin standaardpakketten niet voorzien. Door het low-code karakter van de software kunnen ook niet-ervaren ontwikkelaars uit de business hun inbreng hebben.
Thinkwise wist tijdens de Summit begin oktober met veel verve die nieuwe positionering voor het voetlicht te brengen. Een hele line-up van sprekers, van de Britse fintech-goeroe Leda Glyptis tot Olympisch atleet Akwasi Frimpong en de Eindhovense 'robotica-professor' Maarten Steinbuch benadrukten het belang van onderscheidend te kunnen zijn.
Steinbuch schetste een toekomst waarin computers meer dan 1 miljoen keer krachtiger worden dan nu. Zijn verwachting is dat de wet van Moore nog 20 jaar doorzet. Dat betekent elke 18 maanden een verdubbeling van de rekenkracht. Sensoren, interfaces en actuatoren die weer reageren op waarnemingen vormen straks grote netwerken. Alles dat schaalbaar wordt, heeft straks een enorme computing power achter zich.
Te veel ontwikkelingen in een te hoog tempo zorgen ervoor dat je nee moet durven zeggen en niet van alles op de hoogte moet willen zijn. Focus je op dat waar je goed in bent en kunt blijven. Want anders verzuip je. Dan zie je tussen de bomen het bos niet meer. Kies een niche waarin je de concurrentie de loef kunt afsteken, was de boodschap van Leda Glyptis.
Akwasi Frimpong werd tijdens de Olympische Spelen van 2018 de eerste Afrikaan die uitkwam in een skeleton-race, een soort bobslee. Enthousiast vertelde de Ghanese Nederlander hoe hij zijn niche vond en daar succes in verwierf. Zijn grootmoeder Minka voedde hem en negen andere kleinkinderen op. Ze hield hem op jonge leeftijd voor dat succes al in je zit maar dat je hard moet werken om het waarheid te laten worden.
Voer open discussies
Leda Glyptis zei hoe belangrijk het is om te beslissen wat je precies wilt leren. Bedrijven moeten daar goed over nadenken. En niet alleen op het hoogste niveau. Iedereen moet daar intern open discussies over kunnen voeren. Belangrijk ook is om beslissingen op het juiste niveau in de organisatie te nemen
Transformatie is volgens haar een kwestie van mindset. Ze propageert een permanente manier van werken die veel verder gaat dan technologie. Glyptis: ‘Geen verandering in de richting van een specifiek eindstadium, maar eerder verandering om te optimaliseren voor voortdurende verandering.’
Pieter-Paul van Beek sloot zich daarbij aan. De business en IT moeten nauw samenwerken. Hoed je voor een ‘legacy’ bedrijfscultuur waarbij krampachtig wordt vastgehouden aan het verleden. Nieuw talent moet zijn of haar stem kunnen laten horen. Mensen moeten weten waarom iets gebeurt en om welke reden een bepaalde lijn is gekozen. Nodig is dat medewerkers zich vrijelijk kunnen uitspreken en ideeën kunnen uitwisselen. Iedereen moet mee discussiëren.
Volgens Van Beek biedt technologie ons veel manieren om bedrijven te transformeren. Maar ook talent, cultuur en ecosysteem moeten daarin meegaan. Het thema van de Summit liet zich dan ook samenvatten als ‘more than tech’.
De IT mag bij die voortdurende transformatie geen beletsel vormen. Standaardpakketten kunnen nooit zoveel flexibiliteit bieden, zo meent Thinkwise. Maar legacy vormt de grootste rem. Victor Klaren, de mede-oprichter van Thinkwise die thans een meer visionaire rol bekleedt, demonstreerde in zijn keynote hoe legacy de wereld uit kan. Thinkwise heeft zijn platform daarop ingericht. Ook artificial intelligence brengt snelle vervanging van oude, versleten software dichterbij. Al met al bood de Summit die Thinkwise dit jaar voor de derde keer hield, een fraai toekomstperspectief en veel inspiratie.
Steeds meer ondernemers komen er achter dat ze met hun bedrijf niet op de oude, vertrouwde voet kunnen doorgaan. Je moet je nog meer dan voorheen onderscheiden van anderen. Met standaard-ERP gaat dat moeilijk, zo niet onmogelijk. Low-code software biedt kans om rond de kern van ERP maatwerk-software te bouwen waarmee je je kunt differentiëren. Ook in de maakindustrie biedt het interessante mogelijkheden.
Het succes van low-code heeft geleid tot een hausse aan tools op dit gebied. Vele honderden leveranciers bieden dit soort platforms aan. Neem daarom geen overhaaste keuze. EsperantoXL is partner van Thinkwise omdat dit Nederlandse bedrijf zich sterk heeft gespecialiseerd in custom ERP. Ze hebben een lange ervaring met het aanpassen en moderniseren van geïntegreerde suites van bedrijfsapplicaties. In plaats van zich op simpele apps te richten zoals de meeste leveranciers doen, ligt de focus op bedrijfskritische software.
Een low code ERP maakt kritieke bedrijfssoftware makkelijk aanpasbaar. Het is de aangewezen manier om de functionele basis, de kernapplicaties en processen van je organisatie te moderniseren. Zo'n ontwikkelplatform haalt veel complexiteit weg. Low code werkt sneller en maakt je organisatie toekomstbestendig. Ook medewerkers zonder bijzondere kennis van software-ontwikkeling kunnen hierbij een nuttige rol spelen.
Ja, dat kan. Met low code is zelfs een 'star' ERP-systeem aan te passen aan de veranderingen in markten en producten. Hiermee zijn standaardpakketten zo flexibel te maken dat ze weer heel lang mee kunnen. Thinkwise heeft zelfs een ontwikkelplatform ontwikkeld die legacy duurzaam vervangt.
De maakindustrie behoort niet tot de meest geautomatiseerde sectoren van de economie. Standaard pakketsoftware dwingt bedrijven om hun processen aan te passen terwijl juist in deze sector flexibiliteit, schaalbaarheid en snelheid onderscheidende factoren zijn.
In dit webinar, in samenwerking met Thinkwise, laten we je zien welke mogelijkheden er zijn voor de digitale transformatie voor maakbedrijven.
CEO
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.
Wij kunnen je er meer over vertellen.