Thinkwise startte in 2002 als low-code-alternatief voor ERP-software. Inmiddels kun je met het Nederlandse softwareontwikkelingsplatform een breed scala aan enterprise ready applicaties bouwen. Waar is Thinkwise precies geschikt voor? Hoe kun je er legacy-systemen mee vervangen? Wat zijn de voordelen? En zijn er alternatieve platformen beschikbaar?

blog_thinkwise_lowcode_2.jpg

Low-code: modelleren i.p.v. programmeren


Thinkwise is een low-code ontwikkelplatform. Met low-code hoef je niet – zoals bij traditionele softwareontwikkeling – miljoenen regels code te schrijven, in plaats daarvan ontwikkel je applicaties op basis van visuele modellen. Heb je een digitale bouwtekening gemaakt? Dan worden de user interfaces, database en services automatisch gecreëerd op basis van dat model. Low-code geeft je dezelfde vrijheid als traditioneel programmeren, maar applicaties kun je nu in enkele dagen of weken bouwen én later makkelijk aanpassen en onderhouden.

Thinkwise voor bedrijfskritische applicaties


Volgens de visie van Thinkwise moet je bedrijfssoftware continu kunnen doorontwikkelen, zonder geremd te worden door lastige updates, nieuwe technologische ontwikkelingen of slecht geïntegreerde softwareoplossingen. Waar Thinkwise zich de eerste jaren uitsluitend richtte op ERP-systemen, kun je met het platform nu het gehele hart van je applicatielandschap vernieuwen.

Met Thinkwise bouw je eenvoudig en snel enterprise ready, bedrijfskritische applicaties. Daarbij kan het gaan om het moderniseren van legacy-software of het ontwikkelen van geheel nieuwe applicaties. Wat alle Thinkwise-applicaties met elkaar gemeen hebben: ze zijn flexibel, toekomstbestendig en groeien mee met je organisatie.

Deze applicaties kun je bouwen met Thinkwise


Wat voor applicaties kun je zoal ontwikkelen met dit low-code platform? Thinkwise is groot geworden met ERP-systemen. Daarbij gelden er geen beperkingen voor de grootte van de organisatie of de complexiteit van de applicatie: ook multinationals met talloze werkmaatschappijen zoals VDL Groep hebben inmiddels ERP-systemen ontwikkeld met Thinkwise. Andere core-applicaties die je ermee kunt ontwikkelen zijn bijvoorbeeld ordermanagement- en wagenparkbeheersystemen.

Moderniseren van legacy-software


Thinkwise is bijzonder geschikt voor het moderniseren van legacy-software. Vaak is enterprise-software star en verouderd. Omdat er bergen werk en kennis in zit én er zoveel op is doorgebouwd, wordt vernieuwen van de software vaak als een groot risico gezien. Echter: blijf je aanmodderen met dit soort legacy-software, dan staat dit digitale transformatie in de weg.

Met Thinkwise kun je het oude behouden en toch voor innovatie zorgen. Je kunt de applicatie namelijk herbouwen met behoud van alle kennis en procedures die in de oude applicatie zitten. Dat werkt als volgt. Met de tool Upcycler prik je als het ware in op de database en lees je de bestaande databronnen in. Het platform leidt de metagegevens af en legt de fundering voor je nieuwe applicatie. Je moderniseert dus niet door de applicatie volledig opnieuw te bouwen, maar door bruikbare onderdelen te recyclen zonder dat je oude code naar nieuwe hoeft om te zetten.

Groot voordeel van deze werkwijze? Je voorkomt een ellenlang en peperduur IT-project. Normaliter gaat een groot deel van de kosten voor het vervangen van oude software naar het opdoen van kennis over het platform en het achterhalen van gemaakte keuzes. Dankzij Upcycler neem je een hoop van deze investeringen mee naar de nieuwe software.

De voordelen van Thinkwise


Applicaties moderniseren of bouwen met Thinkwise heeft acht grote voordelen:

  1. Enterprise ready
    Draai je de Thinkwise-applicatie binnen je eigen IT-infrastructuur, dus in een private cloud of eigen datacenter? Dan heb je volledige controle, beschik je over directe toegang tot de database en kun je makkelijker koppelen met andere databases en technieken binnen je organisatie.

  2. Snelle softwareontwikkeling
    Met Thinkwise kun je tot wel tien maal sneller applicaties ontwikkelen dan met traditionele softwareontwikkeling via bijvoorbeeld C# of Java.

  3. Onafhankelijk van techniek (en dus toekomstbestendig)
    Applicaties die je hebt gebouwd met Thinkwise zijn onafhankelijk van technologie. Je hoeft alleen een digitale bouwtekening te onderhouden, zonder je te bekommeren om de technologie. Wat je modelleert wordt tegelijkertijd een Windows-, web- en mobiele applicatie. Zet je bijvoorbeeld een veld titulatuur in je bouwtekening? Dan verschijnt het tegelijk in drie verschillende omgevingen.
    Resultaat? De intelligentie rondom je data groeit altijd mee, waardoor je toekomstbestendige applicaties krijgt die nooit meer opnieuw ontwikkeld hoeven te worden.

  4. Bouwen is modelleren
    Het bouwen van de applicatie is meer modelleren dan programmeren. Eerst configureer je een datamodel: wat laat je zien in welke velden? Met de tool Software Factory maak je vervolgens een menustructuur. De rechtenlaag die over je applicatie heen ligt – en die een volledige audit trail oplevert – beheer je met de Intelligent Application Manager. Niet alles komt overigens automatisch voort uit de bouwtekening: zo moet je updates van Thinkwise handmatig installeren en randzaken als hosting en serverinrichting zelf uitvoeren.

  5. Makkelijk aanpasbaar
    Een applicatie is natuurlijk alleen toekomstbestendig als je hem makkelijk kunt aanpassen. Thinkwise-applicaties groeien gemakkelijk mee met je wensen: je hoeft alleen maar de bouwtekening te wijzigen.

  6. Probleemloze integratie
    De applicaties sluiten naadloos aan op je bedrijfsprocessen. Software die is ontwikkeld met het Thinkwise-platform integreert zonder problemen met bijvoorbeeld Microsoft Office, HRM-systemen, RPA-tools en ERP-software alsmede productie-, workflow- en business process management-oplossingen.

  7. Agile werken
    Thinkwise faciliteert agile werken. In de Software Factory kun je requirements, user stories en documentatie overzichtelijk vastleggen op één plek. Toegegeven: er zijn tools die beter zijn in het projectmanagement rondom agile en scrum-projecten, maar het is beslist fijn dat je álles op één plek hebt staan.

  8. Kosten besparen
    De kosten én risico’s van enterprise-applicaties die je bouwt met Thinkwise zijn beduidend lager dan bij traditionele softwareontwikkeling. Vooral als je doorontwikkelt en andere applicaties gaat bouwen, spaar je veel kosten uit. Voor het low-code-programmeerwerk binnen Thinkwise heb je namelijk geen diehard programmeurs nodig, maar kun je toe met businessanalisten met de nodige kennis van IT. Die zijn makkelijker te vinden en lang niet zo duur.

Is Thinkwise geschikt voor alle organisaties?


Thinkwise is minder geschikt voor platte organisaties zonder eigen IT-afdeling. Onder andere wegens randvoorwaarden als hosting en serverinrichting is het wenselijk om een IT-afdeling van een zekere omvang te hebben. Thinkwise is ook geen logische keuze voor kleinere applicaties.

Alternatieven voor Thinkwise


Thinkwise is als low-code ontwikkelplatform vrij uniek omdat het focust op het hart van het applicatielandschap. Alternatieven zouden kunnen zijn:

Outsystems

Outsystems is vooral geschikt voor het combineren van oude en nieuwe applicaties.

Mendix

Mendix heeft strategische samenwerkingen met onder andere de IBM Cloud en SAP (voor integratie van Mendix met SAP). Scripting op basis van VS-code betekent dat je programmeurs nodig hebt voor je complexere elementen.

thinkwise-logo.png

Thinkwise en EsperantoXL


EsperantoXL gelooft dat low-code en no-code dé instrumenten zijn om digitale transformatie te realiseren. Vanwege de bijzondere marktpositionering van Thinkwise – snel en simpel ontwikkelen van omvangrijke core-applicaties – zijn wij specialist in en partner van dit ontwikkelplatform geworden.

Wij geven altijd platformonafhankelijk advies. Of we nu samen met de klant kiezen voor Betty Blocks, WEM Modeler, Be Informed of Thinkwise: bij ons staat altijd voorop dat mensen zo makkelijk en effectief mogelijk hun werk moeten kunnen doen. Dankzij onze uitgebreide consultancy-ervaring en de slimme blik van onze medewerkers lukt het ons doorgaans om bedrijfsprocessen te vereenvoudigen via de applicaties die we bouwen.

Bram Berkelaar

Meer weten over de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Wil je weten hoe Thinkwise jouw core-systemen kan transformeren? Neem dan vrijblijvend contact op met EsperantoXL om de mogelijkheden door te spreken.

Wil je weten wat de inzet van Thinkwise kan betekenen voor jouw bedrijf?
Wij helpen je graag.

FAQs


Wat is een low-code applicatieplatform?

Een low-code applicatieplatform is een platform voor softwareontwikkeling waarbij programmeurs op een visuele manier applicaties modelleren. Ze modelleren applicaties op een visuele manier, waarbij ze weinig tot geen code hoeven te schrijven.

Waarom is low-code de toekomst?

Low-code heeft de toekomst omdat de methode toelaat op een heel visuele en intuïtieve manier applicaties te ontwikkelen, waarbij je weinig tot geen code hoeft te schrijven. Zo kunnen bedrijven veel sneller applicaties inzetten die inspelen op de noden van klanten.

Wat betekent low-code?

Low-code is een vorm van Rapid Application Development. Low-code is softwareontwikkeling waarbij programmeurs op een visuele manier applicaties modelleren. Ze modelleren applicaties op een visuele manier, waarbij ze weinig tot geen code hoeven te schrijven.

Waarvoor is low-code platform Thinkwise geschikt?

In deze whitepaper maak je kennis met low-code softwareontwikkeling in het algemeen en met Thinkwise in het bijzonder.

Lees meer
Gerelateerde Blog


toon alles