composable-erp-3.jpg

In de ERP-wereld groeide SAP door de jaren heen uit tot de absolute benchmark. Ook vandaag blijft het ERP-platform van de Duitse softwareleverancier daarom heel populair bij de grotere bedrijven. Het voordeel van ERP is duidelijk. Je beheert al je bedrijfsprocessen op één geïntegreerd platform. Alles onder één dak, als het ware. De grote ERP-suites, zoals die van SAP, vormen daarmee het alternatief voor best of breed, de strategie die erop gericht is voor ieder functioneel domein het beste product te selecteren. Tegelijk reikt zo’n ERP-pakket de nodige best practices aan. Het bedrijf stemt zijn processen op het pakket af, niet omgekeerd.

SAP vraagt tijd en moeite


Belangrijk om weten is dat het idee achter ERP al ontstond in de jaren zeventig. De afgelopen twintig tot dertig jaar kenden ERP-leveranciers als SAP hun grote doorbraak. Typerend daarbij – tot op vandaag – is dat de implementatie van ERP een grote inspanning vraagt op het vlak van tijd en budget, waardoor de investering zich pas op langere termijn laat terugverdienen.

Het is een model dat de jongste jaren steeds duidelijker onder druk komt te staan. De wereld verandert razendsnel. Bedrijven die niet even snel op kansen inspelen, laten die kansen onvermijdelijk aan de concurrentie. De grote moeilijkheid daarbij is dat een ERP-omgeving zo groot en allesomvattend is, dat ze zich nu eenmaal niet zomaar snel aan iedere wijziging in de markt laat aanpassen.

Low-code: snel en op maat


Het is een verhaal dat haaks lijkt te staan op het succes van platformen voor low-code ontwikkeling. Low-code is er juist op gericht om heel snel en precies op maat van de behoeften van het bedrijf applicaties te ontwikkelen die gericht op een specifieke situatie inspelen. Low-code lijkt daarmee de tegenhanger van ERP: snel, betaalbaar en op maat. Toch is het low-code die bestaande ERP-implementaties een nieuwe toekomst kan geven.

Bedrijven die op een bepaalde uitdaging wensen in te spelen, beschikken daarvoor in hun ERP-omgeving niet altijd over de juiste functionaliteit. Dat leidde vroeger tot twee mogelijke antwoorden. Ofwel ging het bedrijf op zoek naar een applicatie met de gewenste functionaliteit, die het daarna met het ERP-pakket moest integreren. In de praktijk bleek dat niet altijd de eenvoudigste oplossing. Met name met doorstroming van data van en naar het ERP-pakket ging het al eens fout.

Het alternatief bestond erin om binnen de ERP-omgeving een stukje maatwerk toe te voegen. Alleen: de ontwikkeling van extra functionaliteit, bijvoorbeeld in SAP, bleek in de praktijk erg duur. Bovendien was de doorlooptijd behoorlijk lang. Dat type softwareontwikkeling verliep immers standaard volgens de watervalmethode. Was de maatwerkfunctionaliteit eindelijk afgewerkt, dan was de kans niet gering dat de oorspronkelijke businessbehoefte intussen alweer helemaal was veranderd.

ERP moderniseren met low-code


Kortom: ERP is niet het type oplossing met de flexibiliteit die je in de huidige, snel veranderende markt nodig hebt. Precies hier kan low-code het verschil maken. Low-code is er namelijk op gericht om via een agile benadering heel snel en op maat de gewenste functionaliteit te ontwikkelen – zonder langlopende trajecten en zonder het schrijven van ingewikkelde code.

Kun je met low-code je hele ERP-pakket vervangen? In principe wel. Maar vaak is dat niet eens nodig. Met low-code kun je evengoed via kleine toepassingen een ERP-omgeving moderniseren en van extra functionaliteiten voorzien. Een low-code applicatie kan dan data ontvangen, bijvoorbeeld in een mobiele toepassing, en die vervolgens aan de ERP-omgeving door te geven. Op die manier zet je als bedrijf de nieuwe context naar je hand.

Strategische IT


Om een eenvoudig voorbeeld te geven: een onderhoudstechnicus die op bezoek is bij een klant, noteert zijn uitgevoerde prestaties dan niet langer op een stuk papier, maar in een mobiele low-code app op de smartphone. De app stuurt de informatie door naar de ERP-omgeving, waar alle data en processen gewaarborgd blijven. Het grote verschil zit in de stroomlijning van het proces. Er komt geen stuk papier meer bij kijken die een medewerker op kantoor achteraf nog eens moet overtikken in SAP. Daardoor valt het risico op menselijke fouten weg. Bovendien zijn de data sneller beschikbaar en kan het bedrijf zijn klant dus sneller een factuur bezorgen. Bedrijven die SAP als het strategische hart van hun IT-operaties beschouwen, voegen daar met low-code een essentiële laag flexibiliteit aan toe. Het maakt low-code op slag net zo strategisch belangrijk als SAP zelf.

FAQs


Wat kan ik met low-code ontwikkelen?

Met low-code kun je elk type bedrijfsapplicatie ontwikkelen: van een eenvoudige formulier applicatie tot een complete ERP-omgeving.

Is het slim om mijn hele ERP in een low-code platform te laten herbouwen?

Een ERP-systeem bouwen met een low-code platform is technisch perfect mogelijk. Het is slim om dat te doen wanneer je bedrijfsprocessen zo specifiek zijn dat er in de markt geen pakketoplossing voor bestaat. Liever dan je processen aan te passen, bouw je dan een ERP op maat met een low-code platform.

Waarom is EsperantoXL de aangewezen partij voor mij voor low- of no-code?

EsperantoXL is de aangewezen partij voor low- of no-code omdat we ruim twintig jaar ervaring hebben in hardcore softwareontwikkeling, met low-code en no-code. We hebben verschillende awards van Betty Blocks en Thinkwise in de wacht gesleept. Is je nieuwe app live? Dan houdt het wat ons betreft niet op. Wij focussen het liefst op een langetermijnsamenwerking.

Bram Berkelaar

Bram Berkelaar

CEO

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.
Wij kunnen je er meer over vertellen.

Gerelateerde Blog


toon alles