De situatie

Een verouderd systeem

Financieel toezicht is geen proces waarvoor standaardapplicaties (zoals een boekhoudpakket of een salarisadministratiesysteem) beschikbaar zijn. Daarvoor is het proces te specifiek.

De afdeling Financieel Toezicht van de provincie Zuid-Holland werkte met een systeem dat niet optimaal aansloot op de werkprocessen. Daarnaast werkte dit systeem niet heel gebruiksvriendelijk en was het uitwisselen van data lastig. Dit zorgde voor veel handmatige acties die met behulp van losse Excel bestanden moesten worden uitgevoerd.

De uitdaging

Een grote hoeveelheid data

De provincie had de wens om een app te ontwikkelen voor deze specifieke bedrijfsprocessen waar geen standaardpakketten voor bestonden. Het nieuwe systeem zou met Betty Blocks moeten worden gebouwd. Het team van EsperantoXL begon met het opbouwen van de gewenste onderdelen en keek hierbij kritisch waar mogelijke verbeterpunten lagen.

Een van de grote uitdagingen was dat een grote hoeveelheid documenten en data in het systeem moet worden verwerkt. De afdeling Financieel Toezicht werkt met veel momentopnames zoals jaarrekeningen en begrotingen van gemeentes en gemeenschappelijke regelingen. Daarvoor moeten veel gegevens handmatig worden ingevoerd. Het was de taak aan EsperantoXL om een manier te vinden waarop het invoeren en overtypen minder tijdrovend en foutgevoelig zou zijn.

De oplossing

Een digitale kaartenbak

Toezichthouders kunnen inloggen in het nieuwe systeem dat EsperantoXL heeft gebouwd. Op het gemeentedashboard zien de toezichthouders een overzicht van hun gemeenten en gemeenschappelijke regelingen. Zij kunnen snel navigeren naar de benodigde documenten op verschillende niveaus in het systeem. De documenten zijn geordend als een grote kaartenbak en per categorie kunnen getallen worden ingevoerd en beheerd. De opbouw van het nieuwe systeem is intuïtief en de invoer van data is eenvoudiger geworden. Binnen het systeem worden berekeningen uitgevoerd voor wettelijke kengetallen, maar ook voor het bepalen van een risicoprofiel.

Aan de achterkant biedt het systeem nieuwe mogelijkheden voor de provincie. Anders dan vroeger kunnen verbanden worden getrokken en trends vastgesteld door de meerjarige vastlegging en data-analyse. Hierdoor kan de provincie rapporten opstellen en per gemeente zien hoe deze zich ontwikkelt door de tijd heen. Dit maakt het toezichthouden makkelijker voor de provincie Zuid-Holland.

pzh-aft-screen.png

Het resultaat

Een overkoepelend systeem voor provincies

Het systeem is ook toepasbaar op andere provincies. Ook de provincie Gelderland was op zoek naar een nieuw systeem en hoorde van het project van de provincie Zuid-Holland. Gelderland is toen al in de ontwikkelfase aangehaakt en bij de demo’s aanwezig geweest. Hierdoor heeft EsperantoXL een systeem kunnen ontwikkelen dat voor beide provincies aansluit.

Meerdere provincies hebben al aangegeven geïnteresseerd te zijn en mogelijk kan het systeem zelfs in heel Nederland worden gebruikt. De provincies willen meer samenwerking en dit IT-project is een goed voorbeeld van het bundelen van de krachten en het zoeken naar een gezamenlijke oplossing.

Bram Berkelaar
Ben jij nu benieuwd wat low-code/no-code oplossingen voor jouw bedrijf kunnen betekenen?

Dan maak ik graag tijd voor je om persoonlijk onze visie op jouw unieke uitdaging met je te delen.

Hieronder heb je binnen 2 minuten een geheel vrijblijvende tête-à-tête in je agenda staan op het moment wanneer het jou uitkomt

BOEK JE TÊTE-À-TÊTE HIER

Gerelateerde Projecten

Betonvereniging - bedrijfsmanagementsysteem

Zo’n 60 jaar biedt de Betonvereniging educatie in de vorm van cursussen aan, inmiddels voor 800 tot 1000 studenten per jaar. EsperantoXL ontwikkelde een bedrijfsmanagementsysteem, waarop studenten en docenten gegevens en informatie rondom hun opleidingen en cursussen kunnen beheren.

Oorlogsgravenstichting: Centrale applicatie, complete make-over in WEM

Met behulp van het no-code ontwikkelplatform WEM moderniseerde EsperantoXL de centrale applicatie van Oorlogsgravenstichting.

Actief Werkt - Klant- en Flexkrachtenportaal

Actief Werkt! schakelde de hulp van EsperantoXL in om een nieuwe app, inclusief klant- en flexkrachtenportaal, te realiseren. Ben je benieuwd hoe dit verliep? Lees snel verder!

Recreatieverzekeringen - Verzekeringsmodule

Om de vernieuwing van RecreatieVerzekeringen succesvol te maken, bouwde EsperantoXL in 3 weken een verzekeringsmodule. Benieuwd hoe dit proces is verlopen? Lees snel verder.

Kempkes Landmeten - Nieuw managementsysteem

Kempkes Landmeten is specialist in het inwinnen, uitzetten en vastleggen van geodata. EsperantoXL ontwikkelde een nieuw managementsysteem met dezelfde user experience, maar dan overzichtelijker en met een aantal extra functionaliteiten.

Itho Daalderop - Serviceapp

Monteurs die met een smartphone binnenklimaatapparaten in enkele seconden gebruiksklaar maken. Het kan nu met de nieuwe app voor Itho Daalderop. Lees hier hoe we dit gedaan hebben.

Robidus - Portaal Statusuitvraag

Robidus is een snel groeiend bedrijf en heeft steeds meer werkgevers en werknemers te bedienen in dit proces. Het oude systeem kon deze groei niet aan. In de zoektocht naar een toekomstgerichte oplossing kwam het team bij EsperantoXL terecht.

Clean Air by Baker - Serviceapplicatie

CleanAir beschikt over een eigen serviceafdeling. Ervaren technici ondersteunen bij de validatie, kalibratie en laminaire flow-installaties. Deze technici controleren regelmatig of de werkbanken nog voldoen aan de gestelde eisen. Tijdens deze controle werden de metingen door monteurs met pen genoteerd.


toon alles