LOW-CODE:

Visueel modelleren van applicaties


Allereerst: wat bedoelen we eigenlijk met low-code development? In tegenstelling tot bij traditionele softwareontwikkeling hoeft niet de hele applicatie handmatig te worden geprogrammeerd. In plaats daarvan werken developers met kant-en-klare bouwblokken die klaarstaan in het platform, die ze op een visuele manier kunnen modelleren tot een applicatie. Bij no-code is daarvoor geen programmeerkennis vereist, bij low-code wel. Al vervaagt het onderscheid tussen die twee, zo knipoogt no-code platform Betty Blocks naar low-code via ‘escape hatches’ waarmee je HTML-/JavaScript-componenten op maat kunt toevoegen.

De voordelen van low-code


Het grootste voordeel van low-code? Het maakt Rapid Application Development mogelijk: je kunt vele malen sneller applicaties ontwikkelen dan bij traditionele softwareontwikkeling. Veelgenoemde overige redenen waarom organisaties voor deze vorm van softwareontwikkeling kiezen: gebruiksvriendelijkheid voor klanten verbeteren, productiviteit verhogen, connectiviteit intensifiëren, innovatie stimuleren en legacy-software vervangen.

Wat kun je bouwen met low-code development?

Bijna alles dat valt op te lossen via een applicatie, kun je bouwen met low-code development. In de praktijk wordt low-code vooral ingezet in de volgende situaties:


Processen met veel verschillende rollen

Daarbij gaat het met name om processen die (mede) naar buiten de organisatie gaan en/of die veel lagen van de organisatie bestrijken. Denk aan situaties waarin iemand in een bepaald scherm gegevens invoert, waar iemand anders iets mee moet doen, waarna het wellicht nog even langs de klant gaat en tot slot worden de gegevens vastgelegd in een database.

Snel veranderende processen

Low-code leent zich uitstekend voor bedrijfsprocessen die snel wijzigen of, bijvoorbeeld vanwege wetgeving, snel getransformeerd moeten worden. Met low-code kun je immers sneller programmeren door de kant-en-klare brokken en het drag-en-drop-principe.

Legacy-applicaties vervangen

Veel organisaties kampen ermee: legacy-software. Zo’n systeem dat als fundament voor het hele bedrijfsproces dient is verouderd, maar moeilijk te vervangen. In dit verband is de Upcycler van low-code platform Thinkwise (meer dan) prijzenswaardig. Daarmee kun je een bestaande database als het ware oppakken, inladen in je eigen applicatie en daar dan in no-time de functionaliteiten opnieuw omheen bouwen.

Applicaties met elkaar laten praten

Low-code als grote verbinder: je kunt snel verschillende (third party) applicaties met elkaar laten praten met de low-code applicatie. Als die andere applicaties geen rechtstreekse koppeling hebben maar wel allebei beschikken over API’s of een database die toegankelijk is via bijvoorbeeld een ODBC-laag, kun je daar als het ware een tussenlaag voor opzetten. Daarin worden verschillende processen gedefinieerd zodat die applicaties wél met elkaar kunnen praten. Voor Actief Werkt! heeft EsperantoXL bijvoorbeeld Betty Blocks ingezet als koppelvlak en versneller van innovatie door een nieuwe app, inclusief klant- en flexkrachtenportaal, te realiseren.

SaaS-oplossingen bouwen

Omdat je je applicatie snel weer kunt aanpassen naar aanleiding van wensen van klanten, is low-code geknipt voor het bouwen van SaaS-oplossingen. Een goed voorbeeld is Contentkalender.nl. Deze SaaS-tool voor het plannen van content is door ons ontwikkeld in het no-code platform Betty Blocks, waarbij handmatig programmeerwerk (een 'escape hatch') is gebruikt voor de frontend vanwege zeer specifieke eisen die werden gesteld.

Een idee uitproberen

Wil je een idee uitproberen (‘Proof of Concept’) én snel kunnen bijstellen op basis van de proef? De hoge ontwikkelsnelheid van low-code maakt het mogelijk om een lean structuur op te zetten en de applicatie vlug weer aan te passen naar aanleiding van feedback van gebruikers.

Wanneer je snel een applicatie nodig hebt

Bijvoorbeeld omdat je op korte termijn een bepaald proces wilt wijzigen, een actie wilt uitvoeren of een digitaal formulier nodig hebt.

Veilige IT-oplossing

Er wordt wel gezegd dat je met coding robuuster kunt bouwen dan met low-code. Daar kan tegenin gebracht worden dat over security en privacy al heel veel is nagedacht door het platform en je gedwongen wordt binnen een bepaalde structuur. In principe heb je security en privacy dus by design, al heb je bij low-code meer mogelijkheden om daaruit te breken dan bij no-code. Thinkwise wordt regelmatig onderworpen aan een penetration test (‘pentest’); daarnaast is het raadzaam om extern beschikbare applicaties die je zelf bouwt altijd te laten pentesten door een onafhankelijk, gespecialiseerd bureau. Bij zo’n penetratietest gaat een ethical hacker op zoek naar kwetsbaarheden die kunnen worden gebruikt om in te breken in het systeem.

Single source of truth

Wij automatiseren vaak processen waar onze klanten aanvankelijk een Excel-oplossing voor hadden. Doorgaans staan dat soort spreadsheets in de cloud, maar daarnaast kunnen ze ook gaan rondzwerven als bijlages bij e-mails – met versieconflicten tot gevolg. Via een low-code applicatie kun je informatie digitaal verzamelen en opslaan in één gecentraliseerde database voor alle relevante processen en workflows, waardoor iedereen altijd bij accurate en up-to-date gegevens kan. Resultaat: een single source of truth.

Te specifiek voor standaardsoftware

Een low-code applicatie kan het antwoord zijn als jouw proces zo specifiek is dat je niet uit de voeten kunt met standaardsoftware. Dat was bijvoorbeeld het geval bij CleanAir by Baker. Zij konden geen standaardoplossing vinden voor het automatiseren van de planning van de apparaten die zij in onderhoud hebben. EsperantoXL heeft een serviceapplicatie ontwikkeld waarmee een nauwkeurigere planning kan worden gemaakt, papierwerk overbodig is geworden en orders sneller afgehandeld kunnen worden.

Complexe en/of omvangrijke applicaties

Vaak wordt gesteld dat je met low-code (en no-code) geen omvangrijke en/of complexe applicaties kunt maken. Dit is een misverstand: Thinkwise heeft bijvoorbeeld de ERP-systemen voor alle VDL-fabrieken gebouwd.

Is low-code geschikt voor iedere branche?

Nee, voor bepaalde branches en toepassingen is low-code niet geschikt. Met name in de volgende branches kan low-code wél veel meerwaarde hebben:


  • Financiële instellingen en verzekeraars, zie bijvoorbeeld onze case over een grote Nederlandse verzekeraar.
  • Overheid, zo hebben wij een serviceportaal gemaakt voor de gemeente Utrecht, een applicatie voor onderhoud en schademeldingen voor de provincie Zuid-Holland en een systeem dat financieel toezicht ondersteunt voor (inmiddels) een groot aantal provincies.
  • Productiebedrijven en agrarische sector, getuige onze app voor een internationale speler op het gebied van zaden en gewasbeschermingsmiddelen waarmee vertegenwoordigers orders in SAP kunnen schieten.
  • Detailhandel, denk aan onze applicatie voor de (inmiddels ter ziele gegane) boodschappenbezorger Stockon die het mogelijk maakte dat orders vanuit een bepaalde app werden gehaald en afgehandeld konden worden als pick orders.
  • Handelsbedrijven, zo werken we nu voor een klant aan een applicatie voor inslag, uitslag, opslag en alle processen daaromheen, waarbij uitdagingen gelden als prijsoptimalisatie en zo efficiënt mogelijk opslaan.
  • Onderhoud en montage, waarbij onze app voor CleanAir by Baker een goed voorbeeld is van het tackelen van mogelijk de grootste uitdaging binnen deze branche: de planning.

Waar is low-code niet geschikt voor?


Low-code is van alle markten thuis, maar geen geneesmiddel voor alle kwalen. Daarnaast leent low-code zich minder (tot helemaal niet) voor bijvoorbeeld videogames, wetenschappelijke berekeningen en foto- en videobewerking.

Cta coffee
Ben je benieuwd of dat een low-code applicatie dé oplossing voor jouw specifieke uitdaging is?
Neem dan vrijblijvend contact op met EsperantoXL om de mogelijkheden door te spreken.

FAQs


Wat kan er met low-code worden gemaakt?

Met low-code kun je elk type bedrijfsapplicatie ontwikkelen: van een eenvoudige formulierapplicatie tot een complete ERP-omgeving.

Waarvoor is low-code bedoeld?

Met low-code kun je elk type bedrijfsapplicatie ontwikkelen: van een eenvoudige formulierapplicatie tot een complete ERP-omgeving.

Hoe werkt low-code?

Low-code is softwareontwikkeling waarbij programmeurs op een visuele manier applicaties modelleren. Omdat ze 90 procent visueel ontwikkelen, kunnen ze beter focussen op de 10 procent die echt het verschil maakt.

De beste low en no-code platformen

In deze whitepaper leggen we het verschil tussen low-code en no-code uit.

Lees meer
Gerelateerde Blog


toon alles