Na 1672 lijkt ook 2020 de boeken in te gaan als Rampjaar. Toch was niet alles rampzalig: veel bedrijven hebben – weliswaar noodgedwongen – de coronacrisis aangegrepen om hun digitale transformatie te versnellen.
Nu de feestdagen in het verschiet liggen, blikken wij alvast vooruit. Wat zijn de trends en ontwikkelingen binnen no-code en low-code applicatieontwikkeling in 2021? We verwachten bijvoorbeeld dat low-code en no-code verder naar elkaar toe groeien en dat citizen development in een stroomversnelling komt.
In het artikel zetten we ook kort uiteen wat de voorspellingen zijn van de grote analisten voor 2021 op het gebied van low- en no-code én IT in het algemeen.
Low-code en no-code softwareontwikkeling, dat Rapid Application Development mogelijk maakt, is nu al een miljardenbusiness. De groei die we de afgelopen jaren zagen, zal zich – zo verwachten wij – nóg sneller voortzetten in 2021. We signaleren namelijk meer en meer tractie in de bedrijfsapplicatiemarkt. Een groeiend aantal bedrijven beseft dat versnelling in het opleveren van nieuwe applicaties winst oplevert, bijvoorbeeld in de vorm van minder kosten en een betere concurrentiepositie.
Waar COVID-19 een negatieve impact heeft op veel marktsectoren, zal de softwarewereld volgens ons ook in 2021 overuren blijven draaien. Een groot deel van de organisaties gelooft namelijk dat digitalisering een stap is die ze nú moeten zetten.
We verwachten dat low-code en no-code verder naar elkaar toe groeien. No-code wordt gebruikt door zowel no-coders als pro-coders, terwijl low-code interfaces biedt voor citizen development. Low-code schuift steeds meer het primaire procesdomein in, kijk bijvoorbeeld naar Thinkwise dat zich richt op het vervangen van oude ERP-omgevingen.
2021 wordt ook het jaar waarin citizen developers definitief doorbreken, oftewel mensen uit de businesskant die zonder programmeerkennis applicaties ontwikkelen. Daarbij zullen de thema’s governance (hoe houd je ze in de hand?) en security (hoe zorg je dat deze applicaties veilig genoeg zijn?) steeds belangrijker worden.
Ook de grote analisten hebben hun glazen bol opgepoetst. Dit voorspellen zij voor 2021 op het gebied van low- en no-code én IT in het algemeen.
Gartner signaleert dat IT-leiders in 2021 te maken krijgen met groeiende uitdagingen rondom applicatieontwikkeling. Het tekort aan developers en uitdagingen rondom de vereiste vaardigheden zijn obstakels om op een snelle en betrouwbare manier te voorzien in traditioneel ontwikkelde bedrijfsautomatiseringen.
Daarom hebben de leveranciers van low-code applicatieplatforms (LCAP’s) ervoor gezorgd dat bedrijfsapplicaties makkelijker kunnen worden ontwikkeld. Gevolg is dat er meer mogelijkheden zijn ontstaan, die kunnen worden verricht door kleinere en minder gespecialiseerde developmentteams. Deze ontwikkelingen leiden er volgens Gartner toe dat in 2023 de helft van alle middelgrote en grote bedrijven een low-code applicatieplatform heeft omarmd.
Forrester voorspelt dat softwareontwikkelprojecten vertraging blijven oplopen door COVID-19 en dat zowel thuiswerken als low-code in importantie blijven toenemen. Volgens de marktonderzoeker zal de tweedeling worden vergroot tussen enerzijds bedrijven die al vóór de pandemie moderne tools en methodes rondom softwareontwikkeling toepasten en anderzijds de laggers die werken met verouder(en)de ontwikkelingsmethodes. De laatste groep, zo benadrukt Forrester, moet zijn applicaties en teams moderniseren om het hoofd boven water te kunnen houden.
Volgens een onderzoek van Forrester onder ontwikkelaars zal eind 2021 75 procent van de ontwikkelingsteams low-code en no-code platforms gebruiken. Ook het inzetten van low-code en no-code om bedrijfskritische applicaties te moderniseren en het ontwikkelen van no-code programma’s rondom citizen development zullen gemeengoed worden
IDC (International Data Corporation) doet een tiental algemene IT-voorspellingen voor 2021.
1. Shift naar cloud-centric komt in stroomversnelling
Organisaties versnellen de transitie naar cloud-centric IT-modellen om competitief te blijven.
2. Edge wordt topprioriteit
80 procent van de edge-gedreven investeringen en wijzigingen in businessmodellen komt voort uit pandemiegerelateerde veranderingen rondom personeel en operationele zaken.
3. De intelligente digitale werkplek
Organisaties zullen er in toenemende mate voor zorgen dat medewerkers beschikken over een intelligente digitale werkplek zodat ze productiever werken, beter geïnformeerd zijn en effectiever samenwerken.
4. De IT-erfenis van de pandemie
De noodgedwongen cloud-migratie en IT-agility door de pandemie veroorzaken financiële stress bij veel bedrijven.
5. Veerkracht staat centraal in het nieuwe normaal
Ondernemingen die focussen op digitale veerkracht kunnen zich tot 50 procent sneller aanpassen aan grote plotselinge veranderingen dan organisaties die vasthouden aan het huidige niveau van IT-resilience.
6. Een verschuiving naar autonome IT-processen
Alle IT- en automatiseringsinitiatieven zullen als onderliggend framework een cloud-ecosysteem hebben. Organisaties breiden zo het beheer over resources uit en creëren mogelijkheden voor realtime analytics. Daarvoor moeten ze streven naar bijvoorbeeld gebruik van low-code, integratie van AI-gebaseerde analytics en implementatie van automatisering.
7. AI-expansie
Organisaties zullen AI incorpereren in zoveel mogelijk producten en diensten.
8. Relaties worden herzien
De IT-omgeving is onderhevig aan een disrusptieve transitie. Daardoor gaan organisaties hun producten, diensten en relaties met serviceproviders revalueren, zodat ze betere digitale strategieën kunnen ontwerpen en implementeren.
9. Duurzaamheid wordt een factor
Er komt meer aandacht voor CO2-neutraliteit bij providers, lager energieverbruik en herbruikbare materialen in hardwaretoeleveringsketens.
10. Mensen zijn nog steeds belangrijk
Wil je als organisatie acceleratie in zowel het ontwikkelen van bedrijfsautomatiseringen als het productiever maken van personeel? Dan moet je investeren in het ontwikkelen van IT- of DevOps-teams en in de vaardigheden en technologieën die zij nodig hebben.
Ben je benieuwd hoe no-code en low-code applicaties in 2021 kunnen helpen bij de digitale transformatie van jouw organisatie?
Neem dan vrijblijvend contact op met EsperantoXL om de mogelijkheden door te spreken.
No-code heeft de toekomst. Het is een methode die businessprofielen toelaat op een heel visuele en intuïtieve manier applicaties te ontwikkelen, zonder dat ze daarbij code moeten schrijven. Zo kunnen bedrijven veel sneller applicaties inzetten die inspelen op de noden van klanten.
Low-code heeft de toekomst omdat de methode toelaat op een heel visuele en intuïtieve manier applicaties te ontwikkelen, waarbij je weinig tot geen code hoeft te schrijven. Zo kunnen bedrijven veel sneller applicaties inzetten die inspelen op de noden van klanten.
In deze whitepaper leggen we het verschil tussen low-code en no-code uit.
Lees meer