Laten we eerlijk zijn: de meeste grotere ondernemingen redden het vandaag niet zonder ERP, hoe duur en tijdrovend de implementatie van die centrale bedrijfssoftware soms ook is. Willen ze die onmisbare ERP echter uitbreiden met extra functionaliteit of aanvullen met andere toepassingen, dan dreigen de kosten helemaal uit de hand te lopen. Gelukkig bestaan er intussen oplossingen zoals low-code en no-code applicatie-ontwikkeling, die een betaalbaar en snel alternatief bieden.

Maatwerk schrijven, zeker bij complexe, omvangrijke projecten zoals een ERP-implementatie, is een uitdaging die de meeste bedrijven liever niet aangaan. Trajecten duren meestal lang en daarbij kost het ook nog eens te veel geld.

Adobe Stock 452156472

Laagdrempelig apps ontwikkelen in low-code en no-code


Hebben we het over het verrijken van een bestaande ERP-omgeving door er nieuwe mogelijkheden aan toe te voegen of er nieuwe applicaties mee te verbinden, dan wordt het ineens een ander verhaal. Bij zo’n kleinschalig ontwikkelproject is maatwerk juist wel een goede mogelijkheid. Zeker nu de mogelijkheden van low-code en no-code ontwikkeling de drempel tot het schrijven van maatwerk sterk hebben verlaagd.

Lowcode nocode vergelijking

Low-code en no-code bieden platformen voor een vereenvoudigde, visuele vorm van softwareontwikkeling. Er is minder of geen formele, gespecialiseerde programmeerkennis voor vereist. De gebruiker van een low-code ontwikkelplatform als Thinkwise hoeft zich, om het even heel scherp te stellen, enkel nog te concentreren op de bedrijfslogica. Eenmaal geanalyseerd en gedefinieerd, laat die zich via het Thinkwise-platform vervolgens snel en eenvoudig in code omzetten.

No-code gaat nog een stap verder in die drempelverlaging. Hoef je niet bepaald een ervaren programmeur te zijn om met low-code te werken, je moet toch nog altijd een minimaal inzicht hebben in applicatieontwikkeling. Om te werken met no-code ontwikkelplatformen als WEM en WeWeb is zelfs dat niet langer een vereiste, wat de deur in principe openzet voor medewerkers uit de business zonder kennis van of ervaring met softwareontwikkeling: de citizen developers.

Itho2

Itho Daalderop ontwikkelt buitendienst-app met no-code


Het gebruik van no-code en low-code ontwikkelplatformen compenseert de rigiditeit van een centraal ERP-systeem. No-code of low-code zorgen voor de flexibiliteit die nodig is om datzelfde systeem te doen evolueren. Zo kun je je ERP aanpassen aan nieuwe behoeften. Of je breidt je ERP-omgeving uit met nieuwe mogelijkheden, al dan niet via integratie met andere applicaties.

Een mooi voorbeeld van dat laatste vinden we bij Itho Daalderop; een Nederlandse ontwikkelaar en producent van duurzame binnenklimaatoplossingen. Het bedrijf is een van de grootste marktspelers op het gebied van ventilatie en verwarming, zowel in Nederland als in België. Het productaanbod van Itho Daalderop omvat onder meer boilers en cv-ketels, maar ook rookgasafvoer en ventilatiesystemen.

Voor de plaatsing en het onderhoud van al die producten doet Itho Daalderop een beroep op een uitgebreid extern netwerk van zelfstandige onderaannemers. Om die servicemonteurs en installateurs bij hun buitendiensttaken zo goed mogelijk te ondersteunen, ontwikkelde Itho Daalderop een mobiele app. Via die app kunnen de monteurs de juiste handleidingen en andere documentatie raadplegen, ter plaatse bij de klant, zodat de installatie en het onderhoud gegarandeerd snel en veilig verlopen. De applicatie voorziet ook in een automatische koppeling met een tool waarmee installateurs de producten van Itho Daalderop configureren en programmeren. Via dezelfde app kunnen zij ook die configuratietool beheren.

Bram Berkelaar

Bram Berkelaar

CEO

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.
Wij kunnen je er meer over vertellen.

Meer blogs


EsperantoXL
Korenmolenlaan 1-G
3447 GG Woerden

T 085 760 35 99
H 085 760 37 57
@ info@esperantoxl.nl