rapid-application-development-de-6-stappen-naar-een-app-02.jpeg

Wat is Rapid Application Development?


Rapid Application Development is een razendsnelle methode om nieuwe applicatiesoftware te ontwikkelen. RAD maakt gebruik van prototypes en modellen die de vorm en functies van het uiteindelijke eindproduct nabootsen. De componenten worden dus parallel aan elkaar ontwikkeld in de vorm van mini-projecten. Dit leidt uiteindelijk tot de creatie van een prototype dat al in de testfase gemakkelijk aangepast of bijgesteld kan worden.

De RAD-aanpak, die gebruikmaakt van nieuwe en gesofisticeerde ontwikkelplatformen als Betty Blocks en WEM, zorgt er uiteindelijk voor dat je apps wel 10 keer sneller kunt ontwikkelen dan met traditionele programmeermethoden. Bovendien kunnen alle betrokken partijen al tijdens de ontwikkelingsfase meekijken, meedenken en hun feedback inbrengen.

Stappen in het RAD-proces


Het RAD-proces volgt een aantal vaste stappen. We zullen ze hieronder nader bespreken en toelichten.

1. Eisen van de gebruikers definiëren

In dit stadium wordt gekeken naar de manier waarop de informatiestromen tussen verschillende bedrijfsonderdelen verlopen. Welke informatie is essentieel voor de belangrijkste bedrijfsprocessen? Welke informatie wordt door wie gegenereerd en/of bewerkt? En hoe worden belangrijke data binnen de IT- en informatienetwerken verwerkt?

Deze vragen vormen de eerste aanzet tot het RAD-ontwikkelingsproces. Tijdens dit verkennende proces wordt veelvuldig gebruikgemaakt van focusgroepen en workshops, ook wel wireframe sessies genoemd. Hierin worden veelal diverse schermen uitgetekend om een goed beeld te krijgen van de omvang van het project.

2. Prototype van de applicatie ontwerpen

De tijdens de eerste fase gedefinieerde informatiestromen worden nu vertaald naar gerichte basisontwerpen die de kernactiviteiten van het bedrijf ondersteunen. De belangrijkste eigenschappen van de te ontwikkelen software-applicaties worden vastgesteld en afgestemd op de eisen die aan bedrijfsprocessen worden gesteld.

3. Technische en functionele specificatie

De softwareapplicaties worden verder uitgediept en de laatste technische details krijgen vorm. In deze fase maken de gebruikers ook voor het eerst kennis met het ontwikkelde prototype. Dit neemt al de vorm aan van een werkende software-applicatie.

Omdat een app meestal nog wel wat bijgestuurd of geperfectioneerd moet worden, kan er nog het nodige worden gewijzigd. Aan de hand van de testervaringen worden uiteindelijk een functioneel ontwerp en een specificatie ontwikkeld. Dit is het ontwerp van het eindproduct.

4. Herstel en doorontwikkeling van de software app

Het in fase 3 ontwikkelde prototype is natuurlijk een mooie basis voor de eind-applicatie. Toch kan het zo zijn dat het ontwerp nog aangepast en uitgebreid moet worden. Dat kan in deze vierde fase. Als het systeem volledig is gebouwd, wordt het doorontwikkeld en toegepast door middel van codering en handige automatiseringstools.

Agile-ontwikkelingsmethoden als SCRUM zijn uitermate geschikt voor de doorontwikkeling van RAD-software apps. Het programma stelt ontwikkelaars namelijk in staat om zich te focussen op kleine blokken techniek en ontwikkelcycli. Hierdoor blijft het ontwikkeltempo hoog en houd je veel controle over de uitvoering en voortgang.

5. Laatste testfase

Tijdens deze fase worden de informatiestromen en de raakvlakken tussen de verschillende componenten van de applicatie een laatste keer getest. Dit neemt weinig tijd in beslag omdat de meeste onderdelen van de app in een eerdere fase van het ontwikkelingsproces al aan een proeve van bekwaamheid zijn onderworpen.

6. Implementatie van de applicatie

Het eindproduct is nu klaar voor gebruik. Het bestaat uit herbruikbare softwarecomponenten die ook weer voor andere projecten kunnen worden ingezet.

Rapid application development de 6 stappen naar een app 01

Belangrijkste voordelen van RAD


Rapid Application Development heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van traditionele ontwikkelingsmethodes.

  • Het ontwikkelingsproces verloopt tot 10 keer sneller dan de traditionele watervalmethode.
  • RAD maakt applicatieontwikkeling flexibel en schaalbaar. Je kunt softwarecomponenten uit een bepaalde applicatie immers ook weer hergebruiken voor andere projecten. Omdat de ontwikkelde prototypen herbruikbaar zijn, wordt er weinig tijd en inzet verspild.
  • Gedurende het hele ontwikkelingsproces kunnen prototypes worden veranderd, bijgeschaafd of uitgebreid. Bijsturen gaat dus snel en eenvoudig.
  • Bestaande prototypes worden hergebruikt als bruikbare componenten. Daardoor ontstaat er een continue integratie van nieuwe componenten en kunnen applicaties snel worden geleverd aan de klant. Dit leidt tot snelle resultaten en een korte terugverdientijd.
  • RAD is gemakkelijk te koppelen aan bestaande systemen waar een bedrijf reeds mee werkt.

RAD-expertise van EsperantoXL


Met onze langjarige ervaring en uitgebreide expertise op het gebied van RAD helpen we je graag met het vinden en ontwikkelen van de gewenste software-applicatie. Om maatwerk te garanderen, stellen we samen met jou een stappenplan op en ontwikkelen we, in een razend tempo en op basis van de nieuwste en beste ontwikkelingsplatforms, een applicatie die jouw bedrijf past als een schoen!

We verzorgen ook een korte training zodat de medewerkers gelijk kunnen profiteren van de voordelen die de gloednieuwe applicaties met zich meebrengen.

FAQs


Waarom WEM?

WEM is een no-code platform dat toelaat op een heel visuele en intuïtieve manier applicaties te ontwikkelen, zonder zelf code te schrijven. Zo kunnen bedrijven veel sneller applicaties inzetten die inspelen op de noden van klanten.

Waarom Betty Blocks?

Betty Blocks is een no-code platform dat toelaat op een heel visuele en intuïtieve manier applicaties te ontwikkelen, zonder zelf code te schrijven. Zo kunnen bedrijven veel sneller applicaties inzetten die inspelen op de noden van klanten.

Waarom bestaan er no-code platformen?

No-code platformen bestaan omdat businessprofielen sneller op de behoeften van klanten willen inspelen. No-code laat toe op een heel visuele en intuïtieve manier applicaties te ontwikkelen, waarbij je zelf geen code hoeft te schrijven.

De beste low en no-code platformen

In deze whitepaper leggen we het verschil tussen low-code en no-code uit.

Lees meer
Bram Berkelaar

Bram Berkelaar

CEO

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.
Wij kunnen je er meer over vertellen.

Gerelateerde Blog


toon alles