FAQs


Low-code

Hoe moet ik low-code plaatsen ten opzichte van standaardoplossingen?

Een standaardoplossing dekt 80% van je behoeften. Low-code oplossingen bieden maatwerk. Het zijn applicaties die voor 100% aansluiten bij de manier van werken van je organisatie.

Welke applicaties kan ik ontwikkelen met low-code?

In principe kun je met low-code alle denkbare businessapplicaties bouwen. Low-code is vooral geschikt voor het ontwikkelen van bedrijfskritische en high-performance applicaties die minder eisen hebben op het vlak van design.

Waar is low-code niet geschikt voor?

In principe kun je met low-code alle denkbare businessapplicaties bouwen. Maar een groot voordeel van low-code zit in het hergebruik van architectuur en data. Een klein, eenmalig traject in low-code loont dan minder de moeite. Is de gebruiksvriendelijkheid van de tool belangrijker dan de performance, kies dan voor no-code.

Wat kost een low-code traject?

Veel minder dan een klassiek watervaltraject. Met low-code kun je heel snel concrete resultaten boeken, soms al binnen enkele dagen of weken. De budgetten zijn daardoor kleiner en makkelijker te beheren.

Wat is low-code?

Low-code is softwareontwikkeling waarbij programmeurs op een visuele manier applicaties modelleren. Omdat ze 90 procent visueel ontwikkelen, kunnen ze beter focussen op de 10 procent die echt het verschil maakt.

Welke voordelen heeft low-code voor mij?

Met low-code bouw je applicaties in weken of maanden, in plaats van maanden of jaren. Het gaat sneller en er zijn minder dure ontwikkelaars voor nodig, waardoor low-code applicaties een stuk goedkoper zijn. Het gaat om maatwerk dat perfect aansluit op je wensen en dat je makkelijk op maat van je organisatie kunt aanpassen.

Is low-code geschikt voor het maken van een app?

Jazeker, al is low-code vooral eerder geschikt voor het bouwen van systemen met diverse koppelingen, zoals ERP, order management of wagenparkbeheer. Bedrijven kiezen low-code ook voor het vervangen of moderniseren van hun legacysystemen.

Zit ik straks vast aan het low-code platform?

Bij heel wat platforms is dat wel degelijk het geval. Kies daarom voor een platform waarbij je toegang tot de code van je applicatie blijft behouden.

Zijn low-code platforms veilig qua data en privacy bescherming?

Ook bij low-code platforms moet je zelf instaan voor de beveiliging van je applicaties. Het voordeel van een low-code platform is dat je daarbij al heel wat bestaande functionaliteit voor security ter beschikking hebt.

Is het slim om mijn hele ERP in een low-code platform te laten herbouwen?

Een ERP-systeem bouwen met een low-code platform is technisch perfect mogelijk. Het is slim om dat te doen wanneer je bedrijfsprocessen zo specifiek zijn dat er in de markt geen pakketoplossing voor bestaat. Liever dan je processen aan te passen, bouw je dan een ERP op maat met een low-code platform.

No-code

Hoe moet ik no-code plaatsen ten opzichte van standaardoplossingen?

Een standaardoplossing dekt 80% van je behoeften. Low-code oplossingen bieden maatwerk. Het zijn applicaties die voor 100% aansluiten bij de manier van werken van je organisatie.

Wat kan ik ontwikkelen met no-code?

In principe kun je met no-code zo goed als alle denkbare businessapplicaties bouwen. No-code is vooral geschikt voor het digitaliseren of automatiseren van secundaire processen bij grote organisaties en primaire processen bij kleinere organisaties.

Waar is no-code niet geschikt voor?

In principe kun je met no-code zo goed als alle denkbare businessapplicaties bouwen. Bij no-code gebeurt alles per definitie in de cloud. Dat maakt de technologie bijzonder gebruiksvriendelijk, maar stelt ook grenzen aan de performance. Weegt performance zwaarder door dan gebruiksvriendelijkheid, kies dan voor low-code in plaats van no-code.

Wat kost een no-code traject?

Veel minder dan een klassiek watervaltraject. Met low-code kun je heel snel concrete resultaten boeken, soms al binnen enkele dagen of weken. De budgetten zijn daardoor kleiner en makkelijker te beheren.

Wat is no-code?

No-code is softwareontwikkeling waarbij je geen code hoeft te schrijven. Op een no-code platform vind je een breed scala aan bouwblokken waarmee je op een visuele manier razendsnel een nieuwe applicatie bouwt.

Welke voordelen heeft no-code voor mij?

No-code laat toe heel snel te ontwikkelen, waardoor de kosten lager liggen. Het gaat om maatwerk dat perfect aansluit op je wensen. Je hoeft geen IT’er te zijn om met no-code te kunnen werken. De software is schaalbaar. Ze groeit mee met je organisatie.

Is no-code geschikt voor het maken van een app?

Jazeker. No-code is onder meer bruikbaar voor applicaties voor business management, backoffice, offertes, ordermanagement, urenregistratie, data dashboards en tickets.

Hoe makkelijk kan ik no-code aanleren?

Heel makkelijk. Bij no-code hoef je geen code te schrijven. Je hebt vooral goede businesskennis nodig. Diepgaande IT-kennis is niet vereist, al is het natuurlijk wel handig.

Zijn no-code platforms veilig qua data en privacy bescherming?

Ook bij no-code platforms moet je zelf instaan voor de beveiliging van je applicaties. Het voordeel van een no-code platform is dat je daarbij al heel wat bestaande functionaliteit voor security ter beschikking hebt.

Platformen

Waarom heeft EsperantoXL voor Betty Blocks, WEM en Thinkwise als platform gekozen?

We kozen voor Betty Blocks, WEM en Thinkwise omdat het stuk voor stuk platformen zijn met bewezen voordelen: snel, robuust, betrouwbaar. Omdat we met drie verschillende partijen werken, kunnen we optreden als een platformonafhankelijke expert.

Rapid Application Development

Welk low-code of no-code platform past het beste bij mijn situatie?

Afhankelijk van je behoeften en verwachtingen, stellen we als platform onafhankelijke expert altijd de best passende oplossing voor. Krijgt gebruiksvriendelijkheid voorrang, dan stellen we no-code voor. Is er performance nodig, dan heeft low-code de voorkeur.

Kan ik onze medewerkers laten opleiden als citizen developers zodat we zelf ook low-code of no-code apps kunnen bouwen en onderhouden?

Uiteraard. Als bedrijf kun je de strategische keuze maken om eigen citizen developers op te leiden die zelf applicaties ontwikkelen. Evengoed kun je bij EsperantoXL terecht voor de ontwikkeling, waarna je eigen team instaat voor het verdere beheer en onderhoud van de oplossing.

Men zegt dat low- en no-code veel sneller gaan dan traditioneel ontwikkelen, is dat zo en hoe kan dat?

Low-code en no-code steunen op het principe van Rapid Application Development. Die aanpak werkt veel sneller dan de klassieke watervalmethode voor applicatie-ontwikkeling. De tools hanteren bovendien een heel visuele manier van werken, waarbij ze optimaal gebruik maken van bestaande componenten en integraties. Ook dat levert veel tijdwinst op.