De situatie

Behoefte aan meer zelfstandig data- en contentbeheer

Oorlogsgravenstichting beschikte al over een slachtofferregistratiesysteem (SRS) waarmee zij de stamdata of basisgegevens van oorlogsslachtoffers en oorlogsgraven beheerde. Die centrale applicatie, ontwikkeld met proprietary technologie, was langzamerhand verouderd. Vergeleken met recentere applicaties bood ze ook te weinig beheersautonomie, flexibiliteit en gebruiksgemak. Voor de kleinste aanpassing of toevoeging moest de stichting de oorspronkelijke leverancier inschakelen: een inefficiënte en tijdrovende manier van werken.

De website, die in belangrijke mate gevoed wordt door die centrale toepassing, kende hetzelfde probleem. Zo liet het verouderde contentmanagementsysteem achter de website het niet altijd toe om zelf nieuwe content toe te voegen en snel op de actualiteit in te spelen.

De uitdaging

Migratie naar een flexibel, open technologieplatform

De primaire uitdaging bij dit project was om zowel het slachtofferregistratiesysteem als de website van Oorlogsgravenstichting naar een meer flexibel en minder statisch technologieplatform te verhuizen. Beide nieuwe platformen moesten ook voldoende open zijn om de publieke data en content van de stichting te kunnen delen met en te laten verrijken door externe partijen. Zo blijven de herinneringen aan de oorlogsslachtoffers levend: één van de kerndoelstellingen van de stichting, naast het inrichten en onderhouden van de oorlogsgraven.

Het verzekeren van de datakwaliteit vormde een extra uitdaging, zeker bij het grote volume aan data en content – meer dan dertig gigabyte – dat EsperantoXL moest helpen migreren.

De oplossing

No-code applicatieontwikkeling en een open source CMS

EsperantoXL bouwde een compleet nieuwe versie van het slachtofferregistratiesysteem met behulp van WEM, een Nederlands no-code ontwikkelplatform waarmee je ook als niet-programmeur applicaties kunt bouwen. Vervolgens zette het alle relevante data uit het oude systeem over naar het nieuwe. Daartoe analyseerde en optimaliseerde EsperantoXL het bestaande datamodel. Gedurende het hele migratietraject waakte het ook over de datakwaliteit.

Samen met webdeveloper en grafisch ontwerper Max P. Design ontwikkelde EsperantoXL ook een nieuwe, moderne website. Voor de bouw ervan maakten ze gebruik van Craft CMS, een uitgesproken laagdrempelig en gebruiksvriendelijk contentmanagementsysteem op basis van opensourcetechnologie.

WEM-app-Macbook.png

WEM

Om de centrale applicatie van Oorlogsgravenstichting in een moderner, dynamisch jasje te steken, maakte EsperantoXL gebruik van het no-code softwareontwikkelingsplatform WEM. Om met de visuele ontwikkeltools van WEM te kunnen werken, zijn geen programmeer- of andere technische vaardigheden vereist. Ook niet-IT professionals kunnen er snel en eenvoudig applicaties mee modelleren.

Het gebruik van WEM stelt Oorlogsgravenstichting niet alleen in staat om haar eigen centrale applicatie te bouwen en te onderhouden, maar ook om die snel en naadloos te integreren met andere interne en externe applicaties en data. Als cloudplatform biedt WEM ook de nodige schaalbaarheid en flexibiliteit om te blijven groeien en mee te bewegen met de veranderende eisen en ontwikkelingen. Ook de veiligheid van de applicaties en data blijft in alle omstandigheden gegarandeerd. Bovendien neemt WEM zelf het onderhoud van het platform voor zijn rekening, zodat alle gebruikte technologie steeds up-to-date is.

Het resultaat

Een modern, toekomstgericht data- en contentbeheer

Vandaag beschikt Oorlogsgravenstichting over een slachtofferregistratiesysteem dat zij eenvoudig zelf kan beheren. Zo hoeft zij niet langer externe hulp in te roepen om snel een aanpassing of aanvulling aan het systeem aan te brengen. In de toekomst kan zij die centrale applicatie bovendien eigenhandig en autonoom verder uitbouwen, onder meer dankzij de duidelijke interface, de intuïtieve look-and-feel en het gebruiksvriendelijke UX-design (user experience). Die laagdrempelige aanpak zorgt ervoor dat gebruikers voortaan veel vlotter hun weg vinden in het slachtofferregistratiesysteem en sneller ermee aan de slag kunnen.

Ook de nieuwe website van de stichting onderscheidt zich door een groot gebruiksgemak en een laagdrempelig beheer. Vroeger was de stichting voor elke aanpassing van de site afhankelijk van een externe partner. In de nieuwe versie – met name dankzij de opensourcetechnologie achter de webinterface – kan de stichting dat zelf doen, en zo sneller inspelen op de actualiteit. Tegelijk biedt de nieuwe website de openheid die toelaat om vlot te integreren met andere databronnen en applicaties, vandaag én morgen.

De samenwerking

Intensieve samenwerking, van advies tot uitvoering

Om dit ambitieuze totaalproject te doen slagen, werkte EsperantoXL bijzonder nauw samen met Oorlogsgravenstichting. EsperantoXL nam niet alleen het overkoepelende projectbeheer voor zijn rekening, het bood ook operationele ondersteuning bij de bouw van de nieuwe technologieplatformen en de migratie van alle relevante data en content. Daarbij beperkte EsperantoXL zich niet tot het louter uitvoerende werk, maar verstrekte ook kritisch en onafhankelijk advies en formuleerde verbetervoorstellen.

Gerelateerde Projecten

Betonvereniging - bedrijfsmanagementsysteem

Zo’n 60 jaar biedt de Betonvereniging educatie in de vorm van cursussen aan, inmiddels voor 800 tot 1000 studenten per jaar. EsperantoXL ontwikkelde een bedrijfsmanagementsysteem, waarop studenten en docenten gegevens en informatie rondom hun opleidingen en cursussen kunnen beheren.

Actief Werkt - Klant- en Flexkrachtenportaal

Actief Werkt! schakelde de hulp van EsperantoXL in om een nieuwe app, inclusief klant- en flexkrachtenportaal, te realiseren. Ben je benieuwd hoe dit verliep? Lees snel verder!

Kempkes Landmeten - Nieuw managementsysteem

Kempkes Landmeten is specialist in het inwinnen, uitzetten en vastleggen van geodata. EsperantoXL ontwikkelde een nieuw managementsysteem met dezelfde user experience, maar dan overzichtelijker en met een aantal extra functionaliteiten.

Itho Daalderop - Serviceapp

Monteurs die met een smartphone binnenklimaatapparaten in enkele seconden gebruiksklaar maken. Het kan nu met de nieuwe app voor Itho Daalderop. Lees hier hoe we dit gedaan hebben.

Provincie Zuid-Holland - Applicatie Financieel Toezicht

Gemeenten en gemeenschappelijke regelingen zijn verantwoordelijk voor hun eigen financiële huishouding. Het team Financieel Toezicht van de provincie Zuid-Holland heeft als taak om financieel toezicht te houden op deze organisaties binnen de provincie. Hiermee wordt beoogd een gezonde financiële situatie te bevorderen.

Robidus - Portaal Statusuitvraag

Robidus is een snel groeiend bedrijf en heeft steeds meer werkgevers en werknemers te bedienen in dit proces. Het oude systeem kon deze groei niet aan. In de zoektocht naar een toekomstgerichte oplossing kwam het team bij EsperantoXL terecht.

Korenhof - Digitale werkbonnen

Een app met digitale werkbonnen gekoppeld aan het financiële systeem.

De Heer land en water - Urenregistratiemodule

Van een statisch en foutgevoelig systeem naar een flexibele en uitgebreide urenregistratiemodule


toon alles