waterval-methode.jpeg

ERP (Enterprise Resource Planning) staat voor een bedrijfsbrede, centrale aanpak voor het automatiseren van administratieve, financiële, commerciële en logistieke processen. In de jaren negentig kende het programma zijn grote doorbraak bij ons. Typisch voor ERP is de modulaire opbouw. Bovenal zorgt ERP voor integratie. De software laat de verschillende afdelingen van een bedrijf automatisch met elkaar communiceren. En dat komt de productiviteit ten goede. “Die integratie zijn we momenteel een beetje aan het verliezen”, vertelt Victor Klaren, Chief Visionary Officer bij Thinkwise. “Want aan ERP is typisch ook een groot nadeel verbonden. Het doorvoeren van wijzigingen kost veel tijd. Dat maakt van ERP een weinig flexibele oplossing bij snel veranderende marktomstandigheden. Bovendien is de integratie met andere systemen vaak beperkt. ERP bepaalt zo de werkwijze van het bedrijf – en niet andersom. ERP-pakketten blijven bovendien vaak heel lang in gebruik, waardoor ze na verloop van tijd onvermijdelijk op verouderde technologie steunen.” Het zijn stuk voor stuk gebreken die composable ERP wegneemt.

Hoogste productiviteit in low-codemarkt


Het Thinkwise-platform garandeert de hoogste productiviteit in de low-codemarkt. Applicaties gaan zo heel snel over naar nieuwe technologie zonder dat je ze helemaal opnieuw moet bouwen. Zo is het ook een optie om je huidige ERP-systeem in de basis met Thinkwise te moderniseren. Het uitgangspunt is daarbij duidelijk: EsperantoXL bouwt enkel wat de klant nodig heeft. Door dat met Thinkwise te doen, kun je altijd makkelijk blijven veranderen; zowel functioneel als technologisch. En niet te vergeten: wat je niet meer gebruikt van je ERP, moet je opruimen. Doorgaans gebruikt een bedrijf maar zes tot acht procent van zijn volledige ERP-systeem. Daarom is het veel interessanter om te kiezen voor een systeem op maat: alleen wat je nodig hebt, perfect op maat van je wensen.

Composable ERP heeft de toekomst


Ook onderzoeksbureau Gartner ziet composable ERP als het systeem van de toekomst. Tegen 2023 zullen organisaties die voor een composable aanpak hebben gekozen nieuwe functionaliteit 80% sneller implementeren dan hun concurrenten. Gartner voegt daar nog aan toe dat meer dan 70% van de grote ondernemingen tegen 2025 de overstap maken van een monolithische ERP-strategie met één leverancier naar een meer inclusieve composable strategie.

Maar wat houdt zo’n aanpak met composable ERP concreet in? Het gaat om zowel externe als interne oplossingen. Binnen de composable aanpak kun je pakketten of apps aan het ERP-systeem koppelen. Je kunt webservices oproepen. Alles wat op het internet beschikbaar is, kun je integreren. “Belangrijker vind ik nog dat je je hele composable aanpak – met alle rode draden die er doorheen lopen – telkens weer kan herdefiniëren”, zegt Victor Klaren.

Voordelen van composable ERP


Bedrijven zien meer en meer dat composable ERP heel wat voordelen biedt. De pandemie maakte meer dan ooit duidelijk dat een snelle update van het ERP-systeem noodzakelijk is om onderscheidend te blijven. Dat nieuwe integraties een must zijn voor complexe technologische omgevingen. “Composable ERP biedt dan meer mogelijkheden om met je data aan de slag te gaan”, vertelt Bram Berkelaar.

“Denk onder meer aan kunstmatige intelligentie, chatbots, machine learning, digital assistance en IoT.” Composable ERP laat bovendien makkelijker toe het bedrijf te beheren en te monitoren bij werk op afstand. Je kunt geavanceerde cloud-based technologie inzetten om de operatie en processen te automatiseren. “Vergeet ook niet dat werknemers overal toegang tot data en systemen nodig hebben. Het betekent dat je als bedrijf moet kunnen schakelen.”

De grote kracht van composable ERP zit vooral in integratie. Composable ERP ondersteunt de integratie van third-party-applicaties. Dat zorgt voor minder onderhoudskosten. Bovendien is de informatie makkelijker beschikbaar voor verschillende functies en binnen diverse processen. Dat laat toe de strategie te versnellen, goede voorspellingen te maken en juiste beslissingen te nemen.

Kansen


De efficiënte ondersteuning van nieuwe businessmodellen, sneller inspelen op veranderingen in de markt en makkelijker workflows aanpassen: dat zijn maar enkele van de kansen die composable ERP biedt. In vergelijking met standaardpakketten mag je bovendien rekenen op meer flexibiliteit, betere schaalbaarheid, een snelle aanpasbaarheid en integratiemogelijkheden van bijvoorbeeld API’s, AI en big data analytics. “Composable ERP laat een bedrijf toe om de klant echt centraal te stellen”, besluit Bram Berkelaar. “En dat blijft nog altijd de beste manier om je in de markt te differentiëren.”

FAQs


Wat kan ik met low-code ontwikkelen

Met low-code kan je in principe alle denkbare businessapplicaties bouwen. Low-code is vooral geschikt voor het ontwikkelen van bedrijfskritische en high-performance applicaties die minder eisen hebben op het vlak van design.

    Is het slim om mijn hele ERP in een low-code platform te laten herbouwen?

    Ja, het is slim om je hele ERP in een low-code platform te laten herbouwen, met name wanneer er in de markt geen pakket beschikbaar is voor je specifieke behoeften of wanneer je je legacy-systemen door een moderne, flexibel aanpasbare oplossing op maat wilt vervangen.

    Waarom is EsperantoXL de aangewezen partij voor mij voor low-of no-code applicatieontwikkeling?

    EsperantoXL is de aangewezen partij voor low- of no-code omdat we ruim twintig jaar ervaring hebben in hardcore softwareontwikkeling, met low-code en no-code. We hebben verschillende awards van Betty Blocks en Thinkwise in de wacht gesleept. Is je nieuwe app live? Dan houdt het wat ons betreft niet op. Wij focussen het liefst op een langetermijnsamenwerking.


    Waarvoor is low-code platform Thinkwise geschikt?

    In deze whitepaper maak je kennis met low-code softwareontwikkeling in het algemeen en met Thinkwise in het bijzonder.

    Lees meer
    Bram Berkelaar

    Bram Berkelaar

    CEO

    Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.
    Wij kunnen je er meer over vertellen.

    Gerelateerde Blog


    toon alles