Het bouwen van business applicaties via no-code en low-code platformen kent een aantal grote voordelen. Het belangrijkste voordeel: dankzij Rapid Application Development (RAD) kun je nieuwe applicaties razendsnel ontwikkelen. No-code en low-code zijn geschikt voor het bouwen van een groot aantal verschillende business applicaties. Maar wanneer kies je er nu precies voor? Wanneer juist niet? En zijn deze platformen ook geschikt voor het ontwikkelen van complexe applicaties?

RAD: alles draait om snelheid

Rapid Application Development is een vorm van agile softwareontwikkeling waarbij niet alles eerst van a tot z wordt uitgedacht en gepland. In plaats daarvan ligt de focus juist op zo snel mogelijk prototypen (‘rapid prototyping’). Binnen het iteratieve proces verzamel je na elk prototype feedback, waardoor iedere iteratie je dichterbij het eindproduct brengt.

Met RAD kun je software vijf tot tien maal sneller ontwikkelen. Voor de duidelijkheid: dat wil niet zeggen dat het project dan ook vijf tot tien keer zo snel gaat. Het analyseren van het procesdomein en het bedenken van simpele oplossingen binnen complexe toepassingsgebieden – waar EsperantoXL zich in heeft gespecialiseerd – worden daarbij over het hoofd gezien. En die stappen zijn juist essentieel voor het succes van de business applicatie.

RAD met behulp van no-code en low-code

De snel opkomende fenomenen no-code (met platformen als Betty Blocks en WEM) en low-code (zoals Thinkwise en Be Informed) maken Rapid Application Development mogelijk door op een visuele manier een business applicatie te moduleren. Stukjes programmatuur staan klaar als component, de gebruiker hoeft ze slechts in een logische volgorde en met dito condities toe te voegen.

Naast de snelheid van en het visuele aspect bij het ontwikkelen is ook de schaalbaarheid een groot voordeel: de applicatie groeit mee naarmate hij meer wordt gebruikt. Bij no-code en low-code voeg je bovendien later gemakkelijk functionaliteiten toe, waardoor je business applicatie altijd afgestemd is op je organisatie.

Tot slot: alle technische functionaliteiten, zoals communicatie met externe services, dataopslag en user interface, worden door het platform afgehandeld. En dat zorgt voor hoge kwaliteit én betrouwbaarheid.

Voor welke toepassingen is RAD geschikt?

Simpel gesteld: met no-code en low-code kun je bijna elke business applicatie bouwen. Van een kleine automatisering van een Excel-sheet of Access-database tot een eigen CMS of facturatiesysteem. Wat we altijd benadrukken: kijk eerst goed naar de business case. Voor CMS’en geldt bijvoorbeeld dat er uitstekende, betaalbare pakketten voorhanden zijn die in negen van de tien gevallen alle noodzaak tot zelf ontwikkelen wegnemen.

Voorbeelden van business applicaties die door ons zijn gebouwd met no-code of low-code:

Tool om offertes te genereren
Order management
Contentkalender

Praktische voorbeelden >

Urenregistratietool
Datadashboard
Ticketsysteem

‘Complex app development’ met no-code of low-code?

Het ontwikkelen van technisch complexe apps kan uitstekend met no-code of low-code. Het is wel belangrijk om een onderscheid te maken tussen technisch complexe applicaties en applicaties op een complex domein. EsperantoXL is van mening dat de applicatie zelf niet complex hoeft te zijn, maar dat het aan de hand van een overzichtelijke opzet een complexe situatie moet vereenvoudigen.


Bij het bouwen van een business app moet je daar altijd bij stilstaan: je kunt heel veel complexe dingen doen in je applicatie, maar het is beter om de werkprocessen te versimpelen. Die moeten slimmer, sneller én makkelijker.

Daar ligt de grote kracht van EsperantoXL. Dankzij onze uitgebreide consultancy-ervaring en de slimme blik van onze mensen, weten wij precies hoe je werkprocessen inricht, applicaties op die processen afstemt, systemen integreert en data structureert. Nadat we het volledige proces in kaart hebben gebracht, halen we daar samen met onze klant via een no-code of low-code applicatie de verspilling uit.

Bram Berkelaar

Aan de slag met no-code of low-code

Bij EsperantoXL geloven we sterk in de toekomst van no-code en low-code. We ondersteunen organisaties bij het doorvoeren van digitale transformatie en het automatiseren van systemen. Onze gedreven en ervaren developers hebben jaren ervaring op het gebied van no-code en low-code platformen.

Wil je weten wat de overstap van spreadsheets naar no-code of low-code kan betekenen voor jouw bedrijf?
Wij helpen je graag.

FAQs


Wat is low-code en no-code?

Low-code en no-code zijn vormen van Rapid Application Development. Low-code is softwareontwikkeling waarbij programmeurs op een visuele manier applicaties modelleren. Ze modelleren applicaties op een visuele manier, waarbij ze weinig tot geen code hoeven te schrijven.

Wat kan ik met low-code ontwikkelen?

Met low-code kun je elk type bedrijfsapplicatie ontwikkelen: van een eenvoudige formulier applicatie tot een complete ERP-omgeving.

Wat zijn de voordelen van low-code development?

Met low-code development bouw je applicaties in weken of maanden, in plaats van maanden of jaren. Het gaat sneller en er zijn minder dure ontwikkelaars voor nodig, waardoor low-code applicaties een stuk goedkoper zijn. Het gaat om maatwerk dat perfect aansluit op je wensen en dat je makkelijk op maat van je organisatie kunt aanpassen.

Onze visie op No-code

In deze whitepaper bespreken we hoe No-code in de praktijk kan worden toegepast.

Lees meer
Gerelateerde Blog


toon alles