PROBLEEM:

Standaardsoftware dekt voor 80 procent


Standaard softwarepakketten zijn, door de bank genomen, voor 80 procent geweldig. Veel bedrijfsprocessen zijn toch overal hetzelfde en standaardpakketten zijn zowel uitgebreid qua functionaliteiten als goedkoop. Voor de overige 20 procent schieten ze vaak tekort, aangezien ieder bedrijf ook unieke bedrijfsprocessen heeft.

Excel als indicator van problemen


Wat doen medewerkers als de standaardpakketten gaten laten vallen? Precies, dan gaan ze zelf oplossingen creëren. Vaak wordt daarbij Excel van stal gehaald: data uit het standaardsysteem wordt met zelfgeschreven formules tot managementinformatie omgebouwd. Gevolg is wat wij de ‘Excel-hel’ noemen: spreadsheets die vol met fouten en verkeerde aannames zitten, allerlei kopieën die gaan rondzwerven waardoor je niet meer weet wat de juiste versie is en gedecentraliseerde data die tot verkeerde informatie – en dus slechte beslissingen – leidt.

No-code en low-code: snelle en goedkope oplossing

Voor een oplossing wordt vaak meteen aan maatwerksoftware gedacht. Niet alleen is het duur om een bepaald systeem from scratch opnieuw op maat te bouwen, het is ook enorm tijdrovend. Gelukkig is er een veel snellere en goedkopere oplossing voorhanden: het gat dat het standaardpakket laat vallen, opvullen met een maatwerkoplossing die is gebouwd op een no-code of low-code platform.

Deze platformen maken Rapid Application Development mogelijk, een vorm van agile softwareontwikkeling waarbij je zo snel mogelijk gaat prototypen en feedback verzamelen. Bij no-code (waarvoor geen programmeerkennis is vereist) en low-code (dat vooral bedoeld is om programmeurs sneller te laten ontwikkelen) staan er in het platform hapklare stukken software klaar, die je op visuele wijze kunt modelleren tot een applicatie. Deze manier van applicaties bouwen is tot tienmaal sneller – en mede daardoor vele malen goedkoper – dan traditionele softwareontwikkeling.

Razendsnel 20 procent maatwerk bouwen


Bij ERP’s als SAP en Oracle liggen de kosten een stuk hoger, maar voor veel SaaS-oplossingen zoals Salesforce, Jira-ticketingsoftware, Ondertekenen.nl en alle betaalde online diensten van Google en Microsoft betaal je relatief lage bedragen per maand. Zelfs uitgebreide pakketten als Exact Online en AFAS kosten slechts enkele tientallen euro’s. Met dit soort prijzen duurt het heel lang – zelfs bij no-code en low-code – voordat je een 100 procent maatwerkoplossing hebt terugverdiend. Terwijl standaardsoftware doorgaans rijk is aan functionaliteiten.

Met name met no-code platformen als Betty Blocks en WEM kun je razendsnel een lijntje met zo’n pakket leggen en vervolgens (vaak al binnen enkele dagen) een aanvullend maatwerkdeel bouwen dat is toegespitst op jouw bedrijfsprocessen. No-code en low-code platformen blinken uit in dit soort integraties.

Zo’n oplossing heeft nóg een belangrijk voordeel vergeleken met een zelfgeknutselde Excel: alle informatie wordt efficiënt en veilig opgeslagen op één centraal platform dat door iedereen wordt gebruikt, waardoor je altijd beschikt over één bron van waarheid. Door dit 20-procentgat te digitaliseren – of zelfs te automatiseren – versnel je bovendien je digitale transformatie.

standaardsoftware_sap.jpg

No-code en low-code: aanvulling op SAP en Oracle


SAP is de moeder aller ERP’s, naar schatting komt driekwart van alle transacties wereldwijd in aanraking met een SAP-systeem. Oracle is met Oracle NetSuite en Oracle Fusion Cloud ERP nummer twee in de ERP-markt en is vooral groot in de publieke sector.

SAP en Oracle zijn de mastodonten onder de ERP’s, maar ze staan niet bekend om de snelheid en het gemak waarmee je veranderingen kunt doorvoeren. Hoe uitgebreid de systemen ook zijn, vaak hebben bedrijven behoefte aan een klein deel maatwerk. Een voorportaal voor klanten in SAP laat qua user interface bijvoorbeeld te wensen over. Met no-code of low-code creëer je snel een uitbreiding zonder dat je hoeft te rommelen in de code van SAP of Oracle.

Maatwerk bovenop Exact Online en AFAS


Exact Online en AFAS zijn populaire (boekhoud)pakketten onder Nederlandse bedrijven, met name in het mkb-segment. Het Nederlandse Exact is zelfs in twintig landen actief en wordt gebruikt door ruim 500.000 bedrijven in de Benelux.

Dit soort financiële pakketten is dan ook bijzonder goed in het automatiseren van processen rondom boekhouding, facturering en betalingen. Het is veel slimmer om daarop mee te liften dan een geheel eigen oplossing te bouwen.

EsperantoXL bouwt koppelingen met boekhoudpakketten als er sprake is van een (expliciete) wens van een klant óf als er al een pakket in gebruik is. Met AFAS hebben we gekoppeld omdat het een bedrijfsstandaard van een klant was. De koppeling met Exact was voor een startup die het boekhoudkundige aspect, in opdracht van de account, goed geregeld wilde hebben.

demo_bb.jpg

No-code en low-code bovenop legacy-software


Applicaties die zijn gemaakt op een no-code of low-code platform zijn ook perfect om problemen rondom legacy-software op te lossen. Stel, je hebt een oud .NET-systeem dat het nog prima doet en waarmee is te koppelen, maar het ontbreekt aan bepaalde functionaliteiten. Denk aan een voorportaal waar klanten inzage in bepaalde data hebben en kleine mutaties kunnen doorvoeren.

In plaats van het hele systeem te herbouwen, kun je dan veel beter het portaal ontwikkelen met een platform als Betty Blocks of WEM. Dankzij een slimme interface tussen de legacy-software en het nieuwe portaal worden gegevens gesynchroniseerd. Zo’n legacy-systeem herbouwen kost maanden tot jaren, terwijl het no-code of low-code portaal bij wijze van spreken volgende week al klaar kan zijn.

demo_tw.jpg

Low-code als vervanging van legacy-software


Als er fundamentele tekortkomingen zijn rondom legacy-software, kan het interessant zijn om de software te vervangen door een applicatie die is gebouwd op een low-code platform. Dit geldt vooral voor bedrijfskritische applicaties, zoals ERP-, ordermanagement- en wagenparkbeheersystemen. Met een low-code platform als Thinkwise kun je uitstekend verouderde .NET-applicaties vervangen.

Voorbeelden uit eigen keuken


EsperantoXL bouwt geregeld applicaties die integreren met standaardpakketten. Een goed voorbeeld is de op Betty Blocks gebouwde applicatie voor Recreatieverzekeringen, die koppelt met e-Boekhouden. Dit systeem doet waar het goed in is, namelijk boekhouden. Terwijl de door ons gebouwde applicatie de bedrijfsprocessen van Recreatieverzekeringen volgt door te faciliteren dat betalingen aan ondernemers kunnen worden gedaan via het boekhoudsysteem.

Voor de leverancier van zaden en gewasbeschermingsmiddelen Syngenta hebben we tot slot een app gemaakt die integreert met SAP. Vertegenwoordigers kunnen dankzij de app snel data invoeren naar een behapbaar systeem dankzij een tussenlaag die gegevens over en weer uitwisselt.

Cta coffee


Ben je benieuwd hoe no-code en low-code jouw organisatie kunnen helpen aan een stukje maatwerk bovenop standaardsoftware?
Neem dan vrijblijvend contact op met EsperantoXL om de mogelijkheden door te spreken.

FAQs


Waarvoor is low-code bedoeld?

Met low-code kun je elk type bedrijfsapplicatie ontwikkelen: van een eenvoudige formulierapplicatie tot een complete ERP-omgeving.

Wat is low-code en no-code?

Low-code en no-code zijn vormen van Rapid Application Development. Low-code is softwareontwikkeling waarbij programmeurs op een visuele manier applicaties modelleren. Ze modelleren applicaties op een visuele manier, waarbij ze weinig tot geen code hoeven te schrijven.

Hoe werken no-code platforms?

No-code platforms werken op basis van een grafische user interface. Bij de ontwikkeling van applicaties hoef je zelf geen code te schrijven.

De beste low en no-code platformen

In deze whitepaper leggen we het verschil tussen low-code en no-code uit.

Lees meer
Gerelateerde Blog


toon alles