Ook als middenbedrijf wil je je centrale bedrijfsprocessen zoveel mogelijk optimaliseren. Wanneer je op zoek gaat naar bedrijfssoftware die dat streven ondersteunt, dan kom je al snel uit bij standaardpakketten die weinig of geen maatwerk toelaten. Als middenbedrijf ben je niet altijd gebaat bij zo’n rigide oplossing. Een no-code ontwikkelplatform als WEM biedt in dat geval een wendbaar en werkbaar alternatief.
Een cruciale vereiste voor een geslaagde implementatie van standaard bedrijfssoftware zoals een ERP-pakket, is dat je je bedrijfsprocessen afstemt op de logica achter die software. Alleen wanneer jij je eigen kernprocessen zoveel mogelijk aanpast aan de regels van dat pakket, kun je er het maximale voordeel uithalen.
Neem je toch je toevlucht tot extra softwareontwikkeling om het unieke karakter van je processen te bewaren, dan gaat zo’n implementatie al heel snel over de gestelde deadline en budget. En het ergst van allemaal: dan is de nagestreefde procesoptimalisatie ook niet langer gegarandeerd. Bij de implementatie van standaard bedrijfssoftware is het juist de bedoeling dat iedereen deze processen volgt en zo min mogelijk om de software heen werkt. Dat maakt dat je onvermijdelijk toch in een soort van keurslijf terecht komt, waar de eigenheid van je processen ondergeschikt is aan de standaardsoftware.
Gelukkig is er een alternatief waarmee je die catch22 kan vermijden. No-code softwareontwikkeling: zo heet de sterk aan populariteit winnende ontwikkelmethode waarmee snel en efficiënt software op maat ontwikkeld kan worden voor datgene jouw bedrijf precies nodig hebt. Weg keurslijf! Daarbij is een no-code ontwikkelplatform als WEM heel laagdrempelig in gebruik. Het is immers voorzien van een grafische gebruikersinterface, zodat geen diepgaande programmeerkennis vereist is om er succesvol mee aan de slag te gaan.
No-code leent zich bij uitstek tot ontwikkelprojecten waarbij je maatwerk gaat toevoegen aan standaard bedrijfssoftware. Denk aan extra of aangepaste functionaliteit die de uitbreiding of optimalisatie van een ERP-systeem ondersteunt. Van zulke add-on software, die een specifiek procesonderdeel optimaliseert, bestaan intussen al talloze praktijkvoorbeelden.
De vraag is of je met no-code ook een volledig kernproces kan optimaliseren. Kun je bijvoorbeeld het integrale verkooptraject van bestelling tot facturatie ermee stroomlijnen en automatiseren? Voor grote ondernemingen is het antwoord op die vraag vaak ‘nee’. Daar blijft een standaardpakket toch eerder aangewezen, zeker voor echt kritieke bedrijfsprocessen. Maar bij middenbedrijven kan zo’n omvattende procesoptimalisering met no-code wel degelijk zinvol zijn en een reële kans van slagen hebben.
Dat bewijst onder meer het praktijkvoorbeeld van het landmeetkundig bureau Kempkes. EsperantoXL vernieuwde het geautomatiseerde businessmanagementsysteem van dat Nederlandse middenbedrijf met behulp van WEM, een no-code ontwikkelplatform. No-code vereist geen diepgaande programmeerkennis. Je hoeft geen IT’er te zijn om ermee aan de slag te gaan. De snelheid die dat oplevert, zorgde voor allerlei ‘quick wins’ tijdens die cruciale vernieuwingsoperatie.
Kempkes verricht metingen door heel Nederland voor diverse opdrachtgevers, van gemeenten, Rijkswaterstaat en het Kadaster tot ingenieursbureaus en klanten uit de bouw en industrie. In het geval van het Kadaster alleen al gaat dat om tientallen opdrachten per dag. Die moeten de medewerkers van Kempkes correct en tijdig inplannen, kwaliteitsvol uitvoeren en nauwgezet opvolgen. Kempkes moet niet alleen alle meetdata verzamelen, bijhouden, analyseren en delen met zijn klanten, maar ook alle andere data beheren die de processen ondersteunen die aan de eigenlijke metingen voorafgaan of erop volgen, van bestelling tot en met facturatie.
Vroeger maakten de meeste landmeetbureaus daarbij gebruik van papier of in het beste geval een rekenblad als Excel. Bij Kempkes gebeurden de meeste beheertaken, en zeker al het planningswerk, gelukkig wel al in een geautomatiseerd businessmanagementsysteem. Alleen was dat systeem ondertussen verouderd en had het behoefte aan extra capaciteit en functionaliteit. Met WEM konden zij dat volledige systeem heel snel opnieuw bouwen en uitbreiden. Dat resulteerde in efficiëntie- en kwaliteitswinst in het volledige kernproces, van bestelling en planning tot facturatie. Zo kwam het no-code ontwikkelproject niet alleen de medewerkers op de buitendienst ten goede, ook hun collega’s op de binnendienst haalden er het nodige voordeel uit.
No-code is softwareontwikkeling waarbij je geen code hoeft te schrijven. Op een no-code platform vind je een breed scala aan bouwblokken waarmee je op een visuele manier razendsnel een nieuwe applicatie bouwt.
Een low-code platform richt zich op ontwikkelaars en IT-projectmanagers, een no-code platform richt zich niet op IT’ers, maar op medewerkers uit de business. Bij beide is ervaring met het schrijven van code niet vereist. Low-code vraagt wel nog altijd een degelijke kennis van softwareontwikkeling. Bij no-code bouw je een oplossing compleet vanuit het perspectief van de business.
Met no-code kun je in principe zo goed als alle denkbare businessapplicaties ontwikkelen.. No-code is vooral geschikt voor het digitaliseren of automatiseren van secundaire processen bij grote organisaties en primaire processen bij kleinere organisaties.
CEO
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.
Wij kunnen je er meer over vertellen.