Rapid Aplication Development (RAD) met low-code- en no-codeplatforms is anno 2018 de beste manier om snel, veilig en doelgericht flexibele applicaties te bouwen die perfect zijn toegesneden op jouw bedrijfsbehoeften. Zeker no-code development biedt veel mogelijkheden op het gebied van schaalbaarheid en flexibiliteit.

Een van de populairste en beste no-codeplatforms is Betty Blocks. Maar wat kun je precies met Betty Blocks? Hoe werkt het platform en welke soorten apps kun je ermee bouwen? In dit artikel laten we het zien, onder andere aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden.

aPaaS-platform


Betty Blocks werkt volledig in de cloud en stelt gebruikers in staat om ook zonder specialistische programmeerkennis diverse applicaties te bouwen. Betty Blocks staat bekend als een zogenoemd hpaPaaS-platform (High productivity application Platform as a Service). Die term laat zien dat je met het platform niet alleen applicaties kunt bouwen, maar apps ook kunt beheren, bijstellen en gebruiken.

Applicatie ontwikkelen met Betty Blocks


Om applicaties op maat te kunnen bouwen, werkt Betty Blocks met een visueel ontwerpsysteem dat gebaseerd is op continuous improvement. De basis van het systeem wordt gevormd door twee onderdelen, eentje voor apps (app store) en eentje voor blokken (blocks store).

Met de zogenoemde UI-builder kan vrij gemakkelijk een frontend worden gebouwd. De gemaakte templates zijn daarna eenvoudig aan te passen. De app store biedt templates aan, veelal van vaak gebruikte en populaire apps, waarmee je direct een hele applicatie in gebruik kunt nemen. Bovendien zijn de templates ook altijd tussentijds aan te passen zodat je ze tot in de kleinste details kunt afstemmen op de behoeftes van jouw bedrijf.

De blocks store van Betty Blocks werkt aan functionaliteiten en onderdelen (‘blokken) die al eerder gebouwd zijn en ook voor nieuwe apps hergebruikt kunnen worden. Die functionaliteit zit momenteel in de betafase live, maar wordt binnenkort beschikbaar. Dankzij het visueel modelleren gaat het ontwikkelen met Betty Blocks tot wel 8 keer sneller dan traditioneel programmeren.

Het combineren van templates en blokken (functionaliteiten en onderdelen) biedt bovendien veel mogelijkheden tot innovatie en maatwerk. Een extra voordeel van RAD met Betty Blocks is dat elke applicatie die je met het systeem ontwikkelt ook probleemloos te gebruiken is op mobiele apparaten. De app past zich namelijk automatisch aan de kleinere schermgrootte aan.

Soorten applicaties met Betty Blocks


Dankzij de flexibiliteit van het systeem, kun je met Betty Blocks een rijk en gevarieerd spectrum aan verschillende applicaties bouwen en beheren. Op Excel en Acces gebaseerde processen zijn met Betty Blocks verleden tijd. Vanaf nu werk je snel en eenvoudig met applicaties die kunnen worden toegespitst op de eisen die jouw bedrijfstak stelt aan de gebruikte automatiseringsoplossingen.

Om je een beeld te geven van de mogelijkheden geven we een paar voorbeelden van applicaties die zijn toegespitst op specifieke onderdelen van de dagelijkse bedrijfspraktijk. Of bekijk de uitgebreide voorbeelden in de vorm van onze klantcases.

1. Apps voor debiteurenbeheer, declaratiebeheer en facturering

Het verwerken van facturen is een routine bezigheid waar elk bedrijf mee te maken krijgt. Zeker als je tientallen facturen per week verwerkt of als factoringmaatschappij zelfs duizenden facturen van klanten overneemt, is een solide backendoplossing natuurlijk onontbeerlijk.

Met Betty Blocks kun je speciale applicaties ontwikkelen die de facturering automatiseren en jouw financiële organisatie stroomlijnen. Credit Sales maakt bijvoorbeeld gebruik van zo’n met Betty Blocks ontwikkelde app. Een ander voorbeeld is het webportaal zorgdeclaraties dat diverse, op het Betty Blocksplatform aangesloten gemeentes gebruiken.

2. Relatiebeheersystemen

Is het bij elkaar brengen van personen en/of netwerken jouw corebusiness? Dan is het vaak een hele opgave om de juiste match tot stand te brengen of de lijntjes tussen diverse instellingen en individuen kort en overzichtelijk te houden. Met Betty Blocks kun je speciale applicaties voor relatiebeheer ontwikkelen die overzicht in de namenbrij scheppen.

De Hogeschool van Amsterdam gebruikt de applicatie bijvoorbeeld om studenten en stagiairs in contact te brengen met een netwerk dat bestaat uit ruim 15.000 bedrijven, organisaties, hr-managers en opdrachtgevers.

Bovendien kunnen docenten het systeem gebruiken om inzicht te krijgen in de voortgang van studenten en het verloop van hun stageopdrachten. Het uitzendbureau Morgenwerk vertrouwt op een speciale businessapplicatie van Betty Blocks die werkgevers en werknemers snel en feilloos matcht.

3. Apps voor gegevensbeheer

Veel dienstverlenende bedrijven vragen om uitgekiende vormen van gegevensbeheer die hen in staat stellen om sneller te reageren op markttrends en -veranderingen. Nieuwe producten kunnen lanceren zonder daar maanden voor nodig te hebben dus.

Reisorganisatie Sawadee heeft er bijvoorbeeld voor gekozen om belangrijke en klantvoorkeuren en reisinformatie te beheren in een applicatie van Betty Blocks. Hierdoor kan Sawadee een veel grotere invloed uitoefenen op de eigen productpresentatie en gemakkelijker inspelen op de wensen van reizigers.

4. Nieuwe producten zoeken en aanbieden

Veel bedrijven spelen in op opkomende trends en proberen hier nieuwe producten of diensten aan te koppelen. In dat geval is het handig als je een ondersteunende applicatie hebt die routinetaken automatiseert.

Zo kun jij je richten op het verkennen van nieuwe markten en het interessanter maken van je product- of dienstenaanbod. Het bedrijf Beer in a Box, dat inspeelt op de groeiende populariteit van speciaalbieren, heeft met behulp van Betty Blocks binnen enkele uren een applicatie gebouwd die abonnementen bijhoudt, adresstickers aanmaakt en betalingen administreert.

5. Online-applicaties voor analoge en handmatige processen

Met Betty blocks kun je ook applicaties ontwikkelen die voorheen analoge processen omzetten in online-oplossingen waarmee je op elk apparaat uit de voeten kunt. Ideaal dus als je de workflow binnen je bedrijf digitaal wilt stroomlijnen en bepaalde handmatige bulkactiviteiten wilt automatiseren.

Dankzij de applicatie kunnen zaken als aanvragen, controles, inspecties en rapportages veel sneller worden verwerkt. Je zit niet langer opgescheept met een berg handgeschreven formulieren die ook nog handmatig moeten worden verwerkt. Woningcorporatie Ymere maakt bijvoorbeeld gebruik van een met Betty Blocks ontwikkelde, tablet-based applicatie die gestandaardiseerde formulieren beschikbaar stelt.

6. Koppelings- en uitbreidingsapps

Is er binnen jouw bedrijf nog veel winst te halen op het gebied van systeemintegratie? Of wil je nieuwe functionaliteiten toevoegen aan een bestaand systeem dat al uitgebreid wordt gebruikt binnen je organisatie? Dan kun je met Betty Blocks ook apps maken die verschillende systemen aan elkaar koppelen (bijvoorbeeld via interfacing) of de functionele reikwijdte van een bepaald systeem vergroten.

De klantcase Actief Werkt! is een goed voorbeeld van de integratie van diensten en systemen door middel van een nieuwe applicatie. is een uitzendbureau en bemiddelt met name in functies in de logistieke sector, schoonmaakdienstverlening en productie. De groei die het bedrijf doormaakte en de nieuw wensen die hieruit voortkwamen, werden niet meer gedekt door de reeds bestaande applicatie Flex@lly. Daarnaast maakte het uitzendbureau ook nog gebruik van een flexkrachten- en klantportaal. Om tevens online persoonlijk en dicht bij kandidaten en de markt te kunnen staan, ontstond de behoefte aan een nieuwe app met een klant- en flexkrachtenportaal.

Dankzij Betty Blocks kon EsperantoXL het bestaande systeem in korte tijd uitbouwen. De koppeling tussen de webapplicatie en de mobiele applicatie kwam zo snel en gedegen tot stand. De applicatie vergemakkelijkt niet alleen de taken van werknemers van Actief Werkt!, maar heeft ook een aantoonbaar positief effect gehad op de klanttevredenheid.

Aan de slag met Betty Blocks

Je ziet het: het spectrum aan verschillende apps dat je met Betty Blocks kunt ontwerpen en bouwen is enorm breed. Op Excel en Acces gebaseerde processen vervangen? Handmatige processen automatiseren en de bestaande IT-infrastructuur uitbreiden? Het kan allemaal met Betty Blocks. Bovendien kan het platform zelfs dienstdoen als een nieuw en geheel zelfstandig innovatieplatform voor jouw bedrijf.

Het grote voordeel van een applicatie ontwikkelen middels no-code development is bovendien dat het razendsnel gaat. De tijd van maanden wachten op een applicatie is met een no-codeplatform als Betty Blocks definitief voorbij. Slimme oplossingen zijn gelijk beschikbaar en ook altijd aanpasbaar.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden die Betty Blocks biedt voor jouw bedrijf? Bij EsperantoXL kennen we alle ins en outs van het platform en helpen we je graag met het leveren van slimme software-oplossingen op maat. Bekijk hier onze klant cases of neem contact op om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.

FAQs


Hoe werkt Betty Blocks?

Betty Blocks is een platform voor low-code development. Je bouwt er applicaties aan de hand van een grafische user interface, waardoor je zelf weinig tot geen code hoeft te schrijven.

Hoe werken no-code platforms?

No-code platforms werken op basis van een grafische user interface. Bij de ontwikkeling van applicaties hoef je zelf geen code te schrijven.

Waarom bestaan er no-code platformen?

No-code platformen bestaan omdat businessprofielen sneller op de behoeften van klanten willen inspelen. No-code laat toe op een heel visuele en intuïtieve manier applicaties te ontwikkelen, waarbij je zelf geen code hoeft te schrijven.

Bram Berkelaar

Bram Berkelaar

CEO

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.
Wij kunnen je er meer over vertellen.

Gerelateerde Blog


toon alles