WEM-app-Macbook.png

Event based ontwikkelen en contextueel werken


Een grote kracht van WEM is het event based ontwikkelen. Denk bij een event aan een druk op een knop of het wijzigen van een veld. Dit maakt het uitermate geschikt om, bij wijze van spreken, al pratende met iemand over z’n business meteen een applicatie op te zetten.

Je inventariseert wat gebruikers doen, op welke knoppen ze drukken, welke velden ze wijzigen en wat ze vervolgens moeten zien. Vanuit die procesgedachte zet je stapsgewijs met behulp van flowcharts een applicatie op. In de flowchart vallen het bedrijfsproces en het applicatieproces één op één samen. Ook iemand die totaal geen verstand heeft van applicaties bouwen ziet daardoor meteen wat de applicatie doet en wat voor functionaliteiten erachter zitten.

WEM-nocode.png

Zo werkt WEM


Applicaties bouwen met WEM doe je in de WEM Modeler. Via een drag-and-drop interface kun je verschillende events (binnen WEM ‘nodes’ genoemd) op het flowchart-canvas slepen. Voorbeelden van nodes zijn data toevoegen aan een lijst en een scherm tonen. Via pijlen (die in WEM ‘exits’ heten) worden de nodes met elkaar verbonden. Vervolgens kun je op een template van een applicatiescherm knoppen en formuliervelden koppelen aan deze exits. Zo creëer je de flow die eindgebruikers van de applicatie gaan volgen.

WEM onderscheidt zich verder door de volgende vijf krachtige aspecten:

  • Ontologie: definieer eenvoudig herbruikbare keuzelijsten die je in de applicatie kunt gebruiken.
  • Widgets: via widgets kun je snel functionaliteiten toevoegen. Er zijn bijvoorbeeld widgets voor een agendaview, om data te plotten in Google Maps, om sliderinput te gebruiken en om handtekeningen te verwerken.
  • Meertaligheid: er is standaard een woordenboek beschikbaar waarin je woorden en termen kunt vastleggen en in verschillende talen kunt vertalen. Die kun je eenvoudig in de applicatie toekennen, op basis van de geselecteerde taal wordt de juiste vertaling getoond.
  • Portals: het is eenvoudig om verschillende portalen voor een applicatie op te zetten. Een portaal is een variant van de applicatie met indien gewenst een eigen look en feel en functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan een applicatie met zowel intern portaal voor de backoffice als een klantportaal, waar de eindklant zelf zaken kan regelen
  • Integraties: integraties met andere systemen zijn eenvoudig op te zetten via REST/SOAP api’s en Odata-koppelingen.

Wat kun je maken met WEM?


WEM is uitermate geschikt voor het ontwikkelen van applicaties voor datagedreven bedrijfsprocessen.

EsperantoXL heeft WEM bijvoorbeeld gebruikt voor:

  • Order management-systeem
  • Urenregistratietool
  • Process management-systeem (in ontwikkeling)
  • Business management-systeem.

Maar je kunt ook denken aan:

  • CRM
  • Custom ERP
  • Asset management-systeem
  • Event management-systeem
  • Product information management-systeem.
WEM-Dragging.png

De voordelen van WEM


WEM biedt de volgende voordelen:

  • Eenvoudig deployen van applicaties naar productie met één druk op de knop.
  • 100 procent cloud-based, dus applicaties zijn overal en altijd beschikbaar.
  • WEM-applicaties worden geleverd met hosting, onderhoud, security, infrastructuur, back-up, servicelevels, opslag en disaster recovery.
  • Applicaties zijn schaalbaar voor verschillende formaten, het maken van native apps is mogelijk.
  • Debug-modus waarmee je tijdens het testen stap voor stap en tot op detailniveau kunt inzoomen op het ontwikkelproces.
  • Uitgebreide security-mogelijkheden, zoals Single Sign-on, OAuth- en SAML-integraties alsmede veilige communicatie via HTTPS.
  • Op het forum beantwoordt WEM zelf actief vragen.
  • WEM is een Nederlands bedrijf, dus is support makkelijk en snel beschikbaar en heb je geen problemen met data en privacy.
  • Security, infrastructuur en performance laten het toe om enterprise-grade, data-intensieve applicaties te bouwen.
  • Snelle leercurve: als niet IT-er kun je redelijk vlot een (basis)applicatie opzetten.

De nadelen van WEM


Het opzetten van een volledig op maat gemaakte user interface (UI) is weliswaar mogelijk, maar je bent afhankelijk van WEM zelf en dat brengt additionele kosten met zich mee.

Wat zijn alternatieve platformen?


Het (tevens Nederlandse) no-code platform Betty Blocks is een alternatief voor WEM. Met de Page Builder heeft Betty Blocks een sterke troef in handen voor een op maat gemaakte frontend, hiernaast biedt de zogenoemde 'escape hatch' mogelijkheden om dit tot in de puntjes te tunen als je beschikt over specialistische frontend developmentvaardigheden.

Ook Thinkwise kan als alternatief voor WEM worden gezien. Het Nederlandse ontwikkelplatform richt zich expliciet op uitgebreidere, enterprise ready en bedrijfskritische applicaties zoals ERP-systemen. Thinkwise is low-code: kennis van SQL is vereist. Naast webapplicaties kun je er tegelijkertijd ook Windows-applicaties en mobiele apps mee bouwen. Zowel WEM als Thinkwise zijn minder geschikt voor design georiënteerde customer facing applicaties. Voor custom UI is frontend development nodig.

Case: urenregistratiemodule voor De Heer land en water

Aannemingsbedrijf in grond-, weg- en waterbouw De Heer land en water wilde een nauwkeurige urenregistratie voor een goede verloning en nacalculatie.

De module die is ontwikkeld met WEM zorgt er nu voor dat de planning automatisch wordt doorgestuurd naar medewerkers. Via de app kunnen zij de planning bekijken en na hun shift direct de uren registreren. Op locatie, met elk soort device.

Bekijk de hele case hier.

WEM en EsperantoXL

EsperantoXL gelooft dat low-code en no-code dé instrumenten zijn om digitale transformatie te realiseren. Vanwege de unieke kenmerken van WEM zijn wij specialist in én partner van dit ontwikkelplatform geworden.

Wij geven altijd platformonafhankelijk advies. Of we nu samen met de klant kiezen voor Betty Blocks, Thinkwise of WEM: bij ons staat altijd voorop dat mensen zo makkelijk en effectief mogelijk hun werk moeten kunnen doen. Dankzij onze uitgebreide consultancy-ervaring en de slimme blik van onze medewerkers lukt het ons om snel bedrijfsprocessen te vereenvoudigen via de applicaties die we bouwen.

WEM-Enterprise.png

Meer weten over de mogelijkheden voor jouw organisatie?


Wil je weten hoe WEM kan bijdragen aan innovatie en digitale transformatie binnen jouw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact op met Frans Hoeks of Jeffrey van Viersen om de mogelijkheden door te spreken.

FAQs


Waarom WEM?

WEM is een no-code platform dat toelaat op een heel visuele en intuïtieve manier applicaties te ontwikkelen, zonder zelf code te schrijven. Zo kunnen bedrijven veel sneller applicaties inzetten die inspelen op de noden van klanten.

Wat is het beste no-code platform?

Volgens onderzoeksbureau Gartner behoren Betty Blocks, Mendix en OutSystems tot de beste no-code en low-code platforms.

Hoe werken no-code platforms?

No-code platforms werken op basis van een grafische user interface. Bij de ontwikkeling van applicaties hoef je zelf geen code te schrijven.

Gerelateerde Blog


toon alles