Verborgen code

Een veelgestelde vraag is hoe het mogelijk is om een complexe applicatie te bouwen zonder ook maar een regel code te schrijven. Het antwoord is dat je bij no-code gebruikmaakt van ‘verborgen’ code. De visuele bouwstenen die je gebruikt voor het ontwikkelen van de applicatie zijn namelijk al van code voorzien door de programmeurs van het platform dat je gebruikt. Je werkt dus wel met code, maar hoeft die niet langer zelf te schrijven.

Opbouw van een no-code platform

Hoewel platformen als Betty Blocks, Mendix en WEM allemaal hun eigen bijzonderheden en functionaliteiten hebben, herbergt elk no-code platform wel een aantal kernelementen.

  • De interface builder of modeler wordt gebruikt voor het selecteren en slepen van de elementen, functionaliteiten en bouwstenen die de basis vormen van de te ontwikkelen applicatie. De builders of modelers maken meestal gebruik van een drag-and-drop menu.
  • No-code gaat uit van visueel modelleren. Daardoor kun je ook gelijk zien hoe het resultaat eruit komt te zien op een desktopcomputer, laptop of mobiel apparaat.
  • Veel platforms geven je de mogelijkheid om bestaande onderdelen en functionaliteiten te hergebruiken bij het ontwikkelen van nieuwe applicaties.
  • Integreren met allerhande programma’s en webservices zoals Slack, Twitter, Mollie, Ideal, Salesforce, Dropbox en Mailchimp is goed mogelijk. No-code platforms passen in nagenoeg elk IT-landschap en bieden vaak goede mogelijkheden voor het upgraden van legacy-systemen.

Soorten applicaties

De applicaties die je kunt bouwen met no-code vallen uiteen in drie hoofdcategorieën.

  • Applicaties voor de backoffice zijn vooral gericht op het verbeteren en perfectioneren van interne bedrijfsprocessen. Ze zorgen voor verbeterde workflows en stellen bedrijven in staat om nog meer uit hun data te halen, bijvoorbeeld met functionaliteiten als filters, uitgebreide zoekopties of verbeterde import- en exportmogelijkheden.
  • Portalen en webapplicaties verkleinen het gat tussen back- en frontoffice. Zeker webportalen zijn bovendien een prima manier om een brug te bouwen tussen jouw organisatie en de klant.
  • De tijd dat we onze smartphones alleen nog gebruikten om te bellen en appen liggen duidelijk achter ons. Mobiele apparaten worden inmiddels ook volop gebruikt om boeken en tijdschriften te lezen, films te kijken of aankopen te doen. No-code platforms spelen hier prima op in door de bouwstenen te leveren die nodig zijn voor het ontwikkelen van op maat gesneden mobiele applicaties. De frontend van mobiele applicaties is speciaal toegespitst op smartphones en tablets en biedt toegang tot dezelfde elementen en functionaliteiten als een reguliere webapplicatie.

Welke applicaties kan ik bouwen met no-code?

Dankzij hun flexibiliteit en gebruiksgemak kun je no-code platforms inzetten voor het ontwikkelen van een brede waaier aan verschillende applicaties. Om je een beeld te geven van de mogelijkheden geven we een aantal voorbeelden van applicaties die zijn toegespitst op specifieke branches of onderdelen van de dagelijkse bedrijfspraktijk.

Applicaties voor debiteurenbeheer, declaratiebeheer en facturering

Een veelgestelde vraag is hoe het mogelijk is om een complexe applicatie te bouwen zonder ook maar een regel code te schrijven. Het antwoord is dat je bij no-code gebruikmaakt van ‘verborgen’ code. De visuele bouwstenen die je gebruikt voor het ontwikkelen van de applicatie zijn namelijk al van code voorzien door de programmeurs van het platform dat je gebruikt. Je werkt dus wel met code, maar hoeft die niet langer zelf te schrijven.

Systemen voor relatiebeheer

Richt jouw organisatie zich vooral op het bij elkaar brengen van personen of netwerken? Dan is een applicatie voor relatiebeheer, die snel de contacten tussen personen en organisaties traceert, geen overbodige luxe. No-code stelt je in staat om zulke applicaties snel en efficiënt te ontwikkelen. Een gerenommeerde onderwijsinstelling als de Hogeschool van Amsterdam gebruikt een applicatie voor relatiebeheer bijvoorbeeld om studenten en stagiairs in contact te brengen met een netwerk dat bestaat uit ruim 15.000 bedrijven, organisaties, hr-managers en opdrachtgevers. Bovendien kunnen docenten het systeem gebruiken om inzicht te krijgen in de voortgang van studenten.

Applicaties voor gegevensbeheer

Stilstand is achteruitgang, zeker in een tijd waarin de technologie zich in een steeds rapper tempo ontwikkelt en markttrends continu komen en gaan. Producten en diensten moeten steeds sneller gelanceerd kunnen worden om relevant te blijven. Dit vereist een goed inzicht in de data die de markt, en dus ook de beslissingen van je klanten, sturen. Dat inzicht krijg je door gebruik te maken van applicaties die het beheren en analyseren van gegevens vergemakkelijken.

Reisorganisatie Sawadee heeft er bijvoorbeeld voor gekozen om belangrijke klantvoorkeuren en reisinformatie te beheren in een applicatie die is gebouwd met Betty Blocks. Hierdoor kan Sawadee een veel grotere invloed uitoefenen op de eigen productpresentatie en gemakkelijker inspelen op de persoonlijke vakantiewensen van reizigers.

Nieuwe producten en diensten

Je concurrentiepositie behouden vereist vaak dat je geregeld nieuwe producten en/of diensten aan je aanbod toevoegt. Maar het gevaar bestaat dat een snelgroeiende product- of dienstencatalogus ervoor zorgt dat routinetaken je boven het hoofd gaan groeien. Gelukkig kun je middels no-code ook applicaties ontwikkelen die repetitieve routinetaken automatiseren, waardoor medewerkers al hun aandacht en energie kunnen richten op het verkennen van nieuwe markten en zakelijke kansen.

Het bedrijf Beer in a Box, dat inspeelt op de groeiende populariteit van speciaalbieren, heeft met behulp van no-code platform Betty Blocks bijvoorbeeld in enkele uren tijd een applicatie gebouwd die abonnementen bijhoudt, adresstickers aanmaakt en betalingen administreert.

Online-applicaties voor analoge en handmatige processen

Met no-code kun je ook applicaties ontwikkelen die van oorsprong analoge processen omzetten in online-oplossingen waarmee je op elk apparaat uit de voeten kunt. Ideaal dus als je de workflow binnen je bedrijf digitaal wilt stroomlijnen en bepaalde handmatige bulk activiteiten wilt automatiseren. Met behulp van dit type applicaties kunnen zaken als aanvragen, controles, inspecties en rapportages veel sneller worden verwerkt. Weg dus met die onoverzichtelijke papierberg aan handmatig ingevulde formulieren!

Applicaties die koppelen en uitbreiden

Is er binnen jouw bedrijf nog veel winst te behalen op het gebied van systeemintegratie? Of wil je nieuwe functionaliteiten toevoegen aan een bestaand systeem dat al uitgebreid wordt gebruikt binnen je organisatie? Dan kun je met platformen als Betty Blocks of WEM ook apps maken die verschillende systemen aan elkaar koppelen (bijvoorbeeld via interfacing) of de functionele reikwijdte van een bepaald systeem vergroten.

De case Actief Werkt! is een goed voorbeeld van de integratie van diensten en systemen door middel van een nieuwe applicatie. Dit uitzendbureau bemiddelt met name in functies in de logistieke sector, schoonmaakdienstverlening en productie. Met de hulp van EsperantoXL is een nieuwe applicatie ontwikkeld die onder meer een klant- en flexkrachtenportaal herbergt. Het resultaat? Een betere koppeling van systeemonderdelen, medewerkers die hun taken gemakkelijker en sneller kunnen uitvoeren en een toename van de klanttevredenheid.

Blog no low coden

Wat kan niet met no-code?

Hoewel je met no-code dus heel wat verschillende applicaties kunt ontwikkelen, is no-code niet altijd de beste oplossing. Pure no-code is bijvoorbeeld primair bedoeld om applicaties of oplossingen te creëren voor een specifiek probleem of een bepaald takenpakket. De eenvoud die in no-code is ingebakken werkt prima op afdelingsniveau. Maar bij schaalvergroting tot organisatieniveau ontstaan vaak uitdagingen. Voor applicaties die programmeer skills vereisen, ontwikkeld worden met lokale software en gericht zijn op professionele software developers, is no-code niet de beste oplossing. In zo’n geval is het verstandiger om terug te grijpen op het iets complexere low-code.

Een ander nadeel van no-code platforms is dat ze soms lastig verbinding maken of slecht compatibel zijn met verouderde systemen. Daarnaast wordt het maken van aangepaste integraties voor oplossingen van derden of systemen in eigen beheer niet altijd ondersteund door de leverancier..

Met uitzondering van zeer complexe applicaties, die meerdere afdelingen, markten of gebruikersgroepen moeten bedienen, zijn de mogelijkheden om applicaties te ontwikkelen middels no-code enorm. De ontwikkelwijze is vooral uiterst geschikt voor het snel en gemakkelijk bouwen van functionele applicaties die gericht zijn op specifieke knelpunten of diensten.

Wil je van dichtbij zien wat er allemaal mogelijk is met no-code? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Bij EsperantoXL kennen we alle ins en outs van no-code. Wij helpen je dan ook graag met het ontwerpen van maatwerkoplossingen die jouw organisatie op digitaal vlak naar een hoger niveau tillen.

FAQs


Wat is het beste no-code platform?

Volgens onderzoeksbureau Gartner behoren Betty Blocks, Mendix en OutSystems tot de beste no-code en low-code platforms.

Hoe werken no-code platforms?

No-code platforms werken op basis van een grafische user interface. Bij de ontwikkeling van applicaties hoef je zelf geen code te schrijven.

Waarom bestaan er no-code platformen?

No-code platformen bestaan omdat businessprofielen sneller op de behoeften van klanten willen inspelen. No-code laat toe op een heel visuele en intuïtieve manier applicaties te ontwikkelen, waarbij je zelf geen code hoeft te schrijven.

De beste low en no-code platformen

In deze whitepaper leggen we het verschil tussen low-code en no-code uit.

Lees meer
Bram Berkelaar

Bram Berkelaar

CEO

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.
Wij kunnen je er meer over vertellen.

Gerelateerde Blog


toon alles