Oorlogsgravenstichting houdt alle basisinformatie bij over de 180.000 oorlogsslachtoffers die zij registreerde sinds de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast onderhoudt de stichting wereldwijd 50.000 oorlogsgraven. Oorlogsgravenstichting beschikte over een slachtofferregistratiesysteem waarmee zij de basisgegevens van oorlogsslachtoffers en oorlogsgraven beheerde. Die centrale applicatie was echter ontwikkeld met intussen verouderde technologie. Bovendien bood ze te weinig flexibiliteit en gebruiksgemak. Voor de kleinste aanpassing moest de stichting de leverancier van de software inschakelen: een inefficiënte en tijdrovende manier van werken. De website kende hetzelfde probleem. Ook daar bleek het contentmanagementsysteem intussen niet meer up-to-date.

Onze uitdaging bestond erin om zowel het slachtofferregistratiesysteem als de website van Oorlogsgravenstichting naar een meer flexibel en minder statisch technologieplatform te verhuizen. Beide nieuwe platformen moesten ook voldoende open zijn. Dat zou externe partijen toelaten om de publieke data en content van de stichting te delen of aan te vullen. Het verzekeren van de datakwaliteit vormde daarbij een extra uitdaging. Het ging immers om een groot volume aan data en content. In totaal was er ruim dertig gigabyte aan data die gemigreerd moest worden.

No-code platform


Oorlogsgravenstichting wilde graag snel resultaat zien. De stichting koos daarom niet voor een klassieke ontwikkeling via de waterfallmethode. EsperantoXL ging er aan de slag met WEM. Met dat no-code platform als basis bouwden we het slachtofferregistratiesysteem helemaal opnieuw. Het voordeel van WEM, een Nederlands no-code ontwikkelplatform, is dat je er ook als niet-programmeur – ofwel citizen developer - makkelijk applicaties mee kunt bouwen. Om met de visuele ontwikkeltools van WEM te kunnen werken, zijn geen programmeer- of andere technische vaardigheden vereist. Ook medewerkers uit de business zonder gespecialiseerde IT-kennis kunnen er snel en eenvoudig applicaties mee modelleren.

Omdat het slachtofferregistratiesysteem in WEM is ontwikkeld, biedt het Oorlogsgravenstichting de mogelijkheid om het beheer en de verdere ontwikkeling van de applicatie grotendeels in eigen beheer te houden. Dat is een groot verschil met vroeger, toen de stichting voor iedere aanpassing of uitbreiding z’n toenmalige softwarepartner moest inschakelen. Als WEM-partner hebben we de stichting uiteraard begeleid bij de opstartfase van de nieuwe toepassing. Na de ontwikkeling hebben we eerst het bestaande datamodel geanalyseerd en vervolgens hebben we alle relevante data uit het oude systeem naar het nieuwe overgebracht. Gedurende het hele migratietraject hielden we ook de datakwaliteit in de gaten.

Cloudmigratie


Het gebruik van WEM stelt Oorlogsgravenstichting niet alleen in staat om haar eigen centrale applicatie verder te ontwikkelen en te onderhouden, maar ook om die snel en naadloos te integreren met andere applicaties en data. Als WEM-partner kennen we het cloudplatform door en door. We weten dat het de nodige schaalbaarheid en flexibiliteit biedt om mee te groeien met de veranderende behoeften van de applicatie van Oorlogsgravenstichting. Ook de veiligheid van de applicatie en data blijft in alle omstandigheden gegarandeerd, wat bij een cloudmigratie – terecht – een belangrijk aandachtspunt is. WEM neemt zelf het onderhoud van het platform voor zijn rekening, zodat alle gebruikte technologie steeds up-to-date is. Daarmee valt voor Oorlogsgravenstichting ook die bezorgdheid weg.

Toekomstgericht data- en contentbeheer


Vandaag beschikt Oorlogsgravenstichting over een slachtofferregistratiesysteem dat zij eenvoudig zelf kan beheren. Zo hoeft zij niet langer externe hulp in te roepen om snel een aanpassing of aanvulling aan het systeem aan te brengen. In de toekomst kan zij die centrale applicatie bovendien eigenhandig en autonoom verder uitbouwen. Daar zitten de duidelijke interface, de intuïtieve look-and-feel en het gebruiksvriendelijke UX-design (user experience) van de nieuwe applicatie voor veel tussen.

Met die laagdrempelige aanpak hebben we ervoor gezorgd dat gebruikers voortaan veel gemakkelijker hun weg vinden in het slachtofferregistratiesysteem en er sneller mee aan de slag kunnen. Ook de nieuwe website van de stichting onderscheidt zich door een groot gebruiksgemak en een laagdrempelig beheer. De open source technologie achter de webinterface verschaft de flexibiliteit die nodig is om snel te kunnen inspelen op de actualiteit. Tegelijk biedt ze de openheid die toelaat om snel te integreren met andere databronnen en applicaties.

Intensieve samenwerking


Het succes van dit ambitieuze totaalproject steunde op de nauwe samenwerking tussen EsperantoXL en Oorlogsgravenstichting. We namen niet enkel het overkoepelende projectbeheer voor onze rekening, maar boden ook operationele ondersteuning bij de bouw van de nieuwe technologie platformen en de overzetting van alle relevante data en content. Ook hier hebben we ons daarbij niet louter tot uitvoerende werk beperkt, maar verstrekten we ook kritisch en onafhankelijk advies en deden we voorstellen om het ontwerp van de toepassing doorheen het traject verder te verbeteren.

Lees de hele case hier

FAQs


Wat kan ik ontwikkelen met no-code?

Met no-code kun je in principe zo goed als alle denkbare businessapplicaties ontwikkelen.. No-code is vooral geschikt voor het digitaliseren of automatiseren van secundaire processen bij grote organisaties en primaire processen bij kleinere organisaties.

Wat kost een no-code traject?

En no-code traject kost veel minder dan een klassiek watervaltraject. Met low-code kun je heel snel concrete resultaten boeken, soms al binnen enkele dagen of weken. De budgetten zijn daardoor kleiner en makkelijker te beheren.

Waarom is EsperantoXL de aangewezen partij voor mij voor low- of no-code?

EsperantoXL is de aangewezen partij voor low- of no-code omdat we ruim twintig jaar ervaring hebben in hardcore softwareontwikkeling, met low-code en no-code. We hebben verschillende awards van Betty Blocks en Thinkwise in de wacht gesleept. Is je nieuwe app live? Dan houdt het wat ons betreft niet op. Wij focussen het liefst op een langetermijnsamenwerking.

Gerelateerde Blog


toon alles