Wat zijn de voordelen van no code?


Bij no code ben je gevrijwaard van ingewikkelde code. Het platform biedt een grote reeks bouwblokken waarmee heel snel en gemakkelijk applicaties zijn samen te stellen. Het is slimme plug-and-play. Deze volledig visuele tools zijn met name geschikt voor de wat eenvoudigere software.

Het ontwikkel-tempo ligt wel 5 tot 10 keer hoger dan bij traditionele codering. Met enige ondersteuning kunnen medewerkers vanuit de business aan de slag. De drempel ligt laag. Je hoeft je mensen er niet speciaal voor op te leiden, wat in een krappe arbeidsmarkt en veel werkdruk een voordeel is.

Met no code zijn prima handige apps te maken ter vervanging van wat rond het basisproces ofwel het standaard systeem wordt gebruikt. Ook valt te denken aan gebruikersinterfaces en de meer eenvoudige automatiseringen waaronder dashboards.

Voorbeelden van no code


No code biedt vooral kleinere bedrijven de mogelijkheid een webwinkel op te zetten, hun voorraden te beheren, orders te verwerken of bijvoorbeeld de klantervaringen te verbeteren. De toepassingen zijn legio. Met no code platforms zoals die van WEM is al menig succesvol end-to-end systeem opgeleverd. Dat geldt vooral voor kleinere organisaties. Zeker nu developers schaars zijn, is deze gebruiksvriendelijke technologie voor steeds meer bedrijven een uitkomst.

Wanneer low code de voorkeur heeft


Low code vereist meer maatwerk en ook een stukje codering op de achtergrond. Hiervoor is ook een hoger niveau van programmeervaardigheden nodig. Bedrijven die met low code aan de slag gaan, zullen sneller een consultant in de arm nemen die zowel bedrijfsprocessen kan doorgronden als de nodige it-kennis in huis heeft. EsperantoXL werkt graag met het low code platform van Thinkwise dat zich de afgelopen jaren sterk heeft bewezen. Als de applicaties complexer zijn en de ontwikkeltrajecten langer zijn, besteden veel klanten de hele ontwikkeling uit. Dat is bijvoorbeeld het geval als gewerkt wordt met een database in een SQL-omgeving zoals Thinkwise dat doet.

Wat bij low code nog meer komt te kijken


Low code biedt vergeleken met klassieke codering ook veel tijdwinst, maar trajecten duren doorgaans langer dan bij no code en vereisen ook meer budget. Low code komt meer dan no code in aanmerking als een bedrijf specifieke wensen heeft en enig maatwerk is vereist. Low code is ook een veel betere optie als integratie met andere tools en platforms nodig is. Maar dan komt al gauw enig programmeerwerk om de hoek kijken, mede een reden voor veel bedrijven deze modernisering in nauwe samenwerking met een partner te doen.

Thinkwise moderniseert kernsystemen met low code


Thinkwise is al zo ver gevorderd dat (middel)grote bedrijven er hun kernsystemen mee ontwikkelen. Het low-codeplatform leent zich goed voor de modernisering van bedrijfskritische applicaties, kortom het hart van deze organisaties. Thinkwise wint veel klanten onder grotere Nederlandse bedrijven die met verouderde standaardpakketten zitten.

Vervang oude ERP-pakketten door low code


Vooral kleinere leveranciers van sectorspecifieke ERP hebben vaak moeite alles bij te houden. Als deze legacy niet meer uitbreidbaar is of moeilijk aan nieuwe technologie zoals cloud en artificial intelligence valt aan te passen, wordt het tijd voor wat anders dat toekomstbestendig is.

Voorbeelden van low code


Vaak begint het met vervanging van een onderdeel van een ERP-pakket, bijvoorbeeld het klantrelatiesysteem (CRM) of de planning en organisatie van bepaalde processtappen. Als dat een succes is, worden andere delen met low code gemoderniseerd. Thinkwise verbetert zijn model gedreven low code software voortdurend waardoor alles technisch up-to-date blijft. Je hebt altijd de laatste versie. Het platform is ook volledig ‘legacy free’.

Samenvattend: low code flexibel, duurzaam en toekomstbestendig


Low code houdt het midden tussen maatwerk die helemaal handgeschreven is en standaardpakketten. Bij maatwerk denken sommige mensen meteen dat het duur is. Maar door slimme software te realiseren en te modelleren blijft er vrij weinig programmeerwerk over, wat de efficiëntie bevordert. Het systeem is flexibel, duurzaam en toekomstbestendig.

Low code, mits goed toegepast, geeft bedrijven een voorsprong. Wanneer je als eerste in een bepaalde branche iets bijzonders wilt bieden waarmee je je kan onderscheiden, valt deze ontwikkelmethode zeker te overwegen.

Door de flexibiliteit van het platform te benutten, valt snel in te spelen op nieuwe ideeën. Je kunt in hoog tempo veranderingen blijven doorvoeren zonder dat je tegen beperkingen aanloopt zoals bij traditionele standaardpakketten. Meer dan ooit is snelle transformatie nodig om overeind te blijven in de steeds fellere concurrentieslag. Low code maakt je veel wendbaarder. Bovendien is het mogelijk de software te laten aansluiten op de oude vertrouwde manier van werken en deze stapsgewijs te moderniseren.

Met no- en low-coding software hoef je je werkwijze niet te veranderen


Samen met EsperantoXL als partner zijn digitale transformaties snel te realiseren. Belangrijk is dat klanten actief meedenken over de oplossingen. Als aan die voorwaarden is voldaan dan krijg je software waar de medewerkers in je bedrijf graag mee zullen willen werken. De organisatie hoeft zich niet aan te passen en het nieuwe systeem vormt een goede basis voor innovatie.

Geen wonder dan ook dat no code en low code momenteel enorm aanslaan en snel terrein veroveren. Elke softwaremethode heeft daarbij zijn eigen voor- en nadelen.

Een korte checklist: no code of low code?


  • Wat is je use case
  • Hoe groot is je organisatie
  • Is integratie met andere tools en platforms gewenst
  • Wil je bepaalde onderdelen van een ERP vernieuwen of alle bedrijfsprocessen
  • Welke ambities heb je als het gaat om innovatie, flexibiliteit, schaalgrootte en concurrentiepositie
  • Hoe groot is je beschikbare budget, wat is het gewenste tijdsbestek en welke vaardigheidsniveau hebben je ontwikkelaars

Heb je antwoorden op deze vragen gevonden dan weet je welke technologie je organisatie het beste dient. Mocht je twijfelen of nog een extra toelichting nodig hebben aarzel dan niet even contact met me op te nemen.

De beste low en no-code platformen

In deze whitepaper leggen we het verschil tussen low-code en no-code uit.

Lees meer
Gerelateerde Blog


toon alles