Robotic Process Automation (RPA) is een techniek die gestaag terrein wint binnen het bedrijfsleven. RPA werkt met computergecodeerde software (softwarerobots) die de handmatige bediening van IT-systemen kan overnemen. De software bootst menselijke, op vaste regels en procedures gebaseerde handelingen na. RPA geeft je de mogelijkheid om repetitieve handelingen snel te automatiseren. Eén van de krachten van RPA is dat het snel te ontwikkelen is. Dit komt mede doordat de reeds bestaande IT-infrastructuur niet of nauwelijks aangepast hoeft te worden. Zo kunnen processen goedkoper en sneller worden uitgevoerd, zonder dat dit ten koste gaat van de operationele kwaliteit.
Als je RPA ook binnen jouw organisatie wil gaan implementeren, heb je de keuze uit een aantal leveranciers van RPA-software. UiPath, Blue Prism en Automation Anywhere zijn momenteel de grootste en belangrijkste spelers op de markt. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de drie aanbieders? Hoe verhouden ze zich tot elkaar? Waar blinkt welke leverancier in uit? In deze blog laten we het zien en zetten we de sterke en minder sterke punten van de drie bovengenoemde aanbieders op een rij.

UiPath

UiPath werd in 2005 opgericht door de Roemeense ondernemers Daniel Dines en Marius Tirca. Sinds 2017 zetelt het snelgroeiende bedrijf in New York, vooral omdat het zo dichter bij zijn grootste klantenbase zit. Het bedrijf prijkte dit jaar bovenaan de Forrester Wave for Robotic Process Automation, een ranglijst voor leveranciers van RPA-tools. Durfkapitalisten investeerden in 2018 400 miljoen dollar in het bedrijf. UiPath is actief in de Verenigde Staten, Japan en Europa. Het werkterrein van de RPA-firma beslaat inmiddels al 25 landen.

Voordelen en sterke punten van UiPath

De werkwijze van UiPath is grotendeels gebaseerd op ‘intelligente RPA’, wat inhoudt dat er veel ruimte is weggelegd voor AI-capaciteiten. Het UiPath-systeem herbergt AI-functionaliteiten voor aspecten als beeldherkenning, taalverwerking en lerend vermogen. Hierdoor kun je met UiPath ook sommige taken met een wat complexer karakter automatiseren. Naast de inzet van AI, heeft UiPath nog een aantal sterke punten.

 • Veel componenten zijn herbruikbaar. De nieuwste versie is hier al heel ver mee.
 • UiPath werkt erg goed in combinatie met SAP en Citrix. Dit maakt het mogelijk om RPA-toepassingen snel en gemakkelijk te integreren met andere IT-systemen en -functionaliteiten die je reeds gebruikt. Het automatiseren van e-mailverkeer gaat ook goed en intuïtief met UiPath.
 • De instapdrempel is laag. UiPath biedt gebruikers bijvoorbeeld een gratis trial aan. Deze proefperiode is ideaal om bekend te raken met het systeem en te bepalen of UiPath de juiste partner is voor jouw organisatie. Bovendien is er sprake van veel ondersteuning in de vorm van een community-editie, de UiPath Academy en een actieve community. Daarnaast rekent UiPath geen trainings- en accreditatiekosten. De licentiekosten zijn afhankelijk van het pakket aan softwarecomponenten dat je afneemt.
 • UiPath heeft een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid, vooral omdat de elementen gemakkelijk te verkennen en herkennen zijn. UiPath en Blue Prism gebruiken namelijk workflows met objecten. Die zijn makkelijker te snappen dan de coderegels waar Automation Anywhere mee werkt.
 • Op het gebied van snelheid, debugging en veiligheid presteert UiPath goed tot uitstekend. Er zijn verschillende certificeringen beschikbaar.
 • Automatische mapping zorgt voor een extra dosis gebruiksvriendelijkheid.
 • UiPath heeft naast unattended robots ook attended robots. Deze werken als een ‘soort’ virtuele assistent op de machine van de gebruiker.

Nadelen van UiPath

 • Je hebt wel kennis van .NET nodig om ingewikkeldere dingen te doen met UiPath.
 • De codeermogelijkheden zijn beperkt, zeker als je een directe vergelijking trekt met Blue Prism.
 • Het werken met grote datacollecties is niet altijd even gemakkelijk en kan beter.

Blue Prism

Blue Prism is de handelsnaam van de Blue Prism Group, een groot Brits softwarebedrijf dat geldt als een van de RPA-pioniers. Het bedrijf werd in 2001 opgericht door een groep automatiseerders en is genoteerd in Londen. Het hoofddoel: technologie ontwikkelen die bedrijven efficiënter en effectiever laat werken. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers op de RPA-markt en heeft gerenommeerde bedrijven als Aegon, Commerzbank, IBM, ING, Maersk, Nokia en Siemens al voorzien van slimme RPA-oplossingen. Blue Prism is actief op de Noord-Amerikaanse en Europese markt.

Voordelen en sterke punten van Blue Prism

 • De softwarerobots van Blue Prism zijn, net als die van UiPath, gebouwd in .NET. Dit betekent dat ze probleemloos verschillende manieren en de meest uiteenlopende platforms (Windows, het web, Java, mainframes, WPF, etc.) kunnen aansturen. Blue Prism staat in dit opzicht dus garant voor een optimum aan flexibiliteit en compatibiliteit, waardoor je taken en processen op een niet-invasieve manier kunt automatiseren.
 • De RPA-software van Blue Prism biedt uitgebreide voorzieningen voor release management. Voorbeelden zijn een centrale interface en een distributiemodel voor procesveranderingen. Dit laatste onderdeel wordt gekenmerkt door een hoge mate van zichtbaarheid en veel controlemogelijkheden. Een gecentraliseerd model voor procesmanagement en hergebruik geeft je organisatie nog meer controle over de RPA-omgeving.
 • De software ondersteunt belangrijke richtlijnen en standaarden op het gebied van veiligheid en governance.
  Net als die van UiPath, maken de oplossingen van Blue Prism gebruik van low-code. Ook met een geringe programmeerkennis is het dus mogelijk om de RPA-tools van Blue Prism te installeren en te gebruiken. Low-code draagt bovendien bij aan een sneller ontwikkelingsproces. Daarnaast stelt het werken met low-code je in staat om RPA-oplossingen tussentijds aan te passen of bij te stellen.
 • Blue Prism biedt legio codeermogelijkheden, waardoor je RPA-technologie flexibeler kunt inzetten.
 • Componenten zijn dankzij de vele beschikbare spy modes gemakkelijk te herkennen. Daarnaast zijn componenten binnen Blue Prism goed te hergebruiken.
 • Wat betreft snelheid, debugging en veiligheid presteert Blue Prism prima.
 • Het werken met grote datacollecties gaat snel en soepel in Blue Prism.
 • Je hebt geen externe applicatie nodig om in de control room te komen. Deze functie is namelijk opgenomen in de Blue Prism-applicatie. Dit maakt Blue Prism net wat gemakkelijker te installeren dan UiPath of Automation Anywhere. Dit voordeel wordt overigens wel kleiner omdat je voor zowel UiPath en AA inmiddels intern een webapplicatie kunt inzetten die de toegang tot de control room vereenvoudigt.
 • Blueprism heeft een mooie cockpit waarin alle robots overzichtelijk worden getoond.

Nadelen van Blue Prism

 • Blue Prism heeft een hogere instapdrempel dan UiPath. Het bedrijf stelt geen gratis proefversie ter beschikking, terwijl de trainingskosten duizend dollar bedragen. De accreditatiekosten zijn gemiddeld. Dit maakt het systeem in aanschaf vrij prijzig. Bovendien is het door de afwezigheid van een gratis proefversie lastiger om in een vroeg stadium te bepalen of Blue Prism de ideale optie voor jouw organisatie is. Inmiddels is het bedrijf wel anders met licenties aan het omgaan, waardoor de kosten van Blue Prism gestaag afnemen.
 • De support voor SAP en Citrix is okay, maar niet zo goed als bij UiPath. Hierdoor kan het integreren van RPA-software met andere IT-systemen en software soms wat lastiger zijn.
 • Het automatiseren van e-mailverkeer verloopt net wat minder soepel dan bij UiPath.
 • BluePrism kent alleen unattended robots.

Automation Anywhere

Automation Anywhere is in 2003 opgericht door Ankur Kothari, Mihir Shukla, Neeti Mehta, and Rushabh Parmani. Aanvankelijk heette het bedrijf Tethys Solutions, een naam die in 2010 plaatsmaakte voor het aantrekkelijker klinkende Automation Anywhere. Het bedrijf opereert vanuit het Californische San Jose en richt zich op bedrijven in Europa, Noord-Amerika en India. Automation Anywhere ontwikkelt RPA-oplossingen voor organisaties die actief zijn in de financiële dienstverlening, gezondheidszorg, techniek en het verzekeringswezen.

Voordelen en sterke punten van Automation Anywhere

 • Automation Anywhere levert een breed scala aan toepassingen op het gebied van administratieve processen. Denk bijvoorbeeld aan inkoop en verkoop, human resources en het verwerken van claims, facturen en declaraties. Daarnaast maakt AA ook Q-bots. Deze vertalen ongestructureerde data naar gestructureerde data, waarna normale RPA-robots met de informatie aan de slag kunnen.
 • Automation Anywhere is al een hele poos actief op de RPA-markt. Hierdoor bestaat er een grote AA-community, met veel specialisten die goed overweg kunnen met de technologie van deze aanbieder. Om de support nog verder te verbeteren, heeft Automation Anywhere ook Apeople geïntroduceerd. Dit is een platform dat de kennis van gebruikers, partners en de globale AA-community samenbrengt.
 • Er zijn uitgebreide bibliotheken met scripts beschikbaar, die als vertrekpunt voor snel ontwikkelbare oplossingen kunnen dienen.
 • De RPA-software heeft een hoog veiligheidsniveau.
 • Automation Anywhere rekende aanvankelijk hogere accreditatiekosten dan UiPath (geen) en Blue Prism (duizend dollar), maar is goedkoper geworden. De licentiekosten hangen af van de softwarecomponenten. Inmiddels zijn er ook een trial en de nodige e-learningmodules beschikbaar.
 • Om toegang te krijgen tot de control room moet je eerst inloggen op een webapplicatie. Dit betekent aan de ene kant extra installatiewerk dat je bij Blue Prism niet hoeft uit te voeren. Anderzijds is de webapplicatie ook handig. Beheerders komen dan namelijk in de control room zonder dat ze scripts kunnen aanpassen
 • Automation Anywhere levert sinds kort ook attended robots.

Nadelen van Automation Anywhere

 • In tegenstelling tot bij UiPath en Blue Prism zijn er bij Automation Anywhere geen working queues beschikbaar.
 • Het werken met grote collecties data is lastig.
 • Het systeem is minder overzichtelijk dan UiPath of Blue Prism.
 • Alleen taken en metabots zijn herbruikbaar, andere componenten niet. Een groot praktisch probleem is dit echter niet.
 • Snelheid en debugging laten bij Automation Anywhere ietwat te wensen over, zeker als je de prestaties op deze onderdelen vergelijkt met die van UiPath of Blue Prism.
 • Het gebruiksgemak en de overzichtelijkheid zijn beperkt, mede ook omdat Automation Anywhere op scripts in plaats van op workflows is geënt. Je moet als ontwikkelaar op zijn minst een beetje programmeerervaring hebben om de RPA-software van Automation
 • Anywhere goed te kunnen begrijpen.
 • Mapping is lastiger dan in UiPath en Blue Prism omdat je gebruik moet maken van re-mapping.
 • De licentiekosten hangen af van de afgenomen softwarecomponenten. Het is wel goed om te vermelden dat AA inmiddels ook uitgebreide trainings- en certificeringsmogelijkheden aanbiedt.

Conclusie: Blue Prism, UiPath en AA hebben elk hun assets

Als je uiteindelijk alle specificaties, voordelen en nadelen tegen elkaar afweegt, kom je tot de conclusie dat UiPath, Blue Prism en Automation Anywhere allemaal hun bijzonderheden en sterktes hebben. Het zijn dan ook alledrie prima oplossingen voor het bouwen van hoogwaardige softwarerobots en het creëren van een goede RPA-structuur. Wat voor jou de beste optie is, hangt dan ook grotendeels af van persoonlijke voorkeuren.
Blue Prism blinkt vooral uit door de overzichtelijke architectuur, uitgebreide mogelijkheden voor release management en goede toegankelijkheid. UiPath is heel goed te integreren met andere IT-systemen en applicaties binnen je organisatie. Daarnaast heeft het, mede door de beschikbaarheid van een gratis proefversie, geen overdreven steile leercurve. Ook de belangrijke rol van slimme AI-oplossingen kan een reden zijn om voor UiPath te kiezen. UiPath heeft daarnaast een goede community-editie, waardoor deze leverancier uitstekende instapmogelijkheden biedt. Automation Anywhere levert een breed scala aan toepassingen op het gebied van administratieve processen en heeft de beschikking over een grote en rijkgeschakeerde AA-community.
Disclaimer:
Dit artikel is in november 2018 geschreven. Door de snelle ontwikkelingen op dit gebied kan bovenstaande informatie verouderen. Wij proberen de blog zoveel mogelijk up to date te houden. Wil je zeker weten dat je wat de laatste stand van zaken is bij het vergelijken van RPA software? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met EsperantoXL. We voorzien je graag van deskundig advies over de vele mogelijkheden die RPA biedt voor jouw organisatie.

Meer weten?

Lees ook.