Een applicatie (laten) ontwikkelen op de traditionele manier kan een dure, pittige en tijdrovende klus zijn. Traditionele vormen van applicatie-ontwikkeling vereisen namelijk dat ontwikkelaars elke regel code handmatig invoeren. Intensief werk dat vraagt om uiterste nauwkeurigheid.

Gelukkig kan het ontwikkelen van applicaties vandaag de dag een stuk gemakkelijker en sneller door gebruik te maken van no-code. Maar wat is no-code nu eigenlijk precies? Hoe werkt het en wat zijn de belangrijkste verschillen met een andere populaire werkwijze als low-code? En last but not least: wat zijn de belangrijkste voordelen van no-code? In dit blogartikel leggen we het uit.

The future of coding is no coding at all

Chris Wanstrath - GitHub CEO

Wat is no-code?


“The future of coding is no coding at all”. Die uitspraak komt uit de mond van GitHub-CEO Chris Wanstrath en geeft eigenlijk in een notendop de essentie van no-code programmeren weer. No-code biedt de mogelijkheden en middelen om software-toepassingen te ontwikkelen zonder daarbij ingewikkelde codes te hoeven schrijven. Platforms die gebruikmaken van no-code bieden een reeks aan basisbouwblokken waarmee snel complexe applicaties in elkaar kunnen worden gezet.

No-code is de volgende stap in de gestage democratisering van de ontwikkeling van slimme software- en applicatie-oplossingen. De ontwikkelmethode stelt namelijk ook citizen developers (procesexperts die met no-code ontwikkelen, maar geen IT-achtergrond of -specialisatie hebben) in staat om applicaties en software te ontwerpen. No-code is nauw verwant aan low-code, maar gaat op het vlak van ontwikkelsnelheid en citizen development nog net een stapje verder.

Naast het bovengenoemde onderscheid zijn er nog een paar verschillen tussen low- en no-code te onderscheiden.

Wat is low-code?


No-code en low-code zijn nauw aan elkaar verwant. Voor low-code is kennis van programmeren vereist. In vergelijking met traditionele softwareontwikkeling hoeft echter veel minder code te worden geschreven, vandaar de naam. Net zoals bij no-code worden bij low-code visuele blokken met bestaande code in een workflow gesleept. Low-code is vooral bedoeld om het ontwikkelen van applicaties sneller en makkelijker te maken. Omdat 90 procent van de applicatie visueel kan worden gemodelleerd, kunnen developers focussen op de 10 procent van de applicatie die echt het verschil maakt. Voorbeelden van low-codeplatforms zijn Thinkwise, Mendix en OutSystems.

No-code


No-code legt een nog sterkere focus op innovatie. Het is voor gebruikers mogelijk om ideeën direct om te zetten in slimme applicaties. Door de diverse achtergrond van de citizen developers krijg je bovendien een brede en diverse innovatiestroom.

Low-code


Low-code is vooral gericht op het vergemakkelijken van applicatie-ontwikkeling, maar vergt in vergelijking met no-code wel meer specialistische IT- en programmeerkennis. Denk bijvoorbeeld aan het beheersen van een breder pakket aan programmeertalen en ervaring met codes schrijven.

No-codeplatforms


De gebruikte technologieën verschillen enigszins. De meeste no-codeplatforms (Betty Blocks, WEM, AppSheet) zijn gebaseerd op webtechnologieën als HTML en Javascript. Low-codeplatforms (Mendix, OutSystems, Thinkwise) maken daarentegen vooral gebruik van Java en .NET.

wat_is_no-code-BB_action_screen.jpg
No-code modelleert bedrijfsprocessen in de vorm van flowcharts.

Hoe werkt no-code?


Een kenmerk van no-code is de visuele ontwikkelingswijze. Ontwikkelaars kunnen middels drag and drop functionele componenten selecteren uit een digitale bibliotheek en de elementen die ze nodig hebben om een applicatie te bouwen vervolgens in een visuele workflow onderbrengen. No-code modelleert bedrijfsprocessen in de vorm van flowcharts. Aan de hand van die informatie wordt met behulp van een visuele composer een eerste, gelijk inzetbare versie van een applicatie gebouwd. Die prototypes kunnen door gebruikers van het platform tussentijds worden gewijzigd, bijgesteld of geoptimaliseerd.

Veel aspecten van een applicatie, zoals bijvoorbeeld de datastructuur, kunnen direct vanuit elke context worden opgebouwd. Je hoeft dus niet te switchen naar de data structure builder. Zaken als logica en validaties kunnen eenvoudig worden toegevoegd, meestal via een visuele flow.

Een no-codeplatform herbergt een aantal vaste elementen en functionaliteiten. We zetten de belangrijkste op een rij.

wat_is_no-code-ico-interfacebuilder.png

Interface builder en visueel modelleren


De interface builder geeft gebruikers de mogelijkheid om via een drag-en-dropsysteem de componenten te selecteren die in een applicatie worden verwerkt. Je kunt ook gelijk het resultaat bekijken, zowel op een desktop, laptop als mobiel apparaat. Visueel modelleren neemt de plaats in van complex coderen, waardoor data snel verwerkt en beheerd kunnen worden. Snel, prettig en gemakkelijk ontwikkelen met schier eindeloze mogelijkheden dus.

wat_is_no-code-ico-herbruikbaarheid.png

Herbruikbaarheid


Een belangrijke voordeel van no-code is dat de ontwikkelmethode de ruimte biedt om onderdelen van een bestaande applicatie te hergebruiken bij het bouwen van nieuwe applicaties. Bij Betty Blocks kun je onderdelen bovendien delen met andere gebruikers en ontwikkelaars via de Blocks Store.

wat_is_no-code-ico-applicaties.png

No-code geeft je de mogelijk om de onderstaande applicatietypes te bouwen.


Applicaties voor de backoffice. Met deze applicaties verbeter je interne bedrijfsprocessen binnen een organisatie. Dit type applicatie maakt gebruik van een backofficemodule en levert de functionaliteiten die nodig zijn voor het intern gebruiken en managen van belangrijke bedrijfsdata.


Portalen en webapplicaties. Dit zijn applicaties die direct op de klant (customer-faced) zijn gericht en een brug slaan tussen de back- en frontoffice. De applicaties stellen je in staat om een eigen gebruikersinterface te creëren die soepel samenwerkt met de belangrijkste functionaliteiten in de backoffice.


Mobiele applicaties. Winkelen of surfen op het internet; we doen het vandaag de dag steeds vaker op mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. No-code is een goede en snelle manier om webapplicaties te bouwen die prima zijn toegesneden op mobiele apparaten. Frameworks in no-code genereren applicaties die prima meeschalen naar telefoon en tablet.

wat_is_no-code-ico-nietgeschikt.png

Wanneer is no-code niet geschikt?


No-code is niet per definitie de beste optie voor alle softwareproblemen die we in het bedrijfsleven tegenkomen. De werkwijze is bijvoorbeeld niet zo goed toegesneden op de onderstaande toepassingen:

  • foto- en videobewerking
  • complexe facturatiesystemen
  • wetenschappelijke berekeningen
  • trafficmanagementsystemen
  • onboard-software
  • videogames
  • data warehouses

Voor specialistische processen zoals het maken van grafische games of apps voor videobewerking zijn andere processen beschikbaar. Die kunnen wel vaak met behulp van no-code worden ondersteund.

De voordelen van no-code


Het ontwikkelen met no-code heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van low-code en traditionele programmeertechnieken. We zetten de belangrijkste winstpunten voor je op een rij.

Sneller ontwikkelen
No-code is nog een stuk sneller dan het ook al niet bepaald trage low-code. Het ontwikkelen van applicaties gaat met no-code ongeveer 8 keer sneller dan met traditionele programmeertechnieken. Die snelheidswinst leidt vanzelfsprekend ook tot lagere ontwikkelingskosten. Omdat je met no-code veel minder tijd kwijt bent aan het programmeren en debuggen van applicaties, kun je uiteindelijk meer tijd, geld en ruimte vrijmaken voor innovatie. Dit versnelt de vooruitgang, maar zorgt er tevens voor dat ontwikkelaars nauwer betrokken blijven bij belangrijke bedrijfsdoelstellingen.

Ruime integratiemogelijkheden De betere no-codeplatforms bieden legio integratiemogelijkheden met vrijwel alle IT-landschappen en -netwerken. Je kunt ze bijvoorbeeld prima gebruiken in combinatie met populaire platforms en tools als Slack, Salesforce, Exact, Dropbox en Mollie.

‘Iedereen’ kan leren ontwikkelen
No-codeplatformen zijn door de geringe hoeveelheid programmeerwerk en toegankelijke inrichting uitermate geschikt voor citizen development. Dit houdt in dat applicaties ook ontworpen en gebouwd kunnen worden door mensen die geen IT-professional zijn. Het resultaat is vaak dat er originele inzichten ontstaan (er zijn immers meer mensen met verschillende achtergronden die kunnen meedenken over hoe het eindproduct eruit moet komen te zien) die de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid van een applicatie ten goede komen.

Meer schaalbaarheid
Door no-codeplatformen aan te wenden wordt je IT-infrastructuur schaalbaarder. Je kunt projecten en applicaties gemakkelijker in de gaten en up-to-date te houden. Door het verkorten van de ontwikkeltijd en door het gebruiken van een gezamenlijke infrastructuur kun je een uitgebreide applicatieportfolio onderhouden zonder dat essentiële zaken als transparantie en veiligheid uit het oog worden verloren.

Meer engagement bij betrokken partijen
Met no-code kunnen werkende functies binnen enkele uren of dagen opgeleverd en getoond worden aan stakeholders en medewerkers. Deze korte doorlooptijd zorgt voor een hogere betrokkenheid bij alle partijen omdat er gelijk sprake is van zichtbare resultaten. Zeker in de fase van user testing betrek je alle medewerkers van een bedrijf bij slimme automatiseringsoplossingen, een voordeel dat zowel van toepassing is op no-code als low-code. Het werken met no-code vereist bovendien lang niet altijd een grondige kennis van specifieke programmeertalen. Hierdoor worden verschillen in kennisniveau’s kleiner. Bovendien hoef je minder outsourcingsruimte te besteden aan dure ondersteuningsdiensten zoals IT-support.

Minder schaduw-IT
De term schaduw-IT heeft betrekking op het gebruiken van techniek die niet is goedgekeurd door de IT-afdeling van een organisatie. Het gebruiken van schaduw-IT lijkt op het eerste gezicht onschuldig, maar kan in de praktijk leiden tot serieuze privacyproblemen of het verkwisten van resources. Door gebruik te maken van een no-codeplatform kun je het gebruik van IT-oplossingen vanaf de ontwikkelfase beter monitoren binnen een gecontroleerde omgeving.

Dynamisch ontwikkelen met no-code


De dynamische IT-omgevingen waarbinnen veel moderne bedrijfsprocessen zich afspelen vragen om digitale transformaties die bedrijven wendbaar maken. Het ontwikkelen van belangrijke applicaties met behulp van no-code is in veel opzichten een prima antwoord op die uitdaging. De traditionele complexiteit van software-ontwikkeling wordt grotendeels weggenomen. Hierdoor kunnen bedrijven op een snelle, gemakkelijke en natuurlijke manier, en samen met alle betrokken stakeholders, de juiste bedrijfsapplicaties bouwen. Dankzij no-code vormen applicaties zich naar jouw wensen in plaats van andersom.

Cta coffee


Wil je meer weten over de mogelijkheden van no-code?

Neem dan gerust vrijblijvend contact op met EsperantoXL. Wij zijn al sinds 2002 gespecialiseerd in het bouwen van innovatieve applicaties die operationele processen optimaliseren en inpasbaar zijn in elke IT-infrastructuur.

FAQs


Wat is low-code en no-code?

Low-code en no-code zijn vormen van Rapid Application Development. Low-code is softwareontwikkeling waarbij programmeurs op een visuele manier applicaties modelleren. Ze modelleren applicaties op een visuele manier, waarbij ze weinig tot geen code hoeven te schrijven.

Hoe werken no-code platforms?

No-code platforms werken op basis van een grafische user interface. Bij de ontwikkeling van applicaties hoef je zelf geen code te schrijven.

Waarom bestaan er no-code platformen?

No-code platformen bestaan omdat businessprofielen sneller op de behoeften van klanten willen inspelen. No-code laat toe op een heel visuele en intuïtieve manier applicaties te ontwikkelen, waarbij je zelf geen code hoeft te schrijven.

Lees ook: Wat is no-code

In deze whitepaper bespreken we wat no-code is en hoe het kan worden toegepast om informatie centraal op te slaan.

Lees meer
Bram Berkelaar

Bram Berkelaar

CEO

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.
Wij kunnen je er meer over vertellen.

Gerelateerde Blog


toon alles